Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok

Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.

A műszaki bizottságokba való belépés feltételei

A bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Az adatbázis lezárásának időpontja: 2020.08.01.


A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 605
A bizottság neve Tej és tejtermékek
A bizottság tevékenységi területe Tej és tejtermékek (ICS 67.100)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 1101:1981

Ízesített tejitalok vizsgálati módszerei

MSZ 12044:1999

Termelői nyers tehén- és juhtej fizikai tisztaságának ellenőrzése

MSZ 12046:1984

Tejpudingok vizsgálati módszerei

MSZ 12047:1984

Tejipari alapanyagok és tejtermékek homogénezettségének vizsgálata

MSZ 12068:2009

A tejidegen víztartalom meghatározása

MSZ 12241:1985

A savópor vizsgálati módszerei

MSZ 12320:1985

Nyers tehén- és juhtej vizsgálata Mastitest próbával

MSZ 189:1983

Vaj és ömlesztett sajt állományának meghatározása penetrométerrel

MSZ 2708-3:1987

Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. Titrálható savasság meghatározása

MSZ 2708-5:1987

Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor oldhatósági indexének meghatározása

MSZ 2708-6:1987

Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor hamutartalmának meghatározása

MSZ 2708-7:1987

Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor fehérjetartalmának meghatározása

MSZ 2708-8:1986

Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor tejcukortartalmának meghatározása

MSZ 2713-5:1988

A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. Vízeloszlás meghatározása indikátorpapirral

MSZ 3701-1:1988

A tej kémiai és fizikai vizsgálata. A tejcukortartalom meghatározása

MSZ 3702:1981

A tej sűrűségének meghatározása

MSZ 3703:2018

Tej és ízesített tejitalok zsírtartalmának meghatározása

MSZ 3704:1983

A tej refrakciószámának meghatározása

MSZ 3707:2017

A tej titrálható savasságának és pH-jának meghatározása

MSZ 3710:1987

Tej és tejtermékek hőkezeltségének vizsgálata

MSZ 3712:1981

A tej kloridion-tartalmának meghatározása

MSZ 3723:1984

Előrecsomagolt tej és tejtermékek tömeg- és térfogatellenőrzésének módszerei

MSZ 3725:1984

Savanyú tejkészítmények vizsgálati módszerei

MSZ 3727-1:1985

Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A szárazanyag-tartalom meghatározása és a zsírmentes szárazanyag-tartalom kiszámítása

MSZ 3727-2:1985

Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A titrálható savasság meghatározása és a plazmasavfok kiszámítása

MSZ 3727-3:1984

Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A habtejszín térfogatnövekedésének, a tejszínhab keménységének és léeresztésének meghatározása

MSZ 3727-4:1988

Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. Az ultrapasztőrözött kávétejszín hőstabilitásának mérése

MSZ 3728:2017

Sajt, ömlesztett sajt és túró titrálható savasságának (savfokának) és hidrogénion-koncentrációjának (pH) meghatározása

MSZ 3744:1981

A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása

MSZ 4014:1984

Cukrozott, sűrített tej összes fehérjetartalmának meghatározása

MSZ 9441:2018

Jégkrémek vizsgálatai

MSZ 9602:2018

Tejszín, savanyú tej-, tejszínkészítmények és ízesített tejtermékek zsírtartalmának meghatározása

MSZ EN ISO 11816-1:2014

Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 1. rész: Fluorimetriás módszer tejhez és tejalapú italokhoz (ISO 11816-1:2013)

MSZ EN ISO 11816-2:2016

Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 2. rész: Fluorimetriás módszer sajtokra (ISO 11816-2:2016)

MSZ EN ISO 1211:2010

Tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1211:2010)

MSZ EN ISO 12779:2013

Laktóz. A víztartalom meghatározása. Karl Fisher-módszer (ISO 12799:2011)

MSZ EN ISO 13366-1:2008

Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 1. rész: Mikroszkópos módszer (referencia-módszer) (ISO 13366-1:2008)

