• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


MSZT 2019. május 22-i közgyűlésén megválasztott tisztségviselők és Szabványügyi Tanács tagok

tovább


A CEN kiadta a háztartási célú zuhanytálcák módosított szabványát

A 19. század 70-es éveiben, az európai színvonalat figyelembe véve, Magyarországon a lakások 13%-ában már volt fürdőszoba. Anglia vezetett 60%-kal, utána Svájc következett 56%-kal, de Ausztriában már csak 11%, míg Franciaországban csupán 6% volt a fürdőszobás lakások aránya. 

tovább


A Release 16 korai előrehaladása

A 3GPP RAN4 munkacsoportja a Release 15 specifikációk befejezéséhez közeledve a stabilitásra és a kompatibilitás biztosítására összpontosít. Mostantól a Release 16-ra fókuszálnak, ahol a RAN4 jelentős előrehaladást ért el az új 5G NR sávok és sávkombinációk terén.

tovább


Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

tovább


Új CEN műszaki specifikáció a biztonságos utazás érdekében

Globalizált világunkban egyre közkedveltebb utazási forma a repülés. Becslések szerint 2018-ban több mint 4,3 milliárd utast szállítottak a légitársaságok járataikon. De az utazás nem csak a repülésről szól: minden évben emberek milliói lépik át a határokat világszerte.

tovább


Megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával szabványsorozat első két részét, melyek – a szabványsorozat elkövetkező időszakban megjelenő további részeivel együtt – megadják az épület teljes életciklusa során ajánlott információkezelési és -átadási eljárásokat.

tovább


Egészségkockázatok munka közben

Júniusban magyarul is megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009

Az Európai Unió munkavállalóinak kb. egyharmada fájdalmas vagy fárasztó testtartásban dolgozik a munkanap több mint felében, és az összes munkavállaló közel 50%-ának kell rövid, ismétlődő feladatot végeznie, mely gyakran okoz fájdalmat vagy igen fárasztó.

tovább


Az MSZT új ügyfele – az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsításának területén – az ACE Telecom Kft.

Az ACE Telecom Kft. küldetése, hogy ügyfelei részére minőségi internet-, telefon- és adatközponti szolgáltatásokat nyújtson professzionális technológia alkalmazásával, illetve magas színvonalú ügyfélkiszolgálással. E feladatok ellátására, az MSZ ISO/IEC 27001:2014 alapján vezette be az információbiztonság-irányítási rendszert. Az auditcsoport-vezető javaslata alapján 2019 áprilisában az MSZT pozitív döntést hozott a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNet-tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

tovább


Jól vizsgázott az ID&Trust Kft. információbiztonság-irányítási és informatikai szolgáltatásirányítási rendszere a kezdeti tanúsítási eljárása során

Az ID&Trust Kft. a nemzetközi elektronikus azonosítás piacon kivívott pozíciójuk továbberősítése érdekében bevezette, működteti és az MSZT-vel eredményesen tanúsíttatta az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti információbiztonság-irányítási, illetve az MSZ ISO/IEC 20000-1:2013 szabvány szerinti informatikai szolgáltatásirányítási rendszerüket.

tovább


Aranyoklevél kiadása az ELEKTRO PROFI Vállalkozási Kft. részére minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerének működtetésére

Az ELEKTRO PROFI Vállalkozási Kft. részére a minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója 2019 májusában aranyoklevelet adományozott. E kitüntetést azok kaphatják, akik az irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik és a tanúsítványukat 12 éve fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a felszín alatti vízzel és földtani közeggel kapcsolatban

Felszín alatti vízkészleteink kiemelkedő természeti erőforrást jelentenek, hiszen ivóvízellátásunk több mint 95%-ban felszín alatti vizekből ered. A felszín alatti vizek jelentősége ugyanakkor a természetes növényzet és a mezőgazdaság szempontjából is jelentős. Több olyan természetvédelmi szempontból kiemelt terület van hazánkban, ahol az alulról felszivárgó nedvesség biztosítja a különleges élővilág életfeltételeit, ezért megóvásuk fontos feladat.

tovább


A vasúti teherszállítás új európai szabványa

A vasúti teherszállításnak számos előnye van az áruszállítás szempontjából – a megbízhatóság, a gyorsaság és a költséghatékonyság. Hozzájárul a környezetszennyezés és a forgalmi torlódások csökkentéséhez, valamint társadalmunk tisztábbá és gazdaságunk környezeti szempontból fenntarthatóbbá tételéhez.

tovább


Szabványok májusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


2019. májusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről

2019-ben magyar nyelven megjelent szabványok


Szabadalom és szabvány

A nagyon hasonló hangzás miatt teljesen érthető, hogy gyakran összetévesztik e két kifejezést, azonban nem összekeverendő a kettő. Számos esetben előfordul, hogy a szabványosító menedzsereknél érdeklődnek a szabadalmak felől, s feltételezhetően az SZTNH-t is felkeresik olykor szabványosítási kérdésekben.

