Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok
Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.
A műszaki bizottságokba való belépés feltételeiA bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
Az adatbázis lezárásának időpontja: 2021.01.01.
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 603 |
A bizottság neve | Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai |
A bizottság tevékenységi területe | 67.020 Élelmiszeripari elájársok 67.040 Élelmiszertermékek általában 67.050 Élelmiszertermékek vizsgálatának és elemzésének általános módszerei 67.080 Gyümölcsök. Zöldségek 67.160 Italok (a borokat kivéve) |
Az MB-hez tartozó szabványok | MSZ 11007:2013 Étkezési só (Nátrium-klorid) MSZ 1385:1987Élelmiszerek és élvezeti cikkek nitrogéntartalmának meghatározása Kjeldahl-féle módszerrel MSZ 14474-6:1986Élelmiszerek adalékanyag-tartalmának vizsgálata. Szorbittartalom meghatározása MSZ 14474-7:1986Élelmiszerek adalékanyag-tartalmának vizsgálata. Avasodásgátlók meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) MSZ 14484:1985Citrustermékek illóolaj-tartalmának meghatározása MSZ 157:2017A méz érzékszervi vizsgálata MSZ 16475:1986Citrusfélék létartalmának meghatározása MSZ 16485:1989Szárított gombák vizsgálata és minősítése MSZ 16890:1988Étkezési mák MSZ 17045:2002Ipari cukorrépa MSZ 17590:1985Tartósított élelmiszerek pH-értékének meghatározása MSZ 17591:1986Tartósított élelmiszerek hangyasavtartalmának meghatározása MSZ 17617:1985Tartósított élelmiszerek zsírtartalmának meghatározása MSZ 17618:2020Élelmiszerek hamu- és homoktartalmának meghatározása MSZ 1804:1989Citrusalapú gyümölcslékészítmények látszólagos rosttartalmának meghatározása MSZ 19276:1985Gyógynövények flavonoidtartalmának vizsgálata MSZ 19589:1980Tartósított élelmiszerek fehérjetartalmának meghatározása Kjeldahl-módszerrel MSZ 19918-1:2008Tenyészhal és tenyészikra. 1. rész: Általános előírások MSZ 19918-2:2008Tenyészhal és tenyészikra. 2. rész: Ponty MSZ 19918-3:1978Tenyészhal, tenyészikra. Pettyes busa MSZ 19918-4:1978Tenyészhal, tenyészikra. Fehér busa MSZ 19918-5:1979Tenyészhal, tenyészikra. Amur MSZ 19918-6:1979Tenyészhal, tenyészikra. Harcsa MSZ 19918-7:1980Tenyészhal, tenyészikra. Szivárványos pisztráng MSZ 19918-8:1984Tenyészhal, tenyészikra. Süllő MSZ 20004:1984Szurokfű (Origanum) MSZ 20021:1984Tárkony MSZ 20047:1984Borsikafű MSZ 20067:1984Kakukkfű MSZ 20315:1985Kurkuma MSZ 20498:1984Tartósított élelmiszerek növényi eredetű szennyezőanyag-tartalmának meghatározása MSZ 20502:1955Növényi eredetű tartósított élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata MSZ 20600:2016Gesztenyéből készült termékek vizsgálatai MSZ 20620:1985Borókabogyó MSZ 20621:1988Majoranna MSZ 20625:1983Fűszerek csomagolása MSZ 20631:1989Édeskömény MSZ 20632:1986Ánizs MSZ 20639:1988Fahéj MSZ 20641:1986Koriander MSZ 20642:1983Fűszerkömény MSZ 20653:1982Vanilia MSZ 20656:1986Gyömbér MSZ 20668-1:1979Színezett élelmiszerek színezék- és festéktartalmának meghatározása. Vízben oldódó szintetikus színezékek meghatározása MSZ 20670-1:1983Élelmiszer-színezékek és -festékek vizsgálata. Vegyi (szintetikus) úton előállított mesterséges, szerves színezékek azonosítása MSZ 20670-4:1982Élelmiszer-színezékek és -festékek vizsgálata. Kísérőanyagok meghatározása mesterséges színezékekben MSZ 20677:2019Pörkölt kávé vizsgálatai MSZ 20685:1980Tea fizikai és kémiai vizsgálata MSZ 20687:1985Bazsalikom MSZ 20688:1985Rozmaring MSZ 20898:1987A cikória inulintartalmának meghatározása MSZ 20900-1:1987Édesipari termékek vizsgálata. Szárítási veszteség meghatározása MSZ 20900-2:1987Édesipari termékek vizsgálata. Zsírtartalom meghatározása MSZ 20900-5:1989Édesipari termékek vizsgálata. A redukáló- és összes cukortartalom meghatározása MSZ 21338-2:1986Alkoholmentes üdítőital. Érzékszervi pontozásos bírálat MSZ 21338-3:1980Alkoholmentes üdítőital. Fizikai és kémiai vizsgálati módszerek MSZ 21357:1979Gyorsfagyasztott élelmiszerek vizsgálata. Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája MSZ 21358:1979Gyorsfagyasztott élelmiszerek vizsgálata. Gyorsfagyasztott termékek felengedtetése MSZ 21361:1979Tartósított élelmiszerek vizsgálata. Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredésének vizsgálata MSZ 302-1:1984Mintaelőkészítés élelmiszerek fémtartalmának meghatározásához. Nedves roncsolás MSZ 312:1983Élelmiszerek fluortartalmának meghatározása MSZ 3603:1983Húskonzervek keményítőtartalmának meghatározása MSZ 3604:1985Tartósított élelmiszerek mintáinak előkészítése laboratóriumi vizsgálatokhoz MSZ 3605:2002Gyümölcs- és zöldségtermékek. A nettó tömeg és az alkotórészek tömegarányának meghatározása MSZ 3610:1983Tartósított élelmiszerek összes hamutartalmának és hamulúgosságának meghatározása MSZ 3615:1983Tartósított élelmiszerek nitrit-nitrát-tartalmának meghatározása MSZ 3616:1983Tartósított élelmiszerek illósavtartalmának meghatározása MSZ 3618:1985Tartósított élelmiszerek vizsgálata. Kloridtartalom meghatározása MSZ 3619:1983Tartósított élelmiszerek összes savtartalmának meghatározása MSZ 3620:1983Tartósított élelmiszerek etil-alkohol-tartalmának meghatározása MSZ 3621:2017Élelmiszerek kén-dioxid-tartalmának meghatározása MSZ 3625:1986Tartósított élelmiszerek cukortartalmának meghatározása MSZ 3626:1986Tartósított élelmiszerek nyersrosttartalmának meghatározása MSZ 3641:1976Hőkezeléssel tartósított teljes konzervek tartóssági próbája MSZ 4054:1980Hőkezeléssel tartósított hús- és húsos készítmények szilárd és folyékony alkotórészeinek és a kiolvadt zsír mennyiségének meghatározása MSZ 4169:1980Halkonzervek és hal-félkonzervek tisztatömegének és alkotórészeik tömegarányának meghatározása MSZ 4220:1980Tartósított élelmiszerek nedvességtartalmának meghatározása MSZ 4624:1978Étkezési ecetkészítmények mintavétele, tételminősítése, vizsgálata MSZ 4793-10:2003A cukortermékek vizsgálati módszerei. 