Magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottságok
Írja be a keresett műszaki bizottság azonosítóját (pl.: MSZT/MB 101) vagy nevét (pl.: Nyílászárók), illetve azok pontosan ismert részletét (pl. csak a számát vagy a névben biztosan szereplő jellemző szót)! Ha nem ír be semmit, akkor a műszaki bizottságok teljes listája jelenik meg. Keresés után visszatérés a műszaki bizottságok teljes listájához a Keresés gomb megnyomásával lehetséges.
A műszaki bizottságokba való belépés feltételeiA bizottságokkal kapcsolatban további részletes tájékoztatás kérhető az MB titkárától (az MSZT munkatársa) a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
Az adatbázis lezárásának időpontja: 2022.05.01.
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 612 |
A bizottság neve | Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek |
A bizottság tevékenységi területe | Érzékszervi vizsgálatok (ICS 67.240) |
Az MB-hez tartozó szabványok | MSZ 1801:1989 Tartósított élelmiszerek érzékszervi bírálata MSZ 20500-3:1985Száraztészták vizsgálati módszerei. Érzékszervi tulajdonságok vizsgálata MSZ 20628-1:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Általános előírások MSZ 20628-2:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Cukorkák MSZ 20628-3:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Csokoládék, csokoládés és kakaóanyag-tartalmú termékek MSZ 20628-4:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Tartós édesipari lisztes készítmények MSZ 20628-5:1988Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Egyéb készítmények MSZ 20684:1980Tea érzékszervi vizsgálata teaitalból MSZ 7028:1986Étkezési tojás pontozásos érzékszervi bírálata MSZ 7304-10:1982Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata MSZ 9462:2016Útmutató a borok érzékszervi vizsgálatához MSZ 9600:2016Útmutató a szeszes italok érzékszervi vizsgálatához MSZ EN ISO 10399:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Duó-trió próba (ISO 10399:2017) MSZ EN ISO 11132:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Irányelvek a mennyiségi leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére (ISO 11132:2021) MSZ EN ISO 11136:2017Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014) MSZ EN ISO 11136:2017/A1:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal. 1. módosítás (ISO 11136:2014/Amd 1:2020) MSZ EN ISO 13299:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016) MSZ EN ISO 4120:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2021) MSZ EN ISO 5492:2009Érzékszervi vizsgálatok. Szakszótár (ISO 5492:2008) MSZ EN ISO 5492:2009/A1:2017Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár. 1. módosítás (ISO 5492:2008/Amd 1:2016) MSZ EN ISO 5495:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Páros összehasonlító vizsgálat (ISO 5495:2005 és ISO 5495:2005/Cor 1:2006) MSZ EN ISO 8586:2014Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012 2014-06-15-i helyesbített változat) MSZ EN ISO 8589:2015Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek kialakításához (ISO 8589:2007) MSZ ISO 11035:2001Érzékszervi vizsgálat. A leíró kifejezések azonosítása és kiválasztása érzékszervi profilhoz többdimenziós eljárással MSZ ISO 11036:2020Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Állományprofil MSZ ISO 11037:2014Érzékszervi vizsgálat. Irányelvek a termékek színének érzékszervi bírálatára MSZ ISO 11056:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer MSZ ISO 13300-1:2016Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége MSZ ISO 13300-2:2016Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 2. rész: Bírálóbizottsági vezetők toborzása és képzése MSZ ISO 13302:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére MSZ ISO 16779:2016Érzékszervi vizsgálat. Az élelmiszerek felhasználhatósági idejének értékelése (meghatározása és verifikálása) MSZ ISO 16820:2020Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Szekvenciális elemzés MSZ ISO 29842:2015Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nem teljes körű kiegyenlített blokkelrendezések MSZ ISO 3103:2020Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz MSZ ISO 3591:2015Érzékszervi vizsgálat. Eszközök. Borkóstolópohár MSZ ISO 3972:2014Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az ízérzékenység vizsgálati módszere MSZ ISO 4121:2015Érzékszervi vizsgálat. A mennyiségi válaszadási skálák alkalmazási irányelvei MSZ ISO 5497:2001Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Útmutató az érzékszervi vizsgálatra közvetlenül nem alkalmas minták előkészítéséhez MSZ ISO 6658:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ ISO 7304-1:2018Durumbúzából készült dara és étkezési tészta. Az étkezési tészta főzési minőségének értékelése érzékszervi vizsgálattal. 1. rész: Referencia-módszer MSZ ISO 8587:2014Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Rangsorolás MSZ ISO 8588:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az „A” vagy „nem A” teszt |
Elnök | Dr. Kókai Zoltán |
Elnök munkahelye | Szent István Egyetem |
Elnökhelyettes | Dr. Sipos László |
Elnökhelyettes munkahelye | Szent István Egyetem |
Titkár | Kurucz Csilla |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
CEN/TC 415 | Fenntartható és követhető termesztésből származó kakaó | Sustainable and Traceable Cocoa |
CEN/SS C01 | Élelmezési termékek | Food Products |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
azonosító jele | neve magyarul | neve angolul |
ISO/TC 34/SC 18 | Kakaó | Cacao |
ISO/TC 34/SC 12 | Érzékszervi vizsgálatok | Sensory analysis |
ISO/TC 34/SC 8 | Tea | Tea |
ISO/TC 34/SC 15 | Kávé | Coffee |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Agrárminisztérium | Dóró Tímea |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | Bálint Mária |
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem | Dr. Merész Péter |
COMPEX-SÓ Kft. | Kocsis László |
DNV GL Business Assurance Magyarország Kft. | Kata Anette |
EMT Első Magyar Tanúsító Zrt. | Dr. Erdélyi Mihály |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Dr. Szűcs Viktória |
Magyar Húsiparosok Szövetsége | Mostisch Martina |
Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület | Barabás Attila |
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. | Hucker Attila |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Czermann Krisztina Katinka |
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ | Dr. Szerdahelyi Emőke |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Trecskó Sándoré |
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium | Seres Gabriella |
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés - Egészségügyi Intézet | Miháldy Kinga |
Pálinka Nemzeti Tanács | Dull Péter |
Semmelweis Egyetem | Dr. Benedek Csilla |
SGS Hungária Kft. | Nagy Marianna |
Szent István Egyetem | Dr. Sipos László |
Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. | Kiss Andrea |