Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok

Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.

A műszaki bizottságokba való belépés feltételei

A bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Az adatbázis lezárásának időpontja: 2018.06.01.


A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 604
A bizottság neve Gabona
A bizottság tevékenységi területe Gabonafélék, hüvelyesek és a belőlük származó termékek, malomipari és sütőipari termékek (ICS 67.060)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 11254:1953

Gabonaminőségi mérleg. 1 literes

MSZ 12800:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények fogalommeghatározásai

MSZ 15474:1980

Mezőgazdasági szemes és szemcsés anyagok agrofizikai jellemzői és mérésük

MSZ 15482:1983

Rizs hántolási arányának és törékenységének meghatározása

MSZ 20500-1:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 20500-2:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok

MSZ 20500-4:1987

Száraztészták vizsgálati módszerei. Tojástartalom meghatározása

MSZ 20501-1:2007

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 1. rész: Kémiai vizsgálatok

MSZ 20501-2:1989

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Érzékszervi pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 20501-3:1982

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 3430:2008

Búza és búzaliszt. A sikérterülés vizsgálata

MSZ 6177:1978

Termények tárolása vasbeton silóban

MSZ 6178:1978

Termények tárolása fémsilóban

MSZ 6180:2017

Kukorica malomipari felhasználási célra

MSZ 6184:1979

Termények tárolása csarnok tárolókban

MSZ 6185:1980

Gabonaraktárak tisztítása és fertőtlenítése (rovarmentesítés)

MSZ 6193:2017

Tönkölybúza élelmezési célra

MSZ 6252:2017

Tritikálé élelmezési célra

MSZ 6273:2017

Cirok élelmezési célra

MSZ 6342:2017

Rozs élelmezési célra

MSZ 6351:1984

Hántolatlan rizs

MSZ 6367-10:1983

Élelmezési, takarmányozási ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sörárpa csírázóképessége és csírázási energiája

MSZ 6367-13:1982

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Keményítőtartalom és egyes szénhidrátok meghatározása

MSZ 6367-15:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 6367-16:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Amilolites állapot meghatározása

MSZ 6367-2:2001

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztaságmeghatározás

MSZ 6367-3:1983

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6367-4:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Térfogattömeg, ezermagtömeg, osztályozottság meghatározása

MSZ 6367-5:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Acélosság meghatározása

MSZ 6367-6:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Érzékszervi vizsgálatok

MSZ 6367-7:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Gombák és baktériumok okozta fertőzöttség meghatározása

MSZ 6367-8:1985

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Állati kártevők és kártételük kimutatása

MSZ 6367-9:1989

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A búzaliszt laboratóriumi előállítása

MSZ 6369-1:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Érzékszervi vizsgálatok, pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 6369-11:1987

Lisztvizsgálati módszerek. A pH, a savfok és a zsírsavszám meghatározása

MSZ 6369-12:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Nyersrost-, keményítő-, dextrin-, összes és oldható szénhidrát- és összes cukortartalom meghatározása

MSZ 6369-13:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Fehérjetartalom és proteolites aktivitás meghatározása

MSZ 6369-14:1980

Lisztvizsgálati módszerek. A tészta gáztermelésének és gázvisszatartásának vizsgálata

MSZ 6369-15:1982

Lisztvizsgálati módszerek. Nyerszsír és avasság meghatározása

MSZ 6369-2:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Idegen anyagok kimutatása és meghatározása

MSZ 6369-3:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 6369-4:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6369-7:2017

Lisztvizsgálati módszerek. 7. rész: Őrlési finomság meghatározása

MSZ 6369-8:1988

Lisztvizsgálati módszerek. Sütéspróba

MSZ 6369-9:1977

Lisztvizsgálati módszerek. Amilolites állapot vizsgálata

MSZ 6383:2017

Búza és durumbúza élelmezési célra

MSZ 6384:1989

Étkezési szárazbab

MSZ 6385:1984

Szárazborsó hántolási célra

MSZ 6394:1989

Étkezési lencse

MSZ CEN/TR 16059:2016

Élelmiszer-vizsgálatok. Egyetlen laboratórium által validált vizsgálati módszerek teljesítményjellemzői mikotoxinok meghatározása esetén

MSZ EN 15585:2009

Gabona és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). A lisztes szemek százalékának meghatározása és az acélos szemek százalékának számítása

MSZ EN 15587:2008+A1:2014

Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN 15891:2011

Élelmiszerek. A deoxinivalenol meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített gabonafélékben, gabonatermékekben és gabonaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és UV-kimutatással

MSZ EN 15948:2015

Gabonafélék. A nedvesség és a fehérje meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer az egész magokra

MSZ EN 16187:2015

Élelmiszerek. A fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^ meghatározása csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt feldolgozott kukoricatartalmú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és oszlop előtti származékképzés utáni fluoreszcenciás detektálással

MSZ EN 16378:2013

Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.)