MSZ EN ISO 13366-2:2007

Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 2. rész: A fluoreszcenciás optoelektronikus számlálók működési irányelvei (ISO 13366-2:2006)

MSZ EN ISO 13969:2005

Tej és tejtermékek. Mikrobainhibitor-vizsgálatok szabványos leírásának irányelvei (ISO 13969:2003)

MSZ EN ISO 14501:2008

Tej és tejpor. Az aflatoxin Mˇ1^-tartalom meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2007)

MSZ EN ISO 14637:2007

Tej. A karbamidtartalom meghatározása. pH-változáson alapuló enzimes módszer (referencia-módszer) (ISO 14637:2004)

MSZ EN ISO 14673-1:2004

Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Kadmiumredukciós és spektrometriás módszer (ISO 14673-1:2004)

MSZ EN ISO 14673-2:2004

Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 2. rész: Szegmentált áramlásos elemzési módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-2:2004)

MSZ EN ISO 14673-3:2004

Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 3. rész: Kadmiumos redukciót és injektált áramlásos elemzést inline dialízissel alkalmazó módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-3:2004)

MSZ EN ISO 14675:2003

Tej és tejtermékek. Útmutató a kompetitív enzimes immunvizsgálat szabványos leírásához. Az aflatoxin M1-tartalom meghatározása (ISO 14675:2003)

MSZ EN ISO 14891:2002

Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. Dumas-elven alapuló égetéses rutinmódszer (ISO 14891:2002)

MSZ EN ISO 16297:2020

Tej. Baktériumszámlálás. Az alternatív módszerek kiértékelésének protokollja (ISO 16297:2020)

MSZ EN ISO 17189:2004

Vaj, étkezési olajemulziók és kenhető zsírok. A zsírtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 17189:2003)

MSZ EN ISO 1735:2004

Sajtok és ömlesztett sajtok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1735:2004)

MSZ EN ISO 1736:2009

Tejpor és porított tejtermékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1736:2008)

MSZ EN ISO 1737:2009

Sűrített tej és cukrozott sűrített tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1737:2008)

MSZ EN ISO 17678:2019

Tej és tejtermékek. A tejzsír tisztaságának meghatározása a trigliceridek gázkromatográfiás analízisével (ISO 17678:2019)

MSZ EN ISO 18330:2004

Tej és tejtermékek. Antimikrobás maradványok kimutatására szolgáló immunvizsgálatok és receptorvizsgálatok szabványos leírásának irányelvei (ISO 18330:2003)

MSZ EN ISO 1854:2009

Savósajt. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1854:2008)

MSZ EN ISO 20541:2009

Tej és tejtermékek. A nitráttartalom meghatározása. Vizsgálat enzimes redukcióval és molekuláris abszorpciós spektrometriával Griess-reakció után (ISO 20541:2008)

MSZ EN ISO 21187:2006

Tej. A bakteriológiai minőség kvantitatív meghatározása. Útmutató a rutin- és a mértékadó módszer eredményei közötti átszámítási tényező megállapításához és igazolásához (ISO 21187:2004)

MSZ EN ISO 22160:2007

Tej és tejalapú italok. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. Enzimatikus fotoaktivált rendszeres (EPAS) módszer (ISO 22160:2007)

MSZ EN ISO 2450:2009

Tejszín. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 2450: 2008)

MSZ EN ISO 3727-1:2002

Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 1. rész: A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-1:2001)

MSZ EN ISO 3727-2:2002

Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 2. rész: A zsírmentes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-2:2001)

MSZ EN ISO 3727-3:2003

Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 3. rész: A zsírtartalom számítása (ISO 3727-3:2003)

MSZ EN ISO 5534:2004

Sajtok és ömlesztett sajtok. A szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5534:2004)

MSZ EN ISO 5536:2013

Tejzsír termékek. A víztartalom meghatározása. Karl Fischer-módszer (ISO 5536:2009)