10. rész: Érzékszervi vizsgálatok és előkészítési módszereik MSZ 4793-11:2002A cukortermékek vizsgálati módszerei. A kenőanyag-tartalom és a mállási idő meghatározása MSZ 4793-12:2002Cukorvizsgálatok. A maradék kén-dioxid-tartalom meghatározása MSZ 4793-13:2002Cukorvizsgálatok. A cukorliszt keményítőtartalmának meghatározása MSZ 4793-14:2002Cukorvizsgálatok. A kockacukor törmeléktartalmának meghatározása MSZ 5843-1:2018Húskészítmények érzékszervi bírálata. 1. rész: Szalámik és kolbászok MSZ 5843-2:2018Húskészítmények érzékszervi bírálata. 2. rész: Párizsi, virsli, krinolin MSZ 5843-3:2018Húskészítmények érzékszervi bírálata. 3. rész: Felvágottak MSZ 5874-10:1980Húskészítmények vizsgálati módszerei. Polifoszfát-tartalom kimutatása MSZ 5874-8:1978Húskészítmények vizsgálati módszerei. Fehérjetartalom meghatározása MSZ 6181:2015Datolya MSZ 6344:1982Nyers és utóérlelt fűszerpaprika MSZ 6887:1986Propoliszos méz vizsgálata MSZ 6890:1984Méhviasz méhészeti és ipari célra MSZ 6943-1:1979Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Víz-, illetve szárazanyagtartalom meghatározása MSZ 6943-2:1980Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Vízben oldhatatlan szilárd anyagok és hamutartalom meghatározása MSZ 6943-3:1980Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Savfok és pH meghatározása MSZ 6943-4:1982Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Cukortartalom meghatározása MSZ 6943-5:1989Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Hidroxi-metil-furfurol-tartalom (HMF) meghatározása MSZ 6943-6:1981Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Diasztáz-aktivitás meghatározása MSZ 6943-7:1982Méz kémiai és fizikai vizsgálata. Invertáz-aktivitás meghatározása MSZ 6950-3:2017A méz vizsgálata. 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat MSZ 6950-3:2017/1M:2018A méz vizsgálata. 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat MSZ 7027:1986Vágott baromfi pontozásos érzékszervi bírálata MSZ 7029:1989Baromfiipari termékek pontozásos érzékszervi bírálata MSZ 7075:2000Szabályozott légterű kamrák gyümölcsök tárolására MSZ 8170:1980Tea MSZ 8808:2015Szikvíz (szódavíz) MSZ 9257:1973Drogok vizsgálata MSZ 9433:1983Kekszek mintavétele, vizsgálata és minősítése MSZ 9552:1986Denaturált szesz MSZ 9681-2:2017A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 2. rész: Érzékszervi vizsgálat MSZ 9681-4:2002A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 4. rész: A kapszaicintartalom meghatározása nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszerrel MSZ CEN/TS 17061:2020Élelmiszerek. Peszticid szermaradékok és szerves szennyező anyagok kromatográfiás módszerekkel végzett kalibrálásának és mennyiségi meghatározásának irányelvei MSZ CEN/TS 17062:2020Növényi eredetű élelmiszerek. Peszticid szermaradékok meghatározásának multimódszere növényi eredetű olajokban, LC-MS/MS-sel (QuOil) MSZ EN 1131:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A relatív sűrűség meghatározása MSZ EN 1132:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A pH-érték meghatározása MSZ EN 1133:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A formolszám meghatározása MSZ EN 1134:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalom atomabszorpciós spektrometriás (AAS) meghatározása MSZ EN 1135:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. Hamumeghatározás MSZ EN 1136:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A foszfortartalom meghatározása. Spektrometriás módszer MSZ EN 1137:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A citromsav(citrát)-tartalom enzimes meghatározása. NADH-spektrometriás módszer MSZ EN 1138:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. Az L-almasav(L-malát)-tartalom enzimes meghatározása. NADH-spektrometriás módszer MSZ EN 1139:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A D-izocitromsav-tartalom enzimes meghatározása. NADPH-spektrometriás módszer MSZ EN 1140:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. D-glükóz és D-fruktóz-tartalom enzimes meghatározása. NADPH-spektrofotometriás módszer MSZ EN 1141:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A prolintartalom spektrofotometriás meghatározása MSZ EN 1142:1995Gyümölcs- és zöldséglevek. A szulfáttartalom meghatározása MSZ EN 1185:2000Keményítők és származékaik. A kén-dioxid-tartalom meghatározása. Acidimetriás módszer (ISO 5379:1983, módosítva) MSZ EN 12014-1:1997/A1:2000Élelmiszerek. A nitriát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Általános megfontolások MSZ EN 12014-1:1999Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Általános megfontolások MSZ EN 12014-2:2018Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 2. rész: HPLC/IC módszer zöldségek és zöldségtermékek nitráttartalmának meghatározására MSZ EN 12014-3:2005Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 3. rész: Húskészítmények nitrát- és nitrittartalmának spektrometriás meghatározása a nitrátot nitritté alakító enzimes redukció után MSZ EN 12014-4:2005Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 4. rész: Húskészítmények nitrát- és nitrittartalmának ioncserés kromatográfiás meghatározása MSZ EN 12014-5:1999Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 5. rész: Zöldségtartalmú bébi- és gyermekételek nitráttartalmának enzimes meghatározása MSZ EN 12014-7:1999Élelmiszerek. A nitrát- és/vagy a nitrittartalom meghatározása. 