Innovációirányítási szabványok

Már elérhetők a CEN/TS 16555 szabványsorozat legújabb részei

Európában elérhetővé váltak a CEN/TS 16555 Innovációirányítás című szabványsorozat legújabb részei, melyek európai szinten egyeztetett megoldást adnak a rendszeres és hatékony innovációhoz, ezzel segítve a versenyképesség fenntartását és a gazdaság fejlődését. Napjainkban, az intenzív verseny miatt az innováció nélkülözhetetlenné vált a szervezetek/vállalatok életében, hatást gyakorolva a versenyképességükre. A nagy érdeklődésre való tekintettel és a sikeres innovációt támogatva több ország nemzeti szabványügyi szervezete már bevezette a CEN/TS 16555 Innovációirányítás című szabványsorozat új részeit, amelyek alkalmazásával javítható az innovációs folyamat eredményessége.

A szabványsorozat segítséget nyújt például:

  • az innovációirányítási rendszer kiépítésében;
  • a szellemi tulajdon megfelelő kezelésében;
  • az innovatív gondolkodásmód egy szervezetbe való integrálásához;
  • az együttműködésben;
  • a stratégiai információszerzés folyamatában, stb.

Tekintettel arra, hogy az innovációval kapcsolatos európai pályázatok több rendszerszabványra is hivatkoznak, valószínűsíthető ezen szabványsorozat további részeinek bevezetése. Felmerült, hogy a szabványsorozat egyes részei magyar nyelven kerüljenek bevezetésre, mely ötletet a PMCS 2 Innovációmenedzsment projektmunkacsoport tagjai támogattak. Mivel az MSZT nem tudja magára vállalni a bevezetéssel járó költségeket, ezért közös összefogás szükséges a szabványsorozat magyar nyelvű megjelenéséhez. Amennyiben nem éri el a támogatás azt a szintet, amely a teljes magyarításhoz szükséges, a bizottság tagjai döntik el a fontossági sorrendet.

Amennyiben a szabványsorozat magyar nyelvű megjelenését, vagy akár csak a szabvány idegen nyelvű átvételét fontosnak tartja, támogatni szeretné a szabványok megjelenését, kérjük, szíveskedjen a formanyomtatványt kitöltve 2015. április 30-ig megküldeni részünkre, a Magyar Szabványügyi Testület 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1. címre vagy az erika.boros@mszt.hu e-mail címre. 

Megjegyzés: A szabványok magyar nyelvű megjelenését támogató szervezetek logóit a szabvány hátulján tüntetjük fel.

A szabványsorozat bevezetés alatt álló, további részei:

További kérdés vagy kérés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

2015. március