KKV-pályázatok, fókuszban az energia

A villamos áram, a hűtés és a fűtés jelentős tételként szerepel minden vállalkozás működési kiadásai között (Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik) és az energiafogyasztás csökkentésének jelentős szerepe van a környezetvédelmi célok elérésében egyaránt. E két tényezőnek és a környezetért felelősséget vállaló vállalati környezetnek köszönhetően egyre népszerűbb a hatékony energiagazdálkodási rendszer kialakítása.

GINOP és VEKOP

A GINOP-nak, azaz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak három alapvető célja van. A működési tényezők minőségének javítása, körének bővítése, a gazdasági együttműködés erősítése és a versenyképességi akadályok lebontása. A GINOP pályázatok a konvergenciarégiók számára kiírt pályázatokat fedi le. A GINOP 7+1 prioritással rendelkezik, melyek közül a 4. prioritás az energia. E prioritások célja a vállalkozói szféra versenyképességének növelése a kkv-k költséghatékony energiatermelésének és felhasználásának ösztönzése révén. A 2016. december 7-én megjelent GINOP pályázat tárgya a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékekkel. A VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) a GINOP tükörpályázata, ahol a Pest megyei és budapesti vállalkozások is pályázhatnak épületenergetikai fejlesztések megvalósítására.

GINOP-4.1.1.-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergeti-kai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékekkel

 

VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvaló-suló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

A rendelkezésre álló forrás
A felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 91,53 milliárd Ft.

  • amelyből vissza nem térítendő támogatás összege: 59,45 milliárd Ft,
  • kölcsön összege: 32,08 milliárd Ft.

A támogatott támogatási kérelmek száma várhatóan 1700-1800 db.

A rendelkezésre álló forrás
A felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 11,76 milliárd Ft.

  • amelyből vissza nem térítendő támogatás összege: 5,88 milliárd Ft,
  • kölcsön összege: 5,88 milliárd Ft.

A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 170-280 db.


A felhívások hozzájárulnak az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás és kölcsön formájában. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

A felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása
2017. február 8-tól 2019. február 8-ig lehetséges.

Ha további információkra van szüksége a fent említett pályázatokkal kapcsolatban, keresse fel GINOP tekintetében ezt az oldalt, VEKOP tekintetében pedig ezt az oldalt.

Miben segíthet az ISO 50001 szabvány?

A legtöbb kkv számára nem idegen az ISO-rendszerszabványok szerkezete és azok működtetése. Az energiairányítási rendszerek segítségével nem csupán energetikai, hanem a vállalkozás szempontjából kiemelten kezelendő területeken is növelhetjük folyamataink hatékonyságát, mindemellett költségmegtakarítást érhetünk el e rendszerek folyamatos és szabályozott működtetésével. Az energiairányítási rendszerek külső auditjával végrehajtott éves ellenőrzések igazolják, hogy a szabvány alapvető követelményeit teljesítik és fejlesztési lehetőségek megadásával irányt mutatnak az energiateljesítmény növelésére.

Ha felkeltettük érdeklődését az energiairányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban, weboldalunkon bővebb információt kaphat, vagy keresse fel kapcsolattartóinkat:
Szalai Lívia, Tanúsítási Titkárság főosztályvezetője
tel: 06 1 456-6934
e-mail: l.szalai"kukac"mszt.hu
Kéki Zsuzsanna, főosztályvezető-helyettes, tanúsítási menedzser
tel: 06 1 456-6929
e-mail: zs.keki"kukac"mszt.hu

2017. január