Sikeres újraakkreditálási eljárás az MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány szerinti tanúsításra

Az élelmiszer-biztonság kérdése prioritást élvez életünkben és jogos elvárásként fogalmazódik meg, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerre vonatkozó MSZ EN ISO 22000:2005 követelményszabvány az élelmiszerlánc minden olyan résztvevője számára iránymutató, aki hatékony élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert alakít ki és működtet. Az eredményesen működtetett élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer elismerését az akkreditált tanúsítvány megszerzése igazolja az élelmiszerlánc közvetlen résztvevői (pl. a takarmány-előállítók, mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók és -kereskedők, vendéglátóipari egységek, az élelmiszer raktározásával, szállításával foglalkozók stb.) számára, illetve az élelmiszerlánc közvetett résztvevői (a növényvédő szereket, műtrágyákat, állatgyógyászati szereket előállítók, az adalékanyagokat, élelmiszeripari gépeket, tisztító- és fertőtlenítőszereket, csomagolóanyagokat gyártók stb.) számára.

2018 júliusában tartotta a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) az újraakkreditáláshoz kapcsolódó irodai helyszíni szemlét a Magyar Szabványügyi Testületnél (MSZT) az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek tanúsítása területén. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot az auditorok helyszíni megfigyelése egészítette ki, pozitív eredménnyel. Köszönjük azoknak az ügyfeleinknek és auditorainknak, akik segítő támogatásukkal biztosították a zökkenőmentes és sikeres eljárás lebonyolítást. A NAH 2018. szeptember 20-án döntött az akkreditálási okirat kiadásáról. Az akkreditálási okirat elérhető az alábbi linken: Akkreditálási okiratok.

Az akkreditálási szakterület széles körét az alábbi táblázat tartalmazza:

                                   


 

Csoport

Kategória

 

Alkategória

 

Mezőgazdasági termelés

A

Állattenyész-
tés

AI

Állattartás hús, tej, tojás, méz érdekében

 

AII

Állattartás hal és tenger gyümölcsei érdekében

 

B

Növényter-
mesztés

BI

Növénytermesztés (gabonától és hüvelyestől eltérő)

 

BII

Gabona és hüvelyesek termesztése

Élelmiszer és takarmány feldolgozása

C

Élelmiszer-feldolgozás

CI

Romlandó állati termékek feldolgozása

 

CII

Romlandó növényi termékek feldolgozása

 

CIII

Romlandó állati és növényi termékek feldolgozása (kevert termékek)

 

CIV

Szobahőmérsékleten stabil termékek feldolgozása

 

 

Élelmiszer és takarmány feldolgozása

D

Takarmány-előállítás

DI

Takarmány-előállítás

 

DII

Kedvtelésből tartott állatok eledelének gyártása

 

Vendéglátás

E

Vendéglátás

 

 

Kiskereskedelem, szállítás és raktározás

F

Forgalma-
zás

FI

Kiskereskedelem/
Nagykereskedelem

 

FII

Élelmiszer-ügynökség/
Kereskedés

 

G

Szállítási és raktározási szolgáltatá-
sok

GI

Romlandó élelmiszer- és takarmányszállítás, valamint raktározási szolgáltatás

 

GII

Szobahőmérsékleten stabil élelmiszer és takarmány szállítása, valamint raktározási szolgáltatás

 

Kiegészítő szolgáltatások

I

Élelmiszer-csomagolás és csomagolóanyag-gyártás

 

Biokémia

K

(Bio)kémiai anyagok gyártása

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot Kéki Zsuzsannával a Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy Szamosiné Dávid Izabellával a Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2018. október