tovább


Szilárd bio-tüzelőanyagok minőségbiztosítása és előírásai magyar nyelven

A tűzifa minőségével kapcsolatban két magyar nyelvű szabvány jelent meg 2019. április 1-jével, az MSZ EN 15234-5:2012 és az MSZ EN ISO 17225-5:2014. A szabványokat a hatóságok, a kitermelést végzők, a kereskedő cégek, valamint a vevők figyelmébe ajánljuk.

tovább


Design for all – Egyetemes tervezés

A CEN 2019 márciusában közzétette az EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. Termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége az „egyetemes tervezés (Design for All)” szemléletmód alapján. A használók körének kiterjesztése című európai szabványt. Ez a szabvány az Európai Bizottság M/473 számú szabványosítási mandátuma alapján készült annak érdekében, hogy releváns dokumentum foglalkozzon az „egyetemes tervezés” szemléletével.

tovább


Befejeződött az MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein című szabvány szakmai egyeztetése

Az MSZT 2019. április 9-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, valamint az MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok munkacsoport szakértőinek aktív közreműködésével befejezte az MSZ 12172 nemzeti szabvány szakmai egyeztetését.

tovább


Gyakran ismételt kérdések III.

Mit jelent a szabványok alkalmazása?

 

tovább


Tévhitek és tények V.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.
Tévhit: Az MSZT ingyen megkapja az európai, a nemzetközi és a külföldi nemzeti szabványokat, amelyeket azután a Szabványboltban értékesít.

tovább


Az új élelmiszer-mikrobiológiai szabványok bemutatása

A korábbi sikeres mikrobiológia fórum példáját követve, az ez évi májusi fórum résztvevői tájékoztatást kapnak az új, magyar nyelven megjelenő mikrobiológia témájú szabványokról, valamint a lényeges változásokról az előző kiadásokhoz képest.

Tervezett program
Jelentkezési lap
Szabványmegrendelő lap

tovább


Megjelent az energiagazdálkodási irányítási rendszerekre vonatkozó MSZ EN ISO 50001:2019 magyar nyelvű kiadása

Az MSZT 2018 szeptemberében már jelezte, hogy szeretné az ISO 50001 új kiadását magyar nyelven is megjelentetni. A sikeres előkészítés és az angol nyelvű változat 2019. januári kiadását követően, 2019. április 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018) nemzeti szabvány hivatalos magyar nyelvű változata.

tovább


Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár

A tűzbiztonság területén az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek. Figyelemre méltó a fejlődés a tűzbiztonsági mérnöki tervezésben, különösen az építési projektekkel és a teljesítményalapú tervezéssel kapcsolatban. A folyamatos fejlődéssel együtt növekedett az igény egy közös tűzbiztonsági terminológia kialakítására, illetve ennek folyamatos naprakészen tartására. Ennek megfelelően készítette el az ISO a Tűzbiztonság. Szakszótár nemzetközi szabvány harmadik kiadását, amelynek magyar–angol kétnyelvű változata 2019. április 1. óta érhető el, MSZ EN ISO 13943:2017 hivatkozási számmal.

tovább


5G az ellenőrző alkalmazásokhoz

A 3GPP SA1 munkacsoportja nemrégiben befejezte a kiberfizikai ellenőrző alkalmazásokra (cyberCAV) vonatkozó 5G-s szolgáltatáskövetelmények kidolgozását a 22.104 műszaki specifikáció (TS) jóváhagyásával, előkészítve a részletesebb munkát a 3GPP Release 16 kiadásához.

tovább


Új irányelvek a tűzjelző berendezések tervezéséhez, kivitelezéséhez, létesítéséhez, üzembe helyezéséhez, használatához és karbantartásához

Európában már számos különböző szervezet tett közzé iránymutatásokat és szabályzatokat a tűzjelző rendszerek tervezésére, kivitelezésére, telepítésére, üzembe helyezésére, használatára és karbantartására vonatkozóan. Ezeknek az eltérő előírásoknak a gyakorlati összehangolása céljából a CEN tavaly közzétette a CEN/TS 54-14 műszaki specifikáció átdolgozott kiadását, melyet a Magyar Szabványügyi Testület 2019. március 1-jén vezetett be nemzeti szabványként, MSZ CEN/TS 54-14:2019 Tűzjelző berendezések. 14. rész: Irányelvek a tervezéshez, kivitelezéshez, létesítéshez, üzembe helyezéshez, használathoz és karbantartáshoz címmel.

tovább


CEN/CENELEC munkaértekezlet a gépekről szóló irányelvhez harmonizált szabványok kidolgozásáról