7. rész: Zöldségek és zöldségtermékek nitráttartalmának meghatározása folyadékáramlásos (CONTIFLOW-) módszerrel, kadmiummal végzett redukció után MSZ EN 12133:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer MSZ EN 12134:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. A centrifugálható pulptartalom meghatározása MSZ EN 12135:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. A nitrogéntartalom meghatározása. Kjeldahl-módszer MSZ EN 12136:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. Az összes karotinoidtartalom és a karotinoidfrakciók meghatározása MSZ EN 12137:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. A borkősav meghatározása szőlőlevekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 12138:1999Gyümölcs- és zöldséglevek. A D-almasavtartalom enzimes meghatározása. NAD-spektrometriás módszer MSZ EN 12143:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. Az oldható szárazanyag-tartalom becslése. Refraktometriás módszer MSZ EN 12144:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. A hamu összes lúgosságának meghatározása. Titrimetriás módszer MSZ EN 12145:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. Összes szárazanyag meghatározása. Gravimetriás módszer a szárítási tömegveszteség mérésével MSZ EN 12146:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. A szacharóztartalom enzimes meghatározása. NADP spektrometriás módszer MSZ EN 12147:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. A titrálható savasság meghatározása MSZ EN 12148:1998Gyümölcs- és zöldséglevek. A hesperidin és a naringin meghatározása citruslevekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 12393-1:2014Növényi eredetű élelmiszerek. A peszticid szermaradékok GC vagy LC-MS/MS meghatározásának módszerei. 1. rész: Általános megfontolások MSZ EN 12393-2:2014Növényi eredetű élelmiszerek. A peszticid szermaradékok GC vagy LC-MS/MS meghatározásának módszerei. 2. rész: Extrakciós és tisztítási módszerek MSZ EN 12393-3:2014Növényi eredetű élelmiszerek. A peszticid szermaradékok GC vagy LC-MS/MS meghatározásának módszerei. 3. rész: Meghatározás és megerősítő vizsgálatok MSZ EN 12396-1:2000Zsírszegény élelmiszerek. Ditiokarbamát és tiurám-diszulfid szermaradékok meghatározása. 1. rész: Spektrometriás módszer MSZ EN 12396-2:2000Zsírszegény élelmiszerek. Ditiokarbamát és tiurám-diszulfid szermaradékok meghatározása. 2. rész: Gázkromatográfiás módszer MSZ EN 12396-3:2000Zsírszegény élelmiszerek. Ditiokarbamát és tiurám-diszulfid szermaradékok meghatározása. 3. rész: UV-spektrometriás xantogenátos módszer MSZ EN 12630:2000Gyümölcs- és zöldséglevek. A glükóz-, a fruktóz-, a szorbit- és a szacharóztartalom meghatározása. Nagyfelbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 12631:2000Gyümölcs- és zöldséglevek. A D- és L-tejsav(laktát)-tartalom enzimes meghatározása. NAD-spektrometriás módszer MSZ EN 12632:2000Gyümölcs- és zöldséglevek. Az ecetsav(acetát)tartalom enzimes meghatározása. NAD-spektrometriás módszer MSZ EN 12742:2000Gyümölcs- és zöldséglevek. A szabadaminosav-tartalom meghatározása. Folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 12821:2009Élelmiszerek. A D-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszerrel. A kolekalciferol (Dˇ3^-vitamin) vagy az ergokalciferol (Dˇ2^-vitamin) mérése MSZ EN 12822:2014Élelmiszerek. Az E-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Az alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol mérése MSZ EN 12823-1:2014Élelmiszerek. Az A-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. 1. rész: Az all-E-retinol és 13-Z-retinol mérése MSZ EN 12823-2:2000Élelmiszerek. Az A-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. 2. rész: A béta-karotin mérése MSZ EN 12856:2000Élelmiszerek. A K-aceszulfám, az aszpartám és a szacharin meghatározása. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 12857:2000Élelmiszerek. A ciklamát meghatározása. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 13188:2000Ecet. Mezőgazdasági eredetű folyadékokból készített termék. Fogalommeghatározások, követelmények, jelölés MSZ EN 13189:2000Étkezési ecetsav. Nem mezőgazdasági eredetű anyagokból készített termék. Fogalommeghatározások, követelmények, jelölés MSZ EN 13191-1:2000Zsírszegény élelmiszerek. Bromid szermaradékok meghatározása. 1. rész: Az összes bromid szervetlen bromidkénti meghatározása MSZ EN 13191-2:2000Zsírszegény élelmiszerek. Bromid szermaradékok meghatározása. 2. rész: A szervetlen bromid meghatározása MSZ EN 13196:2000Gyümölcs- és zöldséglevek. Az összes kén-dioxid-tartalom meghatározása desztillációs módszerrel MSZ EN 13585:2002Élelmiszerek. Fumonizin B1 és B2 meghatározása kukoricában. HPLC-módszer szilárd fázisú extrakciós tisztítással MSZ EN 13708:2002Élelmiszerek. A besugárzottság ESR-spektroszkópiás kimutatása kristályos cukrot tartalmazó élelmiszerekből MSZ EN 13751:2010Élelmiszerek. Élelmiszerek besugárzottságának kimutatása fotostimulált lumineszcenciával MSZ EN 1376:1998Élelmiszerek. A szacharin meghatározása az asztali édesítőszerekben. Spektrometriás módszer MSZ EN 1377:1998Élelmiszerek. A K-aceszulfám meghatározása asztali édesítőszerekben. Spektrometriás módszer MSZ EN 1378:1998Élelmiszerek. Az aszpartám meghatározása az asztali édesítőszerekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 