MSZ EN ISO 11052:2006

Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994)

MSZ EN ISO 11085:2015

Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015)

MSZ EN ISO 11746:2012

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2012)

MSZ EN ISO 11746:2012/A1:2018

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása. 1. módosítás (ISO 11746:2012/Amd 1:2017)

MSZ EN ISO 11747:2012

Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. (ISO 11747:2012)

MSZ EN ISO 11747:2012/A1:2018

Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. 1. módosítás (ISO 11747:2012/Amd 1:2017)

MSZ EN ISO 15141-1:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 1. rész: Szilikagéles tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-1:1998)

MSZ EN ISO 15141-2:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 2. rész: Hidrogén-karbonátos tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-2:1998)

MSZ EN ISO 16634-2:2016

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016)

MSZ EN ISO 17715:2015

Búzaliszt (Triticum aestivum L.). Amperometriás módszer sérült keményítő mérésére (ISO 17715:2013)

MSZ EN ISO 17718:2015

A búza teljes őrleménye és lisztje (Triticum aestivum L.). A reológiai viselkedés meghatározása a dagasztás és a hőmérséklet-emelkedés függvényében (ISO 17718:2013)

MSZ EN ISO 20483:2014

Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013)

MSZ EN ISO 21415-1:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006)

MSZ EN ISO 21415-2:2016

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015)

MSZ EN ISO 21415-3:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 3. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből szárítószekrényes módszerrel (ISO 21415-3:2006)

MSZ EN ISO 21415-4:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 4. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből gyorsszárításos módszerrel (ISO 21415-4:2006)

MSZ EN ISO 2171:2010

Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007)

MSZ EN ISO 24333:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009)

MSZ EN ISO 27971:2015

Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2015)

MSZ EN ISO 3093:2010

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009)

MSZ EN ISO 520:2011

Gabonafélék és hüvelyesek. Az ezermagtömeg meghatározása (ISO 520:2010)

MSZ EN ISO 5526:2013

Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények. Nevezéktan (ISO 5526:2013)

MSZ EN ISO 5527:2015

Gabonafélék. Szakszótár (ISO 5527:2015)

MSZ EN ISO 5529:2010

Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007)

MSZ EN ISO 5530-1:2015

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal (ISO 5530-1:2013)

MSZ EN ISO 6540:2010

Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (Őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:1980)

MSZ EN ISO 6647-1:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2015)

MSZ EN ISO 6647-2:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2015)

MSZ EN ISO 712:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009)

MSZ EN ISO 7971-1:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 7971-1:2009)

MSZ EN ISO 7971-2:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2009)

MSZ EN ISO 7971-3:2009

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2009)

MSZ EN ISO 7973:2016

Gabonafélék és gabonaőrlemények. A liszt viszkozitásának meghatározása. Amilográfos módszer (ISO 7973:1992)

MSZ ISO 2859-1:2008

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 1. rész: A tételenkénti ellenőrzés átvételi hibaszinttel (AQL) megkülönböztetett mintavételi programjai

MSZ ISO 2859-2:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 2. rész: Egyedi tételek ellenőrzésének visszautasítási hibaszinttel (LQ) jelzett mintavételi tervei

MSZ ISO 2859-3:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 3. rész: Tételkihagyásos mintavételi eljárások

MSZ ISO 2859-4:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 4. rész: A kinyilvánított minőségszintek értékelési eljárásai

MSZ ISO 2859-5:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 5. rész: A tételenkénti ellenőrzés átvételi hibaszinttel (AQL) jelzett szekvenciális mintavételi terveinek rendszere

MSZ ISO 5223:2007

Ellenőrző rosták gabonához

MSZ ISO 5530-2:2013

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal

MSZ ISO 5530-3:1995

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 3. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása valorigráffal

MSZ ISO 605:1993

A hüvelyes magvak tisztaság-, magméret-, idegenszag-, rovarszennyezettség-vizsgálata és faj-, fajtameghatározása

MSZ ISO 6322-1:2007

Gabonafélék és hüvelyesek tárolása. 1. rész: Általános ajánlások gabonafélék tárolásához

MSZ ISO 8981:1994

Búza. Fajtaazonosítás elektroforézissel

MSZ-08-1329-1:1989

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Általános előírások

Elnök Dr. Tömösközi Sándor
Elnök munkahelye Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Elnökhelyettes
Elnökhelyettes munkahelye
Titkár Kurucz Csilla

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
CEN/TC 338Gabona és gabonatermékekCereal and cereal products

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
ISO/TC 34/WG 19Dumas-elv szerinti nitrogéntartalomNitrogen content according to the Dumas Principle
ISO/TC 34/SC 4Gabona és hüvelyesekCereals and pulses

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
AgrárminisztériumDr. Harangozó Tamás
BÁCS-ÁG Szakszolgálati Állomás Kft.Dr. Szakáll Zoltánné
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft.Bálint Mária
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemDr. Tömösközi Sándor
Concordia Közraktár Zrt.Kocsis Sándorné
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.Muzsnyainé Laczkovics Katalin
Gabonakutató Nonprofit Kft.Ács Péterné dr.
Gabonatermesztők Országos SzövetségePetőházi Tamás
GoodMills Magyarország Malomipari Kft.Halasi Tibor
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési KamaraGörög Róbert
Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségePótsa Zsófia
Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi KutatóközpontDr. Vida Gyula
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos SzövetségeDr. Máhr András
MINERÁG Fejlesztési, Termelési és Kereskedelmi Kft.Dr. Bakóné dr. Kováts-Szabó Katalin
Nemzeti Adó- és VámhivatalDr. Szabó Erzsébet
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalBriski Sándorné
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi IntézetNagy-Lőrincz Zsuzsanna
SGS Hungária Kft.Molnár Lajos
Szent István EgyetemBadakné dr. Kerti Katalin
Vetőmag Szövetség és TerméktanácsPolgár Gábor
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.Szipola Ilona