A CEN és a CENELEC egy workshopot rendez május 23-án, Brüsszelben, amely lehetőséget teremt a szabványalkotók számára, hogy a 2006/42/EK gépekről szóló irányelvhez harmonizált szabványok kidolgozásáról eszmecserét folytassanak.

tovább


Összefoglaló a 10. ETSI Intelligens Közlekedési Rendszerek workshopról

2019. március 4–6. között került megrendezésre az idei ETSI Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) workshop Franciaországban, Sophia Antipolisban, amelyen az ipari szereplők, az Európai Bizottság és a kooperatív ITS (C-ITS) telepítésében részt vevők tartottak intenzív eszmecserét. Ez az esemény minden évben kiemelt jelentőséggel bír, mind a piac fejlődése, mind az ETSI ITS-szabványosítási munkaprogramja szempontjából.

tovább


Az MSZT új ügyfele – a minőségirányítási és az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítása területén – az eCon Engineering Kft

Az eCon Engineering Kft. az ügyfelei számára innovatív és stabil partner, elkötelezett munkatársaikkal, a professzionális műszaki szolgáltatások meghatározó brandje és a tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az Ügyfelek adatainak biztonságára és bizalmasságára. Ennek érdekében működtetik és 2019 februárjában eredményesen tanúsíttatták az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti minőségirányítási és az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti információbiztonsági irányítási rendszerüket.

tovább


Aranyoklevél a Flash'4 Számítástechnikai Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója aranyoklevelet adományozott a Flash’4 Számítástechnikai Kft.-nek minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan, eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2019. április 2-án került sor a MIR-MEES auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában.
A MIR-MEES MSZT-auditortalálkozó célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább


Elismerő plakett adományozása Tóthné dr. Veinperl Ilona MSZT auditor részére

Az auditortalálkozón vette át Tóthné dr. Veinperl Ilona, az MSZT vezető auditora a több mint 27 éves magas szintű auditori tevékenységét elismerő plakettet.

tovább


2019 márciusában megjelent új, módosított, környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Munkaértekezleti megállapodás a tisztább levegőért

CWA 17379:2019 Általános útmutató az összehasonlítható emissziós adatok valós vezetési körülmények közötti gyűjtésének módszeréhez hivatkozási számú és című munkaértekezleti megállapodásnak Európában aktív szerepet szánnak a levegő minőségének – főleg a városokban – javítása érdekében. 

tovább


Élelmiszer-mikrobiológia

Az MSZT 2019. április 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával és az MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével öt nemzetközi szabvány magyar nyelvű változatát adta ki.

tovább


Hatékonyabb adatvédelem az információbiztonsági intézkedések értékelésére vonatkozó frissített iránymutatásokkal

A szoftvertámadások, a szellemi tulajdon eltulajdonítása csak néhány példa az információbiztonsági kockázatok közül, amelyekkel a szervezetek szemben találhatják magukat, és amelyek következményei nem elhanyagolhatók. A legtöbb szervezet ugyan tesz intézkedéseket információik megóvására, de vajon hogyan tudjuk biztosítani, hogy azok valóban megfelelőek legyenek? A januárban korszerűsített nemzetközi iránymutatás ebben nyújt segítséget.

tovább


Az ISO 31000 irányelveinek alkalmazása az irányítási rendszerszabványokban – Új útmutató készül

Számos kis- és középvállalkozás érvényesíti nap mint nap az irányítási rendszerek bevezetésével járó előnyöket. Sokan közülük azonban kihívást látnak egy olyan komplex terület kezelésében, mint a kockázatmenedzsment (régebben: kockázatfelmérés és -kezelés). Az IWA 31 nemzetközi munkaértekezleti megállapodás (International Workshop Agreement) útmutatásai ezeket a kkv-kat kívánják támogatni.

tovább


Az új ISO-szabvány az embert helyezi az üzlet középpontjába

Elmúltak azok az idők, amikor egy munkahely meglehetősen egyszerű keretek között működött, munkaadóból, alkalmazottból és vásárlóból állt. A technológiai változás szele elsöpörheti a hagyományos modelleket, de az ISO 27501 segíti a vezetőket a jövő újabb, fenntarthatóbb modelljének kialakításában.

tovább


Az európai szabványosítás válaszai a digitális társadalom kihívásaira

A XXI. század első évtizedének végére az Európai Unió fejlesztési programjában azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ legversenyképesebb, legfejlettebb tudásközpontú társadalma legyen. Ehhez nélkülözhetetlen a digitális eszközök megfelelő használata.

tovább


Gyakran ismételt kérdések II.

Mit jelent a szabványok önkéntessége?

