Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok
Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.
A műszaki bizottságokba való belépés feltételeiA bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
Az adatbázis lezárásának időpontja: 2019.12.01.
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 609 |
A bizottság neve | Élelmiszer-mikrobiológia |
A bizottság tevékenységi területe | Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatai (ICS 07.100.30) |
Az MB-hez tartozó szabványok | MSZ 3640-13:1976 Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Enterokokkuszok számának meghatározása MSZ 3640-14:1976Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Clostridium botulinum kimutatása MSZ 3640-15:1977Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Botulinumtoxin kimutatása MSZ 3640-16:1978Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A mezofil szulfitredukáló összes klosztridium és klosztridiumspóra számának meghatározása MSZ 3640-17:1979Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Koliform baktériumok számának meghatározása 30 °C hőmérsékleten folyékony táptalajban MSZ 3640-18:1979Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Koliform baktériumok számának meghatározása 30 °C hőmérsékleten telepszámlálással MSZ 3640-26:1987Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Kvantitatív és szemikvantitatív közvetlen vizsgálati gyors módszerek MSZ 6367-1:1983Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Előkészítés és mintavétel MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 3. rész: A Salmonella spp. szerotipizálásának irányelvei (ISO/TR 6579-3:2014) MSZ CEN ISO/TS 17728:2019Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Mintavételi technikák az élelmiszertermékek és takarmányfélék mintáinak mikrobiológiai vizsgálatához (ISO/TS 17728:2015) MSZ EN ISO 10272-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2017) MSZ EN ISO 10272-2:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017) MSZ EN ISO 10273:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2017) MSZ EN ISO 11133:2014/A1:2018Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A táptalajok készítése, előállítása, tárolása és ellenőrzése. 1. módosítás (ISO 11133:2014/Amd 1:2018) MSZ EN ISO 11133:2015Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A táptalajok készítése, előállítása, tárolása és ellenőrzése (ISO 11133:2014, 2014.11.01-jei helyesbített változat) MSZ EN ISO 11133:2019 EVÉlelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A tápközegek előkészítése, előállítása, tárolása és teljesítményvizsgálata (ISO 11133:2014, 2014. 11. 01-jei helyesbített változat + Amd 1:2018) EGYESÍTETT VÁLTOZAT MSZ EN ISO 11290-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 11290-1:2017) MSZ EN ISO 11290-2:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Számlálási módszer (ISO 11290-2:2017) MSZ EN ISO 13307:2013Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Elsődleges termelési szakasz. Mintavételi módszerek (ISO 13307:2013) MSZ EN ISO 15216-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 1. rész: Mennyiségi meghatározási módszer (ISO 15216-1:2017) MSZ EN ISO 16140-1:2016Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 1. rész: Szakszótár (ISO 16140-1:2016) MSZ EN ISO 16140-2:2016Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 2. rész: A választható (saját) módszerek validálásának protokollja a referencia-módszerekkel szemben (ISO 16140-2:2016) MSZ EN ISO 16649-3:2015Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 3. rész: Kimutatás és a legvalószínűbb szám technika 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal (ISO 16649-3:2015, 2016. 12. 15-ei helyesbített változat) MSZ EN ISO 16654:2001Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O 157 kimutatására (ISO 16654:2001) MSZ EN ISO 16654:2001/A1:2017Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O 157 kimutatására. 1. módosítás: B melléklet: A körvizsgálatok eredményei (ISO 16654:2001/Amd 1:2017) MSZ EN ISO 17468:2016Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Egy szabványos referencia-módszer kidolgozására vagy felülvizsgálatára vonatkozó műszaki követelmények és útmutató (ISO 17468:2016) MSZ EN ISO 17604:2015Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hasított állati test mintavétele mikrobiológiai vizsgálatokhoz (ISO 17604:2015) MSZ EN ISO 18465:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Az emetikus toxin (cereulid) mennyiségi meghatározása LC-MS/MS-sel (ISO 18465:2017) MSZ EN ISO 18593:2018Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszerek a felületi mintavételre (ISO 18593:2018) MSZ EN ISO 18743:2015Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Trichinella lárvák kimutatása húsból mesterséges emésztési módszerrel (ISO 18743:2015) MSZ EN ISO 18744:2016Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Cryptosporidium és a Giardia kimutatása, valamint számlálása friss leveles zöldségekben és bogyós gyümölcsökben (ISO 18744:2016) MSZ EN ISO 19020:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Staphylococcus enterotoxinok immunenzimatikus kimutatására élelmiszerekben (ISO 19020:2017) MSZ EN ISO 20837:2006Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok kimutatására. A minőségi kimutatás minta-előkészítésének követelményei (ISO 20837:2006) MSZ EN ISO 20838:2006Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok kimutatására. A minőségi módszerek kibővítésének és kimutatásának követelményei (ISO 20838:2006) MSZ EN ISO 20976-1:2019Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Az élelmiszertermékek és takarmányfélék "challenge" tesztjeire vonatkozó követelmények és irányelvek. 1. rész: "Challenge" tesztek a növekedési potenciál, a lappangási idő és a maximális növekedési sebesség vizsgálatára (ISO 20976-1:2019) MSZ EN ISO 21528-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 1. rész: Az Enterobacteriaceae kimutatása (ISO 21528-1:2017) MSZ EN ISO 21528-2:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 21528-2:2017, 2018. 