13783:2002Élelmiszerek. A besugárzottság kimutatása élelmiszerekből direkt epifluoreszcens szűrős/telepszámlálásos módszerrel (DEFT/APC). Szűrőmódszer MSZ EN 13784:2002Élelmiszerek. Az élelmiszerek besugárzottságának kimutatása DNS-csóvás módszerrel. Szűrőmódszer MSZ EN 1379:1998Élelmiszerek. A szacharin és a ciklamát meghatározása a folyékony asztali édesítőszerekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 13804:2013Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Általános szempontok és egyedi követelmények MSZ EN 13805:2015Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Nyomás alatti feltárás MSZ EN 13806:2002Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Higany meghatározása nyomás alatti feltárás utáni hideggőz-atomabszorpciós spektrometriával (CVAAS) MSZ EN 14083:2003Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Ólom, kadmium, króm és molibdén meghatározása nyomás alatti feltárást követő grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GFAAS), MSZ EN 14084:2003Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Ólom, kadmium, cink, réz és vas meghatározása mikrohullámú feltárást követő atomabszorpciós spektrometriával (AAS) MSZ EN 14122:2014Élelmiszerek. A Bˇ1^-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával MSZ EN 14123:2008Élelmiszerek. Az aflatoxin Bˇ1^ és az aflatoxin Bˇ1^, Bˇ2^, Gˇ1^ és Gˇ2^ összegének meghatározása mogyoróban, földimogyoróban, pisztáciában, fügében és fűszerpaprika-őrleményben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer oszlop utáni származékképzéssel és immunaffinitás-oszlopos tisztítással MSZ EN 14131:2003Élelmiszerek. A folát meghatározása mikrobiológiai módszerrel MSZ EN 14132:2009Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása árpában és pörkölt kávéban. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopos tisztítással MSZ EN 14148:2004Élelmiszerek. A Kˇ1^- vitamin meghatározása HPLC-vel MSZ EN 14152:2014Élelmiszerek. A Bˇ2^-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával MSZ EN 14164:2014Élelmiszerek. A Bˇ6^-vitamin meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával MSZ EN 14166:2009Élelmiszerek. A Bˇ6^-vitamin meghatározása mikrobiológiai módszerrel MSZ EN 14176:2017Élelmiszerek. A domoinsav meghatározása nyers, mészhéjú állatokban (kagylókban és rákfélékben), nyers halakban és főtt kagylókban RP-HPLC-vel, UV-kimutatással MSZ EN 14177:2004Élelmiszerek. A patulin meghatározása szűrt és rostos almalében és almapürében. HPLC-módszer folyadék/folyadék megoszlásos tisztítással MSZ EN 14185-2:2006Zsírszegény élelmiszerek. Az N-metil-karbamát szermaradék meghatározása. 2. rész: HPLC-módszer diatomaföld-oszlopos tisztítással MSZ EN 14332:2004Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Arzén meghatározása a tenger gyümölcseiben grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GFAAS), mikrohullámú feltárás után MSZ EN 14352:2004Élelmiszerek. A fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^ meghatározása kukoricaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunoaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ EN 14526:2017Élelmiszerek. A szaxitoxin-csoport toxinjainak meghatározása mészhéjú állatokban (kagylókban és rákfélékben). HPLC-módszer oszlop előtti származékképzéssel, peroxid- vagy perjodát-oxidációval MSZ EN 14546:2005Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az összes arzén meghatározása hidridképzéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), szárazhamvasztás után MSZ EN 14569:2005Élelmiszerek. Besugárzott élelmiszerek mikrobiológiai kiszűrése LAL/GNB eljárással MSZ EN 14573:2005Élelmiszerek. A 3-monoklór-propán-1,2-diol meghatározása GC/MS-sel MSZ EN 14627:2005Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az összes arzén és szelén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), nyomás alatti feltárás után MSZ EN 14663:2006Élelmiszerek. A Bˇ6^-vitamin (beleértve a glikozidjait is) meghatározása HPLC-vel MSZ EN 15054:2006Zsírszegény élelmiszerek. A klórmekvát és mepikvát meghatározása. LC-MS módszer MSZ EN 15055:2006Zsírszegény élelmiszerek. A klórmekvát és mepikvát meghatározása. LC-MS/MS módszer MSZ EN 15086:2006Élelmiszerek. Az izomalt, laktit, maltit, mannit, szorbit és xilit meghatározása élelmiszerekben MSZ EN 15111:2007Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. A jód meghatározása ICP-MS-sel (induktív csatolású plazma sugárforrású tömegspektrometriával) MSZ EN 1528-1:1998Zsírtartalmú élelmiszerek. Növényvédő szerek és poliklórozott bifenilek (PCB-k) meghatározása. 1. rész: Általános előírások MSZ EN 1528-2:1998Zsírtartalmú élelmiszerek. Növényvédő szerek és poliklórozott bifenilek (PCB-k) meghatározása. 2. rész: A zsír, a növényvédő szerek, a PCB-k kivonása és a zsírtartalom meghatározása MSZ EN 1528-3:1998Zsírtartalmú élelmiszerek. Növényvédő szerek és poliklórozott bifenilek (PCB-k) meghatározása. 3. rész: Tisztítási módszerek MSZ EN 1528-4:1998Zsírtartalmú élelmiszerek. Növényvédő szerek és poliklórozott bifenilek (PCB-k) meghatározása. 4. rész: Meghatározás, megerősítő vizsgálatok és egyéb előírások MSZ EN 15505:2008Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. A nátrium és magnézium meghatározása mikrohullámú feltárást követő atomabszorpciós lángspektrometriával (AAS) MSZ EN 15517:2008Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. A szervetlen arzén meghatározása hínárban savas extrakciót követő hidridképzéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS) MSZ EN 15607:2009Élelmiszerek. A d-biotin meghatározása HPLC-vel MSZ EN 15633-1:2020Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása immunológiai módszerekkel. 