 

tovább


Tévhitek és tények IV.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.
Tévhit: A szabványoknak – hasonlóan az állam (kormányzat) által kiadott és közzétett jogszabályokhoz – ingyeneseknek kellene lenniük.

tovább


Programkezelés — Megjelent magyarul az MSZ ISO 21503:2019

A programkezelés fogalomtárában a program együtt kezelt és egymással kölcsönös kapcsolatban lévő programelemek ideiglenes struktúrája, amely hozzájárul a stratégiai és az operatív célkitűzések eléréséhez, megvalósítja a várt eredményeket, létrehozza a hasznot.

tovább


Szabványok a közbeszerzésekben

Megjelent az Útmutató a közbeszerzések során való szabványhivatkozásról Európában a Közös Szabványosítási Kezdeményezés (JIS) keretében, a 11. számú „Kísérleti projekt a szabványok közbeszerzésekben való fokozottabb használatáról a közbeszerzési irányelvek jobb végrehajtása érdekében" nevű tevékenység részeként a Svéd Szabványügyi Intézet (SIS) irányításával és az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával.

tovább


Szakértői szolgáltatások A-tól Z-ig

A szakértői szolgáltatások minőségének biztosítása érdekében a CEN/TC 405 műszaki bizottság kidolgozta az EN 16775:2015 Szakértői tevékenységek. A szakértői szolgáltatásokra vonatkozó általános követelmények európai szabványt, mely a 2016-os angol nyelvű nemzeti bevezetést követően 2019. március 1-jén magyar nyelven is kiadásra került MSZ EN 16775:2016 hivatkozási számmal.

tovább


Beszámoló a CEN és CENELEC 2019. februári Műszaki Igazgatósági üléseiről

A Műszaki Igazgatóság (BT) üléseit rendszeresen Brüsszelben szervezik a CEN és a CENELEC ülésközpontban. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon. Az első napon a CLC/BT csak a CENELEC-re vonatkozó kérdéseket vitatta meg, a második napon a közös témákat a két szervezet együtt tárgyalta, majd az utolsó napra maradt a CEN/BT ülése. A 2019-es év első ülésén számos fontos döntés született, melyek közül néhányat az alábbiakban ismertetünk.

tovább


CEN-CENELEC Workshop az autonóm mobilitásról

2018. november 21-én a CEN és a CENELEC egynapos összejövetelt tartott Brüsszelben az alábbi témakörben: „Városi autonóm mobilitás: Milyen szerepe van a szabványoknak?”. E rendezvény fő témája az ágazatközi megközelítés szükségességének megvitatása volt, mely nélkülözhetetlen a városi közlekedésben az automatizált mobilitás által okozott kihívások kezeléséhez.

tovább


Teljessé vált a Tej és tejtermékek szabványsorozat

Az MSZT 2019. március 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával és az illetékes nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével több nemzetközi szabvány magyar nyelvű változatát adta ki. 

tovább


Jól vizsgázott az Infoplan Mérnökiroda Kft. hármas integrált rendszere az okirat-megújító auditon

Az Infoplan Kft. a villamosenergia-ipar területén széles körben ismert, jelentős hazai mérnökirodai tevékenységet ellátó cég, amely az iparág minden területén megfelelő tapasztalatokkal, szakértelemmel és referenciával rendelkezik. 1997 óta partnere a Magyar Szabványügyi Testületnek. Először minőségirányítási rendszerére szerezte meg a tanúsítást. A környezetközpontú irányítási rendszerét 2004 óta, a munkahelyi egészség és biztonság irányítási rendszerét pedig 2010 óta tartja fent eredményesen.

tovább


Az MSZT új ügyfele – az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsításának területén – a Bipros Szolgáltató Kft.

A Bipros Szolgáltató Kft. bérszámfejtési szolgáltatásokat és egyéb adminisztratív szolgáltatást nyújt a cégek üzleti tevékenységéhez. Az elektronikus információk és az informatikai rendszerek jelentős szerepet játszanak a kulcsfontosságú üzleti folyamataik támogatásában. A Társaság ezeknek a stratégiai feladatoknak az ellátására, az MSZ ISO/IEC 27001:2014 alapján vezette be az információbiztonság-irányítási rendszert.

tovább


Sikeresen lezajlott az információbiztonság-irányítási rendszer kezdeti tanúsítási eljárása a Blue Guava Technology Kft.-nél

Az elektronikus információk és az informatikai rendszerek jelentős szerepet játszanak a kulcsfontosságú üzleti folyamatok irányításában és támogatásában. A Blue Guava Technology Kft. vezetése célként fogalmazta meg, hogy hatékony informatikai biztonsági és információvédelmi rendszert működtessen. A követelményeknek való megfelelés érdekében megoldásként választották az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szerinti információbiztonság-irányítási rendszer kiépítését és tanúsíttatását.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a vízzel és szennyvízzel kapcsolatban