06. 01-jei helyesbített változat) MSZ EN ISO 21567:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Shigella spp. kimutatására (ISO 21567:2004) MSZ EN ISO 21871:2006Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a kis számú, feltételezhetően Bacillus cereus baktériumok meghatározására. Legvalószínűbbszám-technika és kimutatási módszer (ISO 21871:2006) MSZ EN ISO 21872-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Vibrio spp. meghatározására. 1. rész: A potenciálisan enteropatogén Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae és Vibrio vulnificus kimutatása (ISO 21872-1:2017) MSZ EN ISO 22117:2019Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A jártassági vizsgálat specifikus követelményei és útmutatója a laboratóriumok közötti összehasonlítás során (ISO 22117:2019) MSZ EN ISO 22174:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Általános követelmények és meghatározások (ISO 22174:2005) MSZ EN ISO 22964:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Cronobacter spp. kimutatására (ISO 22964:2017) MSZ EN ISO 4833-1:2014Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 1. rész:Telepszámlálás 30 °C-on lemezöntéses módszerrel (ISO 4833-1:2013) MSZ EN ISO 4833-2:2014Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. Telepszámlálás 30 °C-on felületi szélesztéses módszerrel (ISO 4833-2:2013) MSZ EN ISO 6579-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017) MSZ EN ISO 6887-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 1. rész: Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítésének általános szabályai (ISO 6887-1:2017) MSZ EN ISO 6887-2:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és a húskészítmények előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2017) MSZ EN ISO 6887-3:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017) MSZ EN ISO 6887-4:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2017) MSZ EN ISO 6887-5:2010Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 5. rész: A tej és tejtermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-5:2010) MSZ EN ISO 6887-6:2013Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 6. rész: Az elsődleges termelési szakaszban vett minták előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-6:2013) MSZ EN ISO 6888-1:1999/A2:2018Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajos eljárás. 2. módosítás: Kiegészítés egy alternatív megerősítő vizsgálattal, az RPFA-szúrásos módszerrel (ISO 6888-1:1999/Amd 2:2018) MSZ EN ISO 6888-1:2008Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird-Parker-agar táptalajos eljárás (ISO 6888-1:1999) MSZ EN ISO 6888-2:2012Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív Staphylococcus-ok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 2. rész: Nyúlplazmás fibrinogénagar táptalajt alkalmazó eljárás (ISO 6888-2:1999) MSZ EN ISO 6888-3:2007Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 3. rész: Kimutatás és MPN-módszer kisszámú előforduláshoz (ISO 6888-3:2003) MSZ EN ISO 7218:2016Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei (ISO 7218:2007) MSZ EN ISO 7932:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a feltételezett Bacillus cereus megszámlálására. Telepszámlálásos módszer 30 °C-on (ISO 7932:2004) MSZ EN ISO 7937:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium perfringens-szám meghatározására. Telepszámlálásos módszer (ISO 7937:2004) MSZ ISO 15213:2006Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az anaerob körülmények között növekedő szulfitredukáló baktériumok megszámlálására MSZ ISO 15214:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a mezofil tejsavtermelő baktériumok megszámlálására. Telepszámlálási technika 30 °C-on MSZ ISO 16649-1:2018Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 1. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on membránszűrővel és 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal MSZ ISO 16649-2:2005Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 2. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal MSZ ISO 17410:2019Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a pszichrotróf mikroorganizmusok megszámlálására MSZ ISO 21527-1:2013Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az élesztők és a penészek számlálására. 1. rész: Telepszámlálásos technika a 0,95-nél nagyobb vízaktivitású termékekre MSZ ISO 21527-2:2013Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az élesztők és a penészek számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos technika legfeljebb 0,95 vízaktivitású termékekre |
Elnök | Mohácsiné Dr. Farkas Csilla |
Elnök munkahelye | Szent István Egyetem |
Elnökhelyettes | Dr. Stréterné Dr. Lancz Zsuzsanna |
Elnökhelyettes munkahelye | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal |
Titkár | Kurucz Csilla |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
CEN/TC 275/WG 6 | Az élelmiszerlánc mikrobiológiája | Microbiology of the food chain |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
ISO/TC 34/SC 9 | Élelmiszer-mikrobiológia | Microbiology |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Agrárminisztérium | Dr. Deák Ferenc |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | dr. Beyer Dániel Ernő |
DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. | Győrfi Zsolt |
Honvédelmi Minisztérium | Kiss Ildikó |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Dr. Szűcs Viktória |
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. | Hucker Attila |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Dr. Stréterné Dr. Lancz Zsuzsanna |
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium | Weglárzné dr. Gasztonyi Katalin |
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi Intézet | Zomboriné Dr. Havas Petra |
SGS Hungária Kft. | Czapár Mária |
Szent István Egyetem | Mohácsiné Dr. Farkas Csilla |
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. | Gasparikné dr. Reichardt Judit |