MSZ EN ISO 5537:2004

Tejpor. A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5537:2004)

MSZ EN ISO 5764:2009

Tej. A fagyáspont meghatározása. Termisztoros krioszkópos módszer (referencia-módszer) (ISO 5764:2009)

MSZ EN ISO 5943:2007

Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2006)

MSZ EN ISO 707:2009

Tej és tejtermékek. Mintavételi útmutató (ISO 707:2008)

MSZ EN ISO 7208:2009

Fölözött tej, savó és író. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7208: 2008)

MSZ EN ISO 7328:2009

Tejalapú fagylaltok és fagylaltkeverékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7328:2008)

MSZ EN ISO 8069:2007

Tejpor. A tejsav- és a laktáttartalom meghatározása (ISO 8069:2005)

MSZ EN ISO 8381:2009

Tejalapú csecsemő-élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 8381: 2008)

MSZ EN ISO 8968-1:2014

Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 1. rész: Kjeldahl-elv és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása (ISO 8968-1:2014)

MSZ EN ISO 8968-3:2007

Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 3. rész: Blokkroncsolásos módszer (félmikro gyors rutinmódszer) (ISO 8968-3:2004)

MSZ EN ISO 8968-4:2016

Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A fehérje- és a nem fehérjeeredetű nitrogéntartalom meghatározása, valamint a valódi fehérjetartalom kiszámítása (referencia-módszer) (ISO 8968-4:2016)

MSZ EN ISO 9233-1:2018

Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicintartalom meghatározása. 1. rész: Molekuláris abszorpciós spektrometriás módszer sajtkéreghez (ISO 9233-1:2018)

MSZ EN ISO 9233-2:2018

Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicintartalom meghatározása. 2. rész: Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer sajthoz, sajtkéreghez és ömlesztett sajthoz (ISO 9233-2:2018)

MSZ ISO 16958:2018

Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. A zsírsavösszetétel meghatározása. Kapilláris gázkromatográfiás módszer

MSZ ISO 1738:2020

Vaj. A sótartalom meghatározása

MSZ ISO 22662:2015

Tej és tejtermékek. Laktóztartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (referencia-módszer)

MSZ ISO 22935-1:2019

Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 1. rész: Általános útmutató a bírálók toborzásához, kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez

MSZ ISO 22935-2:2017

Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 2. rész: Érzékszervi vizsgálathoz ajánlott módszerek

MSZ ISO 22935-3:2019

Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 3. rész: Útmutató a termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés pontozásos értékelési módszerére

MSZ ISO 3728:2020

Jégkrém és tejalapú jégkrém. Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer)

MSZ ISO 7889:2009

Joghurt. A jellemző mikroorganizmusok meghatározása. Telepszámlálásos eljárás 37 °C-on

MSZ ISO 8262-2:2020

Tejtermékek és tejalapú élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása Weibull–Berntrop-féle gravimetriás módszerrel (referencia-módszer). 2. rész: Fagylaltok és fagylaltkeverékek

MSZ ISO/TS 26844:2007

Tej és tejtermékek. Az antimikrobás maradványok meghatározása. Csődiffúziós vizsgálat

Elnök Hucker Attila
Elnök munkahelye Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.
Elnökhelyettes
Elnökhelyettes munkahelye
Titkár Kurucz Csilla

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
CEN/TC 302Tej és tejtermékek. Mintavétel és elemzési módszerekMilk and milk products - Methods of sampling and analysis

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
ISO/TC 34/SC 5Tej és tejtermékekMilk and milk products

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
AgrárminisztériumBart Ágnes
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft.dr Miskucza Mária
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési KamaraVarga László
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.Hucker Attila
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos SzövetségeDr. Máhr András
Nemzeti Adó- és VámhivatalDr. Szabó Erzsébet
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalKárolyi Andrea
Nemzeti Fejlesztési MinisztériumSeres Gabriella
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi IntézetNyulasi Anna
Szent István EgyetemDr. Szűcs Endre
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.Szipola Ilona