A víz mint környezeti elem kiemelt fontosságú minden élőszervezet számára. A vízminőség romlásának veszélyeit felismerve számos szabályozás született a terhelések csökkentése érdekében. A jogszabályok, szabványok változásának köszönhetően a mintavételi módszerek, a vizsgálandó paraméterek, valamint az egyes paraméterekre vonatkozó határértékek sokat változtak az elmúlt évtizedek során, ezzel elősegítve felszíni és felszín alatti vizeink tisztaságának megőrzését, javítását.

tovább


2018-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

2018-ban is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk. Kiemelt terület volt a hozzáférhetőség és az energia, valamint a biztonság.

tovább


Szabványok a játékok biztonságáért

A játék az év minden időszakában kelendő ajándék kicsik és nagyok számára egyaránt. Legyen születésnap, névnap, karácsony vagy bármilyen más ünnep, az emberek szívesen vásárolnak különböző kültéri és beltéri játékokat. Azonban a játékok óriási választékában, honnan tudhatjuk, hogy melyik játék biztonságos?

tovább


Új európai szabványosítási tervek az élelmiszer és mezőgazdaság témaköréből

A környezeti hatások és az európai jogi szabályozás igényei miatt az Európai Szabványügyi Szervezetnek (CEN) egyre nagyobb figyelmet kell fordítania az élelmiszerek, az élelmiszer-biztonság és az ezekhez kötődő fogyasztói egészségvédelem szakterületére.

tovább


Európai szabványként is elérhetők a MIR- és a KIR-auditorokra vonatkozó kompetenciakövetelmények

A tanúsító testületek felelősséggel tartoznak ügyfeleik és az általuk tanúsított szervezetek vevői iránt annak érdekében, hogy csak olyan auditorok végezhessék a minőségirányítási és a környezetközpontú irányítási rendszerek auditjait, akik bizonyították kompetenciájukat az adott területen.

tovább


Akkreditálás új alapokon!

A 2019. február 1-jén magyarul megjelent MSZ EN ISO/IEC 17011:2018 Megfelelőségértékelés. Megfelelőségértékelést végző szervezeteket akkreditáló testületekre vonatkozó követelmények (ISO/IEC 17011:2017) című szabvány megteremti a bizalmat az akkreditáló testületek működése iránt, valamint alkalmazható a regionális és nemzetközi szinten létrejött szakértői értékelési mechanizmusok támogatására is.

tovább


Magyarul is megjelent az auditálás szabványa, az MSZ EN ISO 19011:2018

Mióta 2011-ben közzétették az ISO 19011 második kiadását, számos új irányítási rendszerszabvány jelent meg közös szerkezettel, szakkifejezésekkel, meghatározásokkal és azonos alapvető követelményekkel. Ennek eredményeként igény mutatkozott egy általánosabb útmutató kiadására az irányítási rendszerek auditálásához.

tovább


Gyakran ismételt kérdések I.

Miért érdemes az MSZT-n belül működő nemzeti szabványosító műszaki bizottságok/munkacsoportok (MSZT/MB; MSZT/MCS) tagjává válni?

 

tovább


Az önvezető autózás jelene és jövője, illetve kapcsolata a szabványosítással

Az önvezető autózás napjaink egyik legnépszerűbb kutatási témája, a műszaki alaptudományok legaktívabb határterülete, több futurisztikus kutatásterület, pl. mesterséges intelligencia együttes fejlesztését igényli. Az önvezető autók mint robotikai rendszerek feladata az emberi autóvezetés összetett folyamatának kiváltása.

tovább


Megjelent az MSZ 447 Kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakoztatás korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezéseiműszaki bizottsága 2017 őszén vette programba az MSZ 447:2009 korszerűségi felülvizsgálatát. A szabvány alkalmazásában érdekelt szakemberek részéről számos módosítási javaslat merült fel, melyekből csak hosszas egyeztetések után, 2018 októberére sikerült összeállítani a végleges szövegjavaslatot. A bizottsági jóváhagyás és a befejező lektorálási munkálatok után az új szabvány MSZ 447:2019 hivatkozási számmal 2019. február 1-jén közzétételre került.

tovább


Új ETSI műszaki jelentés a vezeték nélküli 5G felhordó hálózatokról

Az ETSI „millimetre Wave Transmission” munkacsoportja (mWT ISG) kiadott egy új műszaki jelentést ETSI GR mWT 012 jelzettel, amely a kiemelkedő szereppel bíró 5G felhordóhálózatokkal (backhaul/X-Haul) foglalkozik. Bemutatja a jelenlegi mikrohullámú és milliméteres hullámátviteli technológiákat, valamint azok fejlesztési lehetőségeit az innováció megfelelő területein, hogy megfeleljenek az 5G rendszerek várható hozzáférési követelményeinek. A műszaki jelentés rámutat a megfelelő szabályozás és engedélyezés fontosságára a vezeték nélküli 5G felhordó hálózatok telepítéseinek megkönnyítésére.

