• Hírek
  • MSZT-tagság feltétele
  • Rólunk
  • Közlemények
  • Rendszerszabványokról

Hírek


MSZT 2019. május 22-i közgyűlésén megválasztott tisztségviselők és Szabványügyi Tanács tagok

tovább


A CEN kiadta a háztartási célú zuhanytálcák módosított szabványát

A 19. század 70-es éveiben, az európai színvonalat figyelembe véve, Magyarországon a lakások 13%-ában már volt fürdőszoba. Anglia vezetett 60%-kal, utána Svájc következett 56%-kal, de Ausztriában már csak 11%, míg Franciaországban csupán 6% volt a fürdőszobás lakások aránya. 

tovább


A Release 16 korai előrehaladása

A 3GPP RAN4 munkacsoportja a Release 15 specifikációk befejezéséhez közeledve a stabilitásra és a kompatibilitás biztosítására összpontosít. Mostantól a Release 16-ra fókuszálnak, ahol a RAN4 jelentős előrehaladást ért el az új 5G NR sávok és sávkombinációk terén.

tovább


Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

tovább


Új CEN műszaki specifikáció a biztonságos utazás érdekében

Globalizált világunkban egyre közkedveltebb utazási forma a repülés. Becslések szerint 2018-ban több mint 4,3 milliárd utast szállítottak a légitársaságok járataikon. De az utazás nem csak a repülésről szól: minden évben emberek milliói lépik át a határokat világszerte.

tovább


Megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával szabványsorozat első két részét, melyek – a szabványsorozat elkövetkező időszakban megjelenő további részeivel együtt – megadják az épület teljes életciklusa során ajánlott információkezelési és -átadási eljárásokat.

tovább


Egészségkockázatok munka közben

Júniusban magyarul is megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009

Az Európai Unió munkavállalóinak kb. egyharmada fájdalmas vagy fárasztó testtartásban dolgozik a munkanap több mint felében, és az összes munkavállaló közel 50%-ának kell rövid, ismétlődő feladatot végeznie, mely gyakran okoz fájdalmat vagy igen fárasztó.

tovább


Az MSZT új ügyfele – az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsításának területén – az ACE Telecom Kft.

Az ACE Telecom Kft. küldetése, hogy ügyfelei részére minőségi internet-, telefon- és adatközponti szolgáltatásokat nyújtson professzionális technológia alkalmazásával, illetve magas színvonalú ügyfélkiszolgálással. E feladatok ellátására, az MSZ ISO/IEC 27001:2014 alapján vezette be az információbiztonság-irányítási rendszert. Az auditcsoport-vezető javaslata alapján 2019 áprilisában az MSZT pozitív döntést hozott a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNet-tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

tovább


Jól vizsgázott az ID&Trust Kft. információbiztonság-irányítási és informatikai szolgáltatásirányítási rendszere a kezdeti tanúsítási eljárása során

Az ID&Trust Kft. a nemzetközi elektronikus azonosítás piacon kivívott pozíciójuk továbberősítése érdekében bevezette, működteti és az MSZT-vel eredményesen tanúsíttatta az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti információbiztonság-irányítási, illetve az MSZ ISO/IEC 20000-1:2013 szabvány szerinti informatikai szolgáltatásirányítási rendszerüket.

tovább


Aranyoklevél kiadása az ELEKTRO PROFI Vállalkozási Kft. részére minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerének működtetésére

Az ELEKTRO PROFI Vállalkozási Kft. részére a minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettsége elismeréseként a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója 2019 májusában aranyoklevelet adományozott. E kitüntetést azok kaphatják, akik az irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik és a tanúsítványukat 12 éve fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a felszín alatti vízzel és földtani közeggel kapcsolatban

Felszín alatti vízkészleteink kiemelkedő természeti erőforrást jelentenek, hiszen ivóvízellátásunk több mint 95%-ban felszín alatti vizekből ered. A felszín alatti vizek jelentősége ugyanakkor a természetes növényzet és a mezőgazdaság szempontjából is jelentős. Több olyan természetvédelmi szempontból kiemelt terület van hazánkban, ahol az alulról felszivárgó nedvesség biztosítja a különleges élővilág életfeltételeit, ezért megóvásuk fontos feladat.

tovább


A vasúti teherszállítás új európai szabványa

A vasúti teherszