Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok

Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.

A műszaki bizottságokba való belépés feltételei

A bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Az adatbázis lezárásának időpontja: 2017.12.01.


A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 604
A bizottság neve Gabona
A bizottság tevékenységi területe Gabonafélék, hüvelyesek és a belőlük származó termékek, malomipari és sütőipari termékek (ICS 67.060)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 11254:1953

Gabonaminőségi mérleg. 1 literes

MSZ 12800:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények fogalommeghatározásai

MSZ 15474:1980

Mezőgazdasági szemes és szemcsés anyagok agrofizikai jellemzői és mérésük

MSZ 15482:1983

Rizs hántolási arányának és törékenységének meghatározása

MSZ 17673:1987

Száraztészták mintavétele és minősítése

MSZ 20500-1:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 20500-2:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok

MSZ 20500-4:1987

Száraztészták vizsgálati módszerei. Tojástartalom meghatározása

MSZ 20501-1:2007

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 1. rész: Kémiai vizsgálatok

MSZ 20501-2:1989

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Érzékszervi pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 20501-3:1982

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 3430:2008

Búza és búzaliszt. A sikérterülés vizsgálata

MSZ 6177:1978

Termények tárolása vasbeton silóban

MSZ 6178:1978

Termények tárolása fémsilóban

MSZ 6180:2017

Kukorica malomipari felhasználási célra

MSZ 6184:1979

Termények tárolása csarnok tárolókban

MSZ 6185:1980

Gabonaraktárak tisztítása és fertőtlenítése (rovarmentesítés)

MSZ 6193:2017

Tönkölybúza élelmezési célra

MSZ 6252:2017

Tritikálé élelmezési célra

MSZ 6273:2017

Cirok élelmezési célra

MSZ 6333:1984

Sütőipari termékek mintavétele és tételminősítése

MSZ 6334:1984

Gabonafélék étkezési őrleményeinek mintavétele és tételminősítése

MSZ 6342:2017

Rozs élelmezési célra

MSZ 6351:1984

Hántolatlan rizs

MSZ 6367-10:1983

Élelmezési, takarmányozási ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sörárpa csírázóképessége és csírázási energiája

MSZ 6367-13:1982

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Keményítőtartalom és egyes szénhidrátok meghatározása

MSZ 6367-15:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 6367-16:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Amilolites állapot meghatározása

MSZ 6367-2:2001

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztaságmeghatározás

MSZ 6367-3:1983

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6367-4:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Térfogattömeg, ezermagtömeg, osztályozottság meghatározása

MSZ 6367-5:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Acélosság meghatározása

MSZ 6367-6:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Érzékszervi vizsgálatok

MSZ 6367-7:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Gombák és baktériumok okozta fertőzöttség meghatározása

MSZ 6367-8:1985

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Állati kártevők és kártételük kimutatása

MSZ 6367-9:1989

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A búzaliszt laboratóriumi előállítása

MSZ 6369-1:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Érzékszervi vizsgálatok, pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 6369-11:1987

Lisztvizsgálati módszerek. A pH, a savfok és a zsírsavszám meghatározása

MSZ 6369-12:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Nyersrost-, keményítő-, dextrin-, összes és oldható szénhidrát- és összes cukortartalom meghatározása

MSZ 6369-13:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Fehérjetartalom és proteolites aktivitás meghatározása

MSZ 6369-14:1980

Lisztvizsgálati módszerek. A tészta gáztermelésének és gázvisszatartásának vizsgálata

MSZ 6369-15:1982

Lisztvizsgálati módszerek. Nyerszsír és avasság meghatározása

MSZ 6369-2:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Idegen anyagok kimutatása és meghatározása

MSZ 6369-3:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 6369-4:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6369-7:2017

Lisztvizsgálati módszerek. 7. rész: Őrlési finomság meghatározása

MSZ 6369-8:1988

Lisztvizsgálati módszerek. Sütéspróba

MSZ 6369-9:1977

Lisztvizsgálati módszerek. Amilolites állapot vizsgálata

MSZ 6383:2017

Búza és durumbúza élelmezési célra

MSZ 6384:1989

Étkezési szárazbab

MSZ 6385:1984

Szárazborsó hántolási célra

MSZ 6394:1989

Étkezési lencse

MSZ CEN/TR 16059:2016

Élelmiszer-vizsgálatok. Egyetlen laboratórium által validált vizsgálati módszerek teljesítményjellemzői mikotoxinok meghatározása esetén

MSZ EN 15585:2009

Gabona és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). A lisztes szemek százalékának meghatározása és az acélos szemek százalékának számítása

MSZ EN 15587:2008+A1:2014

Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN 15891:2011

Élelmiszerek. A deoxinivalenol meghatározása csecsemők és kisgyermekek számára készített gabonafélékben, gabonatermékekben és gabonaalapú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és UV-kimutatással

MSZ EN 15948:2015

Gabonafélék. A nedvesség és a fehérje meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer az egész magokra

MSZ EN 16187:2015

Élelmiszerek. A fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^ meghatározása csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt feldolgozott kukoricatartalmú élelmiszerekben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és oszlop előtti származékképzés utáni fluoreszcenciás detektálással

MSZ EN 16378:2013

Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.)

