ISO 22000 Élelmiszer-biztonság
Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szabványokat az ISO/TC 34 nemzetközi műszaki bizottság SC 17 albizottsága dolgozza ki, amelynek érvényes szabványait a linkre kattintva megtekintheti.
Hírek, aktualitások
- Megjelent az ISO 22000:2018, az új élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek szabványa (2018. július)
- Újabb lépés az élelmiszer-biztonságról szóló ISO 22000 felülvizsgálatában (2017. július)
- A nyomonkövethetőség fokozása egy új ISO-projektbizottsággal (2017. március)
- Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági menedzsmentszabvány felülvizsgálata (2016. június)
- Folyamatban az élelmiszer-biztonság irányításáról szóló ISO 22000 szabvány felülvizsgálata (2015. május)
Élelmiszer-biztonsági rendszerek tanúsítása az MSZ EN ISO 22000 szerint
Az élelmiszer-biztonsági menedzsmentrendszerek érvényes szabványai*:
Az angol forrásszabvány | magyar nyelvű kiadása |
ISO 22000 :2018 Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain | MSZ EN ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2018) |
ISO 22005:2007 Traceability in the feed and food chain. General principles and basic requirements for system design and implementation | MSZ EN ISO 22005:2007 Nyomonkövethetőség a takarmány- és az élelmiszerláncban. Általános elvek és alapkövetelmények a rendszer tervezéséhez és bevezetéséhez (ISO 22005:2007) |
ISO 22006:2009 Quality management systems. Guidelines for the application of ISO 9001:2008 to crop production |
|
ISO/TS 22002-1:2009 Prerequisite programmes on food safety. Part 1: Food manufacturing | MSZ ISO/TS 22002-1:2011 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás |
ISO/TS 22002-2:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 2: Catering | MSZ ISO/TS 22002-2:2015 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés |
ISO/TS 22002-3:2011 Prerequisite programmes on food safety. Part 3: Farming | MSZ ISO/TS 22002-3:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 3. rész: Agrárgazdálkodás |
ISO/TS 22002-4:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 4: Food packaging manufacturing | MSZ ISO/TS 22002-4:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 4. rész: Az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása |
ISO/DTS 22002-5 Prerequisite programmes on food safety. Part 5: Transport and storage |
|
ISO/TS 22002-6:2016 Prerequisite programmes on food safety. Part 6: Feed and animal food production |
|
ISO/TS 22003:2013 Food safety management systems. Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems | MSZ ISO/TS 22003:2014 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények |
Az élelmezési termékekre vagy élelmiszeriparra vonatkozó egyéb rendszerszabványok, vagy menedzsmentrendszereket támogató szabványok/szabvány jellegű dokumentumok*:
Az angol forrásszabvány | magyar nyelvű kiadása |
ISO 34101-1:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 1: Requirements for cocoa sustainability management systems |
|
ISO 34101-2:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 2: Requirements for performance (related to economic, social and environmental aspects) |
|
ISO 34101-3:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 3: Requirements for traceability |
|
ISO 34101-4:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 4: Requirements for certification schemes |
|
ISO/DTS 26030 Social responsibility and sustainable development. Guidance on using ISO 26000:2010 in the food chain (várható megjelenés: 2019. 10. 18-án) |
|
ISO/TS 34700:2016 Animal welfare management. General requirements and guidance for organizations in the food supply chain |
|
*Forrás: ISO honlapja (www.iso.org)
Az említett nemzetközi szabványokdokumentumok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, valamint a nemzeti szabványok az MSZT webáruházon keresztül is beszerezhetők.
*Forrás: ISO honlapja (www.iso.org)
Az említett nemzetközi szabványokdokumentumok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, valamint a nemzeti szabványok az MSZT webáruházon keresztül is beszerezhetők.
*Forrás: ISO honlapja (www.iso.org)
Az alábbiakban figyelmükbe ajánljuk az ISO és az élelmiszer-biztonság kapcsolatáról szóló angol nyelvű klippet:
https://www.youtube.com/embed/Op-Xmk5XCH8?fs=1&autoplay=1&rel=0
További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu
A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZ-ként kiadott szabványok az MSZT webáruházában.