tovább


Új CEN/TR a betonszabvány nemzetileg eltérő előírásairól

Az EN 206 európai szabvány annak szellemében készült, hogy minden tagország szabadon megadhassa a felhasználás helyén alkalmazandó előírásokat az európai betonszabvány mint keretelőírás követelményei mentén. A Magyarországon érvényes előírásokat az MSZ 4798:2016 adja meg (az 1M és 2M módosításaival együtt), azonban ezidáig nem készült összegzés a különböző tagországokban érvényes eltérő előírásokról.

tovább


Az MSZT-AKADÉMIA hírei

tovább


Új szabvány a jövedéki adójegyről

Az elmúlt évben az adójegy biztonsága érdekében új nemzetközi szabványt adtak ki. Az ISO 22382:2018 Biztonság és rugalmasság. Termékek és dokumentumok eredetisége, integritása és megbízhatósága. Irányelvek a jövedéki adójegyek tartalmához, biztonságához, kibocsátásához és vizsgálatához című szabvány célja, hogy a hatóságokat segítse abban, hogy az előírások betartását javítsák, illetve a hatékony és eredményes jövedékiadó-szedés rendszerét létrehozzák.

tovább


Mesterséges intelligencia etikájával foglalkozó új munkacsoport jött létre

COPOLCO az ISO fogyasztóvédelemmel foglalkozó bizottsága, mely évek óta folytatja munkáját a vásárlói jogok védelme érdekében. 2018-ban két útmutatót adott ki, az ISO/IEC Guide 14:2018 Termékek és kapcsolódó szolgáltatások. Fogyasztóknak szánt információk és az ISO/IEC Guide 41:2018 Csomagolás. Ajánlások a fogyasztói igények kielégítésére címűt. Jelenleg kidolgozás alatt áll a grafikai jelekről és a szolgáltatási szabványok fejlesztéséről szóló dokumentum.

tovább


Az MSZT és az IQNet-partnerek közötti növekvő együttműködés

Az IQNet a nemzeti tanúsító szervezeteket tömörítő svájci székhelyű szervezet. Magyarországon, IQNet-tagként, az MSZT jogosult az IQNet-tanúsítványok kiadására. Az MSZT, az MSZT-okirattal együtt a nemzetközi, több mint 60 országban elismerést biztosító IQNet-okiratot is kiadja (díjmentesen) tanúsított partnerei részére. Az IQNet-tagok közötti partneri együttműködés jegyében (a költségek csökkentése és az eljárások egyszerűsítése érdekében) az MSZT-hez egyre több felkérés érkezik a különböző országok IQNet-tag tanúsítóitól a magyarországi auditjaikban való közreműködésre.

tovább


Az MSZT új ügyfele – minőségirányítási rendszer tanúsítása területén – a ZsiKi Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A Zsiki Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 2005 májusában mint családi vállalkozás hozták létre. A Zsiki Kft. vezetősége alapvető céljának tekinti az MSZ EN ISO 9001:2015 előírásai szerint kiépített minőségirányítási rendszer bevezetését, működtetését, tanúsíttatását és eredményességének folyamatos fejlesztését. A Magyar Szabványügyi Testület a tanúsítási auditot két szakaszban két jól felkészült és kompetens auditorral folytatta le, és javaslataik alapján pozitív döntést hozott az MSZT- és IQNet-tanúsítvány kiadásáról.

tovább


Aranyoklevél a TECHNOORG-LINDA Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület a TECHNOORG-LINDA Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft.-t aranyoklevéllel jutalmazta minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan, eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiafogyasztás és -pazarlás csökkentése fontos terület, mind az Európai Unió, mind hazánk számára. A bevezetett energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabályi követelményeknek köszönhetően az ipar és a lakosság körében egyre inkább elterjednek a hatékonyabb energiafelhasználású berendezések, ezáltal csökkentve a háztartások, ipari létesítmények energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A szervezetek számára az energiagazdálkodás további fejlesztésében segítséget nyújthat az ISO 50001:2018 tavalyi évben megjelent új kiadása.

tovább


CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás" címmel új európai műszaki bizottság kezdi meg működését

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) C 143/2018 határozatával jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

tovább


2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok (CENELEC)

– Műszaki specifikációk és műszaki jelentések –

tovább


Háztartási célú fürdőkádak

Kr. e. 3300 körül keletkezett első írásos emlék szerint az Indus partján létezett egy palota, ahová ‒ a benne élők kényelme érdekében ‒ hatalmas csőrendszeren keresztül juttatták el a fürdővizet.

 

tovább


Tévhitek és tények III.

A szabványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A szabványok és szabványkiadványok szövegének felhatalmazás nélküli másolása, sokszorosítása, illetve a szerző jogok bármilyen módon való megsértése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértést elkövetőnek kell viselnie.