1. rész: Általános szempontok MSZ EN 15634-1:2020Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel. 1. rész: Általános szempontok MSZ EN 15634-2:2020Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel. 2. rész: Zeller (Apium graveolens). Specifikus DNS-szekvencia kimutatása főtt kolbászokban, valós idejű PCR-rel MSZ EN 15637:2009Növényi eredetű élelmiszerek. Peszticid szermaradékok metanolos extrakciót és kovaföldes tisztítást követő meghatározása LC-MS/MS-sel MSZ EN 15652:2009Élelmiszerek. A niacin meghatározása HPLC-vel MSZ EN 15662:2018Növényi eredetű élelmiszerek. Peszticid szermaradékok meghatározásának multimódszere acetonitriles extrakciót/szétválasztást és diszperziós SPE-tisztítást követő GC- és LC-alapú vizsgálattal. Moduláris QuEChERS-módszer MSZ EN 15763:2010Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az arzén, a kadmium, a higany és az ólom meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású tömegspektrometriával (ICP-MS), nyomás alatti feltárás után MSZ EN 15764:2010Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az ón meghatározása láng- és grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (FAAS és GFAAS) nyomás alatti feltárás után MSZ EN 15765:2010Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az ón meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású tömegspektrometriával (ICP-MS), nyomás alatti feltárás után MSZ EN 15829:2010Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása különféle mazsolában, aszalt gyümölcskeverékekben és aszalt fügében. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és fluoreszcenciás kimutatással MSZ EN 15835:2010Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített gabonaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és fluoreszcenciás detektálással MSZ EN 15842:2020Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása. Általános szempontok és a módszerek validálása MSZ EN 15850:2010Élelmiszerek. A zearalenon meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített kukoricaalapú bébiételekben, árpaliszt-, kukoricaliszt-, polenta-, búzaliszt- és gabonaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és fluoreszcenciás kimutatással MSZ EN 15851:2010Élelmiszerek. Az aflatoxin Bˇ1^ meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített gabonaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és fluoreszcenciás kimutatással MSZ EN 15890:2011Élelmiszerek. A patulin meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített gyümölcslevekben és gyümölcsalapú pürékben. HPLC-módszer folyadék/folyadék megosztásos tisztítással, szilárd fázisú extrakcióval és UV-kimutatással MSZ EN 15911:2011Élelmiszerek. Kilenc édesítőszer egyidejű meghatározása nagy felbontású folyadékkromatográfiával és fényszórásos detektálással MSZ EN 16104:2013Élelmiszeradatok. Szerkezet és adatcsere-formátum MSZ EN 16155:2012Élelmiszerek. A szukralóz meghatározása. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 16204:2012Élelmiszerek. A lipofil algatoxinok (okadasavcsoport- toxinok, yessotoxinok, azaspirsavak, pektenotoxinok) meghatározása kagylókban és ezek termékeiben LC-MS/MS-sel MSZ EN 16466-1:2013Ecet. Az ecetsav és a víz izotópelemzése. 1. rész: Az ecetsav ^2ˇH-NMR-elemzése MSZ EN 16466-2:2013Ecet. Az ecetsav és a víz izotópelemzése. 2. rész: Az ecetsav ^13ˇC-IRMS- elemzése MSZ EN 16466-3:2013Ecet. Az ecetsav és a víz izotópelemzése. 3. rész: A borecet víztartalmának ^18ˇO-IRMS-elemzése MSZ EN 16618:2015Élelmiszer-vizsgálatok. Az akrilamid meghatározása élelmiszerben folyadékkromatográfiás tandem-tömegspektrometriával (LC-ESI-MS/MS) MSZ EN 16619:2015Élelmiszer-vizsgálatok. A benzo[a]pirén, a benz[a]antracén, a krizén és a benzo[b]fluorantén meghatározása élelmiszerekben gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) MSZ EN 16620:2015Élelmiszer-vizsgálatok. A furán meghatározása kávéban és kávétermékekben gőztér-analízises (headspace) gázkromatográfiás tömegspektrometriával (HS-GC-MS) MSZ EN 16801:2016Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai specieszeinek meghatározása. A metil-higany meghatározása tengeri eredetű élelmiszerekben izotóphígításos GC-ICP-MS-sel MSZ EN 16802:2016Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai specieszeinek meghatározása. A szervetlen arzén meghatározása tengeri és növényi eredetű élelmiszerekben anioncserés HPLC-ICP-MS-sel MSZ EN 16852:2017Élelmiszerek. Az etil-karbamát meghatározása csonthéjas gyümölcsökből készült szeszes italokból, gyümölcstörkölyből és más szeszes italokból. GC-MS módszer MSZ EN 16857:2017Élelmiszerek. A benzol meghatározása üdítőitalokból, egyéb italokból és zöldségalapú bébiételekből gőztér-analízises gázkromatográfiás tömegspektrometriával (HS-GC-MS) MSZ EN 16858:2017Élelmiszerek. A melamin és a cianursav meghatározása élelmiszerekben folyadékkromatográfiával és tandem-tömegspektrometriával (LC-MS/MS) MSZ EN 16923:2017Élelmiszerek. A T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben, valamint csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonatermékekben, SPE-tisztítást követő LC-MS/MS-sel MSZ EN 16924:2017Élelmiszerek. A zearalenon meghatározása növényi étolajokból LC-FLD-vel vagy LC-MS/MS-sel MSZ EN 16943:2017Élelmiszerek. A kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, kén és cink meghatározása ICP-OES-sel MSZ EN 17250:2020Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása fűszerekben, édesgyökérben, kakaóban és kakaótermékekben, IAC-tisztítással és HPLC-FLD-vel MSZ EN 17251:2020Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása sertéshúsban és az azokból készült termékekben, IAC-tisztítással és HPLC-FLD-vel MSZ EN 17252:2020Élelmiszerek. A phomopsin A meghatározása csillagfürtmagban és a csillagfürtből készült termékekben, HPLC-MS/MS-sel MSZ EN 17254:2020Élelmiszerek. Minimális teljesítménykövetelmények a glutén meghatározására ELISA-val MSZ EN 17264:2020Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Az alumínium meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású tömegspektrometriával (ICP-MS) MSZ EN 17265:2020Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Az alumínium meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású optikai emissziós spektrometriával (ICP-OES) MSZ EN 17266:2020Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Szerves higany meghatározása a tenger gyümölcseiben elemi higanyanalízissel MSZ EN 17279:2020Élelmiszerek. Aflatoxin Bˇ1^, deoxinivalenol, fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^, ochratoxin A, T-2 toxin, HT-2 toxin és zearalenon szűrésének multimódszere élelmiszerekben (kivéve a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek), LC-MS/MS-sel MSZ EN 17280:2020Élelmiszerek. A zearalenon és a trichotecének, beleértve a deoxinivalenolt és annak acetilezett származékait (3-acetil-deoxinivalenol és 15-acetil-deoxinivalenol), valamint a nivalenol T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17399:2020Algák és algából készült termékek. Szakkifejezések és meghatározásuk MSZ EN 1784:2004Élelmiszerek. Zsírtartalmú élelmiszerek besugárzottságának kimutatása. Szénhidrogének gázkromatográfiás elemzése MSZ EN 1785:2004Élelmiszerek. A besugárzottság kimutatása zsírtartalmú élelmiszerekből. A 2-alkil-ciklobutanolok gázkromatográfiás-tömegspektrometriás vizsgálata MSZ EN 1786:2000Élelmiszerek. A besugárzottság kimutatása csontokat tartalmazó élelmiszerekből. ESR-spektroszkópiás módszer MSZ EN 1787:2001Élelmiszerek. A besugárzottság kimutatása cellulóztartalmú élelmiszerekből ESR-spektroszkópiás módszerrel MSZ EN 1788:2002Élelmiszerek. A besugárzottság termolumineszcenciás kimutatása olyan élelmiszerekből, amelyekből szilikátásványok vonhatók ki MSZ EN 1988-1:1999Élelmiszerek. Szulfitmeghatározás. 1. rész: Optimalizált Monier-Williams-mószer MSZ EN 1988-2:1999Élelmiszerek. Szulfitmeghatározás. 2. rész: Enzimes módszer MSZ EN ISO 10504:2015Keményítőszármazékok. A glükózszirupok, a fruktózszirupok és a hidrogénezett glükózszirupok összetételének meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 10504:2013) MSZ EN ISO 10520:2000Természetes keményítő. A keményítőtartalom meghatározása. Ewers-féle polarimetriás módszer (ISO 10520:1997) MSZ EN ISO 11212-1:1999Keményítő és származékai. Nehézfémtartalom. 1. rész: Az arzéntartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával (ISO 11212-1:1997) MSZ EN ISO 11212-2:1999Keményítő és származékai. Nehézfémtartalom. 2. rész: A higanytartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával (ISO 11212-2:1997) MSZ EN ISO 11212-3:1999Keményítő és származékai. Nehézfémtartalom. 3. rész: Az ólomtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával, elektrotermikus atomizációval (ISO 11212-3:1997) MSZ EN ISO 11212-4:1999Keményítő és származékai. Nehézfémtartalom. 4. rész: A kadmiumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával, elektrotermikus atomizációval (ISO 11212-4:1997) MSZ EN ISO 11213:2000Módosított keményítő. Az acetiltartalom meghatározása. Enzimes módszer (ISO 11213:1995) MSZ EN ISO 11214:2000Módosított keményítő. Az oxidált keményítő karboxilcsoport-tartalmának meghatározása (ISO 11214:1996) MSZ EN ISO 11215:2000Módosított keményítő. Az acetilezett dikeményítő-adipátok adipinsavtartalmának meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 11215:1998) MSZ EN ISO 11216:2000Módosított keményítő. A karboxi-metil-keményítő karboxi-metil-csoport-tartalmának meghatározása (ISO 11216:1998) MSZ EN ISO 11543:2002Módosított keményítő. A hidroxi-propil-tartalom meghatározása. Mágneses magrezonanciás (NMR) spektrometriás módszer (ISO 11543:2000) MSZ EN ISO 13720:2011Hús és húskészítmények. A feltételezett Pseudomonas spp. megszámlálása (ISO 13720:2010) MSZ EN ISO 15216-2:2020Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 2. rész: Kimutatási módszer (ISO 15216-2:2019) MSZ EN ISO 16050:2012Élelmiszerek. Az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin B1-, B2-, G1- és G2-tartalom meghatározása gabonafélékben, diófélékben és az azokból készült termékekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 16050:2003) MSZ EN ISO 1666:2000Keményítő. A nedvességtartalom meghatározása. Szárítószekrényes módszer (ISO 1666:1996) MSZ EN ISO 17375:2006Takarmányok. Az aflatoxin Bˇ1^ meghatározása (ISO 17375:2006) MSZ EN ISO 18862:2020Kávé és kávétermékek. Akrilamid meghatározása. HPLC-MS/MS-t és GC-MS-t alkalmazó módszerek származékképzés után (ISO 18862:2016) MSZ EN ISO 21572:2020Élelmiszerek. Molekuláris biomarker-vizsgálatok. Immunkémiai módszerek a fehérjék kimutatására és mennyiségi meghatározására (ISO 21572:2019) MSZ EN ISO 22118:2012Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására és mennyiségi meghatározására. Teljesítményjellemzők (ISO 22118:2011) MSZ EN ISO 22119:2012Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Valós idejű polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Általános