Népszerű energetikai pályázatok

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb az Európai Unió számára. Az Unió vezetői 2007-ben azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20%-kal csökkentik az Unió éves energiafogyasztását. Az energiahatékonysági intézkedések kapcsán egyre szélesebb körben elismerik, hogy ezek nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszközei, hanem egyben fokozzák az európai gazdaságok versenyképességét. Az Unió megállapította az energiahatékonysági minimumszabályokat, valamint a termékek, a szolgáltatások és az infrastruktúra címkézésére és környezetbarát tervezésére vonatkozó előírásokat. Ezen intézkedések célja, hogy fokozzák a hatékonyságot az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásig.

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarország Kormánya eleget tett kötelezettségének és számos pályázatot írt ki mind a magánszemélyek, mind pedig a gazdasági vállalkozások számára.

Vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok

pályázat címe beadás támogatás pályázat célja
VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energiahasználatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban, kombinált hiteltermékkel 2017. március 16-tól 2019. március 18-ig 3–50 millió Ft vissza nem térítendő, valamint 3–50 millió Ft kölcsön A felhívás hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.
GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel
GINOP-8.4.1/B-16-KKV Energiahitel 2017. február 28-tól 2018. június 30-ig 1 millió Ft – 1 000 millió Ft Célja a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó KKV-k versenyképességének növelése, korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, valamint e képesség növelésének támogatása a külső finanszírozáshoz történő hozzáférés javítása révén.
VP3-4.2.2-16 Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása 2016. szeptember 12-től 2017. június 13-ig maximum 200 millió Ft A borászati üzemek számára borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházásokhoz. A beruházás célja lehet kifejezetten az energia- és más erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, illetve megújuló energiaforrás alkalmazása.
KEHOP-5.2.11 Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére 2016. október 17-től 2018. október 16-ig 100 millió Ft – 250 millió Ft A felhívás kiemelt célkitűzése ösztönözni a decentralizált, épülethez kapcsolódó környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus rendszerek elterjedését.
TOP-3.2.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című területi felhívás projektek költségeinek elszámolhatósága 2014. január 1-től 2022. december 31-ig tervezett keretösszeg: 27 050 millió Ft Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez.
KEHOP-5.3.1-17 Távhőszektor energetikai korszerűsítése még nem került meghirdetésre 20 millió Ft –4 000 millió Ft Társadalmi egyeztetésen van a pályázat, csupán a tervezete elérhető. A felhívás célja, hogy hozzájáruljon a már meglévő távfűtési/távhűtési hálózatok energiaellátási hatékonyságának növelése által az energiahatékonysággal kapcsolatos céljaihoz.


A fentebbi pályázatoknál előfordul az értékelés során, hogy előnyt, azaz plusz pontot jelent, ha az adott vállalkozás rendelkezik tanúsított irányítási rendszerrel.

Amennyiben érdeklődik az irányítási rendszerek tanúsítása iránt, weboldalunkon bővebb információt kaphat, vagy keresse fel kapcsolattartóinkat:

Kéki Zsuzsanna, főosztályvezető
tel: 06 1 456-6929
e-mail: zs.keki"kukac"mszt.hu

Szamosiné Dávid Izabella, megbízott főosztályvezető-helyettes
tel: 06 1 456-6933
e-mail: cert"kukac"mszt.hui.david"kukac"mszt.hu