 

tovább


Megjelent A kulturális örökség megőrzése szabványcsalád történelmi épületek energetikai teljesítőképességének fejlesztésével foglalkozó része magyar nyelven

Az MSZT 2019. január 1-jén adta ki az MSZ EN 16883 A kulturális örökség megőrzése. Útmutatók a történelmi épületek energetikai teljesítőképességének fejlesztéséhez szabvány magyar nyelvű változatát, amely útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet fenntartható módon növelni a történelmi épületek – azaz történelmi, építészeti vagy kulturális okokból értékes épületek – energetikai teljesítőképességét, az örökségi jelentőségüket is figyelembe véve. E szabvány nem csak a jogszabályi felhatalmazás alapján örökségnek nyilvánított épületekre, hanem minden fajtájú és korú történelmi épületre alkalmazható.

tovább


Sikeres MSZ ISO/IEC 27001:2014 tanúsítási audit a HCC Embedded Tanácsadó Kft.-nél

A HCC Embedded Tanácsadó Kft. vezetése a kezdetektől elkötelezte magát a lehető legmagasabb szintű embedded-szoftverek fejlesztése és az ahhoz tartozó, magas színvonalú szolgáltatások nyújtása mellett. A HCC Embedded a már meglévő minőségirányítási rendszerét az MSZ ISO/IEC 27001:2014 irányítási rendszerszabvány követelményeivel egészítette ki, melyet két szakaszban lefolytatott auditon igazolt. Az auditorok javaslata alapján 2018. december 14-én az MSZT pozitív döntést hozott az MSZT- és IQNet-tanúsítvány kiadásáról.

tovább


Negyedik tanúsítási ciklusát kezdte az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) a reumatológia és fizioterápia szakterületeken a progresszív ellátás legmagasabb szintű betegellátó intézménye, tudományos kutató és oktató-továbbképző, szakmai módszertani és minőségbiztosítási központ, országos Intézet. A jelenleg negyedik tanúsítási ciklusába lépett intézményben, 2018 novemberében pozitív eredménnyel lezajlott az ORFI integrált irányítási rendszerének soron következő megújító auditja.

tovább


Áttérés az új ISO/IEC 20000-1:2018 követelményszabványra

2018 szeptemberében megjelent az ISO/IEC 20000-1:2018 Informatika. Szolgáltatásirányítás. 1. rész: A szolgáltatásirányítási rendszer követelményei címűnemzetközi szabvány, amely az eddigi MSZ ISO/IEC 20000-1:2013 (ISO/IEC 20000-1:2011) szabványt váltja fel. A tanúsított szervezetek új szabványra való áttérésével kapcsolatos információkat a Nemzetközi Akkreditálási Fórum IAF 2018-14 számú határozatában rögzítette.

tovább


20. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen, ebben az évben immár huszadik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

Témák: 1. Jövőnk és a Föld
            2. A Föld, amit szeretek

Jelentkezési határidő: 2019. május 31. 

tovább


Tanúsított partnereink visszajelzései

A partnerek elégedettsége, előremutató véleménye kiemelten fontos minden szervezet számára. Az MSZT – Tanúsítási Titkárságának tevékenységéről, auditorainak munkájáról – folyamatosan gyűjti és értékeli azokat az észrevételeket, amelyek megalapozzák további magas színvonalú tanúsítási szolgáltatásait.

tovább


Tévhitek és tények II.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.

 

tovább


2018-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

– Munkaértekezleti megállapodások –

A CEN munkaértekezleti megállapodás (CWA) a CEN által, a három hivatalos nyelv (angol, német, francia) közül legalább az egyik nyelven kiadott dokumentum. Ez olyan megállapodás, amelyet egy CEN-munkaértekezleten dolgoznak ki, és a CEN olyan kiadványa, amely meghatározott egyének vagy szervezetek közötti megegyezést tükröz. Ezek az egyének vagy szervezetek felelősek a dokumentum tartalmáért.

tovább


2018-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

– Műszaki jelentések –

Műszaki jelentések (CEN/TR-ek) akkor készülnek, ha sürgős vagy hasznos tájékoztatást szeretnének adni a CEN/CENELEC tagjainak, az Európai Bizottságnak, az EFTA titkárságának vagy más kormányzati szerveknek, illetve kívülálló testületeknek.

tovább


2018-ban kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN)

– Műszaki specifikációk –

A műszaki specifikációkat (CEN/TS-eket) például az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

tovább


Szállodák szolgáltatásaira vonatkozó követelmények

Az ISO/TC 228 nemzetközi szabványosító bizottságban kidolgozás alatt van az ISO 22483 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Szálláshelyek: Hotelek. Szolgáltatási követelmények című szabvány, amely minőségi követelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a szállodák számára, függetlenül azok osztályozásától és kategóriájától.

tovább


2018-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

– CENELEC, IEC –
A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

tovább


ISO 35001 Biológiai kockázatok — Új nemzetközi irányítási rendszerszabvány készül a laboratóriumok számára