követelmények és fogalommeghatározások (ISO 22119:2011) MSZ EN ISO 2825:2010Fűszerek és ízesítők. Az őrölt elemzési minták előkészítése (ISO 2825:1981) MSZ EN ISO 3188:2000Keményítők és származékaik. A nitrogéntartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel. Titrimetriás módszer (ISO 3188:1978) MSZ EN ISO 3493:2014Vanília. Szakszótár (ISO 3493:2014) MSZ EN ISO 3593:2000Keményítő. A hamu meghatározása (ISO 3593:1981) MSZ EN ISO 3946:2000Keményítők és származékaik. Az összes foszfortartalom meghatározása. Spektrofotometriás módszer (ISO 3946:1982) MSZ EN ISO 3947:2000Természetes vagy módosított keményítők. Az összes zsírtartalom meghatározása (ISO 3947:1977) MSZ EN ISO 5377:2000Keményítőhidrolízis-termékek. A redukálóképesség és a dextrózegyenérték meghatározása. Lane- és Eynon-konstansos titrimetriás módszer (ISO 5377:1981) MSZ EN ISO 5378:2000Keményítők és származékaik. A nitrogéntartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel. Spektrofotometriás módszer (ISO 5378:1978) MSZ EN ISO 5381:2000Keményítőhidrolizátumok. A víztartalom meghatározása. Módosított Karl Fischer-módszer (ISO 5381:1983) MSZ EN ISO 5809:2000Keményítők és származékaik. A szulfáthamu meghatározása MSZ EN ISO 5810:2000Keményítők és származékaik. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás módszer MSZ EN ISO 6465:2009Fűszerek. Római kömény (Cuminum cyminum L.). Követelmények (ISO 6465:2009) MSZ EN ISO 6571:2009Fűszerek, ízesítők és gyógynövények. Az illóolaj-tartalom meghatározása (hidrodesztillációs módszer) (ISO 6571:2008) MSZ EN ISO 6571:2009/A1:2018Fűszerek, ízesítők és gyógynövények. Az illóolaj-tartalom meghatározása (hidrodesztillációs módszer). 1. módosítás (ISO 6571:2008/Amd 1:2017) MSZ EN ISO 676:2009Fűszerek és ízesítők. Növénytani nevezéktan (ISO 676:1995, tartalmazza az 1997. évi 1 helyesbítést) MSZ EN ISO 7540:2010Fűszerpaprika-őrlemény (Capsicum annuum L.). Előírások (ISO 7540:2006) MSZ EN ISO 7541:2010Fűszerpaprika (őrlemény). Az összes természetes színezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 7541:1989) MSZ EN ISO 927:2010Fűszerek és ízesítők. A szennyezőanyag- és az idegenanyag-tartalom meghatározása (ISO 927:2009) MSZ EN ISO 948:2010Fűszerek és ízesítőanyagok. Mintavétel (ISO 948:1980) MSZ ISO 1026:2000Gyümölcs- és zöldségtermékek. A szárazanyag-tartalom meghatározása csökkentett nyomáson végzett szárítással és a víztartalom meghatározása azeotróp desztillációval MSZ ISO 10470:2014Zöld kávé. A hiba referenciatáblázata MSZ ISO 1108:2018Fűszerek és ízesítők. A nem illékony éteres extraktum meghatározása MSZ ISO 1237:1991Mustármag MSZ ISO 13496:2003Hús és hústermékek. A színezőanyagok kimutatása. Vékonyréteg-kromatográfiás módszer MSZ ISO 13730:2000Hús és hústermékek. Az összes foszfortartalom meghatározása. Spektrometriás módszer MSZ ISO 1442:2000Hús és hústermékek. A nedvességtartalom meghatározása (Referencia-módszer) MSZ ISO 1443:2002Hús és húskészítmények. Az összes zsírtartalom meghatározása MSZ ISO 1444:2000Hús és hústermékek. A szabad zsírtartalom meghatározása MSZ ISO 1572:1992Ismert szárazanyag-tartalmú őrölt teaminta készítése MSZ ISO 1573:1991A tea szárítási veszteségének meghatározása 103 °C-on MSZ ISO 1575:1991A tea összes hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1576:1991A tea vízben oldható és vízben oldhatatlan hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1577:1991A tea savban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1578:1991A vízben oldható teahamu lúgosságának meghatározása MSZ ISO 1741:1993Dextróz. A szárítási tömegveszteség meghatározása. Vákuum-szárítószekrényes módszer MSZ ISO 1743:1994Glükózszirupok szárazanyag-tartalmának refraktométeres meghatározása MSZ ISO 1841-1:2000Hús és hústermékek. A kloridtartalom meghatározása. 1. rész: Volhard-módszer MSZ ISO 1841-2:2000Hús és hústermékek. A kloridtartalom meghatározása. 2. rész: Potenciometriás módszer MSZ ISO 18787:2018Élelmiszerek. A vízaktivitás meghatározása MSZ ISO 18794:2019Kávé. Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár MSZ ISO 20481:2020Kávé és kávétermékek. Koffeintartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC). Referencia-módszer MSZ ISO 22855:2015Gyümölcs- és zöldségtermékek. A benzoesav és a szorbinsav koncentrációjának meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer MSZ ISO 2447:2000Gyümölcs- és zöldségtermékek. Az óntartalom meghatározása MSZ ISO 2917:2018Hús és húskészítmények. pH-mérés. Referencia-módszer MSZ ISO 3496:2000Hús és hústermékek. A hidroxi-prolin-tartalom meghatározása MSZ ISO 3509:2007Kávé és kávétermékek. Szakszótár MSZ ISO 3588:1991Fűszerek és ízesítők őrlési finomságának meghatározása kézi szitálással MSZ ISO 3974:1993Élő vágójuhok fogalommeghatározásai MSZ ISO 4072:1992A csomagolt nyerskávé mintavétele MSZ ISO 5520:1994Gyümölcs- és zöldségtermékek. Az összes hamu és vízoldható hamu lúgosságának meghatározása MSZ ISO 5525:1994Étkezési burgonya. Téli tárolás szabadban MSZ ISO 6557-1:1991Tartósított élelmiszerek aszkorbinsav-tartalmának meghatározása fluorometriás módszerrel MSZ ISO 6557-2:1991Tartósított élelmiszerek aszkorbinsav-tartalmának meghatározása titrimetriás és spektrometriás módszerrel MSZ ISO 6633:2000Gyümölcsök, zöldségek és az azokból készült termékek. Az ólomtartalom meghatározása. Lángmentes atomabszorpciós spektrometriás módszer MSZ ISO 6636-3:2003Gyümölcs- és zöldségtermékek. A cinktartalom meghatározása. 