MSZ EN ISO 11052:2006

Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994)

MSZ EN ISO 11085:2015

Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015)

MSZ EN ISO 11746:2012

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2012)

MSZ EN ISO 11747:2012

Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. (ISO 11747:2012)

MSZ EN ISO 15141-1:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 1. rész: Szilikagéles tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-1:1998)

MSZ EN ISO 15141-2:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 2. rész: Hidrogén-karbonátos tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-2:1998)

MSZ EN ISO 16634-2:2016

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016)

MSZ EN ISO 17715:2015

Búzaliszt (Triticum aestivum L.). Amperometriás módszer sérült keményítő mérésére (ISO 17715:2013)

MSZ EN ISO 17718:2015

A búza teljes őrleménye és lisztje (Triticum aestivum L.). A reológiai viselkedés meghatározása a dagasztás és a hőmérséklet-emelkedés függvényében (ISO 17718:2013)

MSZ EN ISO 20483:2014

Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013)

MSZ EN ISO 21415-1:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006)

MSZ EN ISO 21415-2:2016

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015)

MSZ EN ISO 21415-3:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 3. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből szárítószekrényes módszerrel (ISO 21415-3:2006)

MSZ EN ISO 21415-4:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 4. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből gyorsszárításos módszerrel (ISO 21415-4:2006)

MSZ EN ISO 2171:2010

Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007)

MSZ EN ISO 24333:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009)

MSZ EN ISO 27971:2015

Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2015)

MSZ EN ISO 3093:2010

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009)

MSZ EN ISO 520:2011

Gabonafélék és hüvelyesek. Az ezermagtömeg meghatározása (ISO 520:2010)

MSZ EN ISO 5526:2013

Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények. Nevezéktan (ISO 5526:2013)

MSZ EN ISO 5527:2015

Gabonafélék. Szakszótár (ISO 5527:2015)

MSZ EN ISO 5529:2010

Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007)

MSZ EN ISO 5530-1:2015

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal (ISO 5530-1:2013)

MSZ EN ISO 6540:2010

Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (Őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:1980)

MSZ EN ISO 6647-1:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2015)

MSZ EN ISO 6647-2:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2015)

MSZ EN ISO 712:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009)

MSZ EN ISO 7971-1:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 7971-1:2009)

MSZ EN ISO 7971-2:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2009)

MSZ EN ISO 7971-3:2009

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2009)

MSZ EN ISO 7973:2016

Gabonafélék és gabonaőrlemények. A liszt viszkozitásának meghatározása. Amilográfos módszer (ISO 7973:1992)

MSZ ISO 2859-1:2008

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 1. rész: A tételenkénti ellenőrzés átvételi hibaszinttel (AQL) megkülönböztetett mintavételi programjai

MSZ ISO 2859-10:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 10. rész: Bevezetés az ISO 2859, a minősítéses mintavételes ellenőrzés tárgyú szabványsorozathoz

MSZ ISO 2859-2:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 2. rész: Egyedi tételek ellenőrzésének visszautasítási hibaszinttel (LQ) jelzett mintavételi tervei

MSZ ISO 2859-3:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 3. rész: Tételkihagyásos mintavételi eljárások

MSZ ISO 2859-4:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 4. rész: A kinyilvánított minőségszintek értékelési eljárásai

MSZ ISO 2859-5:2007

Minősítéses ellenőrzések mintavételi eljárásai. 5. rész: A tételenkénti ellenőrzés átvételi hibaszinttel (AQL) jelzett szekvenciális mintavételi terveinek rendszere

MSZ ISO 5223:2007

Ellenőrző rosták gabonához

MSZ ISO 5530-2:2013

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal

MSZ ISO 5530-3:1995

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 3. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása valorigráffal

MSZ ISO 605:1993

A hüvelyes magvak tisztaság-, magméret-, idegenszag-, rovarszennyezettség-vizsgálata és faj-, fajtameghatározása

MSZ ISO 6322-1:2007

Gabonafélék és hüvelyesek tárolása. 1. rész: Általános ajánlások gabonafélék tárolásához

MSZ ISO 8981:1994

Búza. Fajtaazonosítás elektroforézissel

MSZ-08-1329-1:1989

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Általános előírások

Elnök Dr. Tömösközi Sándor
Elnök munkahelye Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Elnökhelyettes
Elnökhelyettes munkahelye
Titkár Kurucz Csilla

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
CEN/TC 338Gabona és gabonatermékekCereal and cereal products

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
azonosító jele neve magyarul neve angolul
ISO/TC 34/WG 19Dumas-elv szerinti nitrogéntartalomNitrogen content according to the Dumas Principle
ISO/TC 34/SC 4Gabona és hüvelyesekCereals and pulses

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
BÁCS-ÁG Szakszolgálati Állomás Kft.Dr. Szakáll Zoltánné
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft.Bálint Mária
Bonafarm- Bábolna Takarmány Korlátolt Felelősségű TársaságHeczig Beáta
Concordia Közraktár Zrt.Kocsis Sándorné
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.Muzsnyainé Laczkovics Katalin
Földművelésügyi MinisztériumDr. Harangozó Tamás
Gabonakutató Nonprofit Kft.Ács Péterné dr.
Gabonatermesztők Országos SzövetségePetőházi Tamás
GoodMills Magyarország Malomipari Kft.Halasi Tibor
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési KamaraGörög Róbert
Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi KutatóközpontDr. Balázs Ervin
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos SzövetségeDr. Máhr András
MINERÁG Fejlesztési, Termelési és Kereskedelmi Kft.Dr. Bakóné dr. Kováts-Szabó Katalin
Nemzeti Adó- és VámhivatalDr. Szabó Erzsébet
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalBriski Sándorné
SGS Hungária Kft.Molnár Lajos
Szent István EgyetemBadakné dr. Kerti Katalin
Vetőmag Szövetség és TerméktanácsPolgár Gábor
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.Szipola Ilona