A biológiai kockázat a bizonytalanság hatása, amelyet egy esemény (beleértve a körülmények változását is) következményeinek és az előfordulás kapcsolódó valószínűségének kombinációjával fejeznek ki, ahol a kockázat forrása a biológiai anyag.

tovább


Elérhetőek a Schmidt-kalapáccsal végzett vizsgálatokra vonatkozó szabványos követelmények magyar nyelven

Az MSZT 2018. december 1-jén adta ki az MSZ EN 12504-2:2013 A beton vizsgálata szerkezetekben. 2. rész: Roncsolásmentes vizsgálat. A visszapattanási érték meghatározása szabvány magyar nyelvű változatát, amely megadja a szakmai köznyelvben Schmidt-kalapácsként ismert eszközzel végzett vizsgálatok előírásait.

tovább


Az MSZT/MCS 802 „Teljesítménytranszformátorok" munkacsoport műszaki bizottsággá alakult

A „Teljesítménytranszformátorok" műszaki bizottság tagjainak száma néhány évvel ezelőtt olyannyira lecsökkent, hogy elvesztette bizottsági rangját és munkacsoporttá minősült. A munkacsoport elnöke nyugalomba vonult, így az MCS 802 elnök nélkül maradt.
Azóta új tagok toborzásával azonban sikerült a tagok létszámát megnövelni, így lehetővé vált az Eljárási rend december 4-ei ülésén való elfogadása és a bizottság elnökének és elnökhelyettesének megválasztása.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2018. november 28-án került sor a KIR-MEBIR-EIR auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Horváth Mihály téri székházában. A KIR-MEBIR-EIR MSZT-auditortalálkozó célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, az audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább


Aranyoklevél a PROTOKON Gyártó, Fejlesztő és Kereskedő Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület a PROTOKON Gyártó, Fejlesztő és Kereskedő Kft.-t aranyoklevéllel jutalmazta minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan, eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Eredményesen zárult a Lasselsberger-Knauf Kft. okirat-megújító auditja az MSZ EN ISO 9001:2015 alapján

A Lasselsberger-Knauf Kft. Magyarországon és a környező országokban építőipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó piacvezető vállalat. A Magyar Szabványügyi Testület felkészült auditora 2018 novemberében végezte el a minőségirányítási rendszer okirat-megújító auditját. Az auditcsoport javaslata alapján 2018 decemberében az MSZT pozitív döntést hozott a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNet-tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a levegővel kapcsolatban

A levegő szennyezettségére a téli fűtési időszak beköszöntével nagyobb figyelmet fordítunk, azonban az év minden napján szükséges a levegő minőségét kiemelten kezelni, hiszen egészségügyi kockázati tényezőről beszélhetünk. A levegő minőségének javítása, a kijutatott szennyező anyagok mennyiségének csökkentése a társadalom közös érdeke. A jogszabályok betartása elősegíti a környezetet érő káros hatások csökkentését, ezáltal az emberi egészség védelmét is.

tovább


A mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztésére irányuló projektek támogatására
Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
A felhívás kódszáma: VP3-4.2.1-4.2.2-18

A felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához. Az elbírálásnál plusz pontot jelent, ha a szervezet megfelel a pályázati kiírásban rögzített ISO 14001-re vonatkozó követelménynek.

tovább


Nemzeti Akkreditáló Hatóság – KÖFOP projekt nyitórendezvénye – sajtóközlemény

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2018. június 7-én megtartotta „A Nemzeti Akkreditáló Hatóság hatósági eljárásainak tudásalapú átalakítása és az ehhez kapcsolódó szervezeti és informatikai fejlesztés a közigazgatási szolgáltatások átfutási ideje csökkentésének és minősége javításának érdekében" c. kiemelt KÖFOP projekt nyitórendezvényét. A NAH által kiadott hivatalos sajtóközlemény:

tovább


A Nemzeti Akkreditáló Hatóság hatósági eljárásainak tudásalapú átalakítása és a szabványoítás

Az akkreditálás és a megfelelőségértékelés tudásalapjának és minőségének meghatározó részét képezik az ISO Megfelelőségértékelés bizottsága (Committee on conformity assessment, ISO/CASCO) által kidolgozott szabványok.

tovább


Népszerű energetikai pályázatok

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarországon a vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok a következők.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT AZ MSZT-TAGSÁGHOZ 
 • VÁLTOZÁSBEJELENTŐ 
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

Az MSZT tisztségviselőinek jelölése (2019. évi Közgyűlés)

tovább


A Magyar Szabványügyi Testület 2019. I. félévi szabványosítási terve

A szabványosítási terv az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


A Magyar Szabványügyi Testület 2019. évi munkaprogramja

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek

ISO 41001 Létesítménygazdálkodás

ISO 55001 Vagyongazdálkodás