3. rész: Ditizonos spektrometriás módszer MSZ ISO 6667:1994A rovarsérült kávészemek arányának meghatározása a nyerskávéban MSZ ISO 6668:2014Zöld kávé. Az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált minták előkészítése MSZ ISO 7466:1991Tartósított élelmiszerek 5-hidroxi-metil-furfurol tartalmának meghatározása MSZ ISO 750:2001Gyümölcs- és zöldségtermékek. A titrálható savtartalom meghatározása MSZ ISO 751:2001Gyümölcs- és zöldségtermékek. A vízben oldhatatlan szilárd anyagok meghatározása MSZ ISO 7562:1994Étkezési burgonya. Téli tárolás mesterséges szellőztetésű raktárakban MSZ ISO 7952:2000Gyümölcsök, zöldségek és az azokból készült termékek. A réztartalom meghatározása. Atomabszorpciós lángspektrometriás módszer MSZ ISO 928:2003Fűszerek és ízesítők. Az összes hamu meghatározása MSZ ISO 930:2003Fűszerek és ízesítők. A savban oldhatatlan hamu meghatározása MSZ ISO 936:2000Hús és hústermékek. Az összes hamu meghatározása MSZ ISO 937:2002Hús és húskészítmények. A nitrogéntartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ ISO 9526:2000Gyümölcsök, zöldségek és az azokból készült termékek. A vastartalom meghatározása atomabszorpciós lángspektrometriás módszerrel MSZ ISO 959-1:2003Egész és őrölt bors (Piper nigrum L.). Követelmények. 1. rész: Fekete bors MSZ ISO 959-2:2003Egész és őrölt bors (Piper nigrum L.). Követelmények. 2. rész: Fehér bors MSZ ISO 9768:2003Tea. A vizes kivonat meghatározása MSZ-08-1270:1979Édesipari termékek vizsgálati módszerei. Alkoholtartalom meghatározása MSZ-08-1273:1979Édesipari termékek vizsgálati módszerei. Bevonatarány meghatározása |
Elnök | Károlyi Andrea |
Elnök munkahelye | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal |
Elnökhelyettes | |
Elnökhelyettes munkahelye | |
Titkár | Kurucz Csilla |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
CEN/TC 453 | Nutritional Supplements compatible with doping prevention | A doppingmegelőzéssel kompatibilis étrend-kiegészítők |
CEN/TC 454 | Algae and algae products | Algák és algából készült termékek |
CEN/TC 460 | Élelmiszerek eredetiség-vizsgálata | Food authenticity |
CEN/TC 275/WG 8 | Besugárzott élelmiszerek | Irradiated foodstuffs |
CEN/TC 275/WG 1 | Szulfitok | Sulfites |
CEN/TC 275/WG 2 | Édesítőszerek | Sweeteners |
CEN/TC 275/WG 3 | Peszticidek és PCB-k állati eredetű élelmiszerekben | Pesticides and PCB's in foods of animal origin |
CEN/TC 275/WG 4 | Peszticidek zsírszegény élelmiszerekben | Pesticides in foods of plant origin |
CEN/TC 275/WG 5 | Biotoxinok | Biotoxins |
CEN/TC 275/WG 7 | Nitrit/nitrát | Nitrate, nitrite |
CEN/TC 275/WG 9 | Vitaminok és karotinoidok | Vitamins and Carotenoids |
CEN/TC 275/WG 10 | Elemek és ezek kémiai kötéseik | Elements and their chemical species |
CEN/TC 275/WG 12 | Élelmiszer-allergének | Food allergens |
CEN/TC 275/WG 14 | Tengeri biotoxinok | Marine Biotoxins |
CEN/TC 275/WG 13 | Technológiai szennyezőanyagok | Process contaminants |
CEN/SS C10 | Keményítő | Starch |
CEN/TC 275 | Élelmiszer-vizsgálatok horizontális módszerei | Food analysis - Horizontal methods |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
ISO/TC 34/WG 16 | Állatjólét | Animal welfare |
ISO/TC 34/WG 17 | Vízaktivítás | Water activity |
ISO/TC 34/WG 18 | Természetes élelmiszer-összetevők | Natural food ingredients |
ISO/TC 34/SC 19 | Méhészeti termékek | Bee products |
ISO/TC 34/WG 13 | Méhpempő | Royal jelly |
ISO/TC 34/WG 14 | Vitaminok, karotinoidok és egyéb táplálékkiegészítők | Vitamins, carotenoids and other nutrients |
ISO/TC 34/WG 15 | Táplákozási és dietetikai szolgáltatások | Nutrition and dietetics services |
ISO/TC 93 | Keményítő (beleértve a származékokat és a melléktermékeket) | Strach (including derivatives and by-products) |
ISO/TC 34/SC 16 | Horizontális módszerek a molekuláris biomarkerek vizsgálatára | Horizontal methods for molecular biomarker analysis |
ISO/TC 34/SC 3 | Gyümölcs- és zöldségtermékek | Fruit and vegetable products |
ISO/TC 34/SC 6 | Hús, baromfi, hal, tojás és ezek termékei | Meat, poultry, fish, eggs and their products |
ISO/TC 34/SC 7 | Fűszerek, fűszernövények és ételízesítők | Spices, culinary herbs and condiments |
ISO/TC 34 | Élelmezési termékek | Food products |
ISO/TC 34/SC 14 | Friss, szárított és aszalt gyümölcsök, valamint zöldségek | Fresh, dry and dried fruits and vegetables |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Agrárminisztérium | Temesfalvi Rita |
Aranynektár Termékgyártó és Kereskedelmi Kft. | Horváth Veronika |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | dr Miskucza Mária |
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem | Dr. Tömösközi Sándor |
COMPEX-SÓ Kft. | Kocsis László |
DNV GL Business Assurance Magyarország Kft. | Kata Anette |
Honvédelmi Minisztérium | Kiss Ildikó |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Dr. Szűcs Viktória |
Magyar Húsiparosok Szövetsége | Mostisch Martina |
Magyar Országos Fodrász, Fogtechnikus, Kozmetikus, Kéz-lábápoló, Műkörömépítő, Szikvízkészítő, Kelmefestő, Vegytisztító Szakmai Ipartestület | Szabó István |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Mádi Éva |
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ | Dr. Szerdahelyi Emőke |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Károlyi Andrea |
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi Intézet | Hóvári Judit Mária |
S + L IMPEX KFT | Sebi László |
Salinen Budapest Kft. | Szalczer Alfred |
SGS Hungária Kft. | Nagy Marianna |
Solinwest 2000 Kft. | Jaros Zoltán |
Szent István Egyetem | Stégerné dr. Máté Mónika |
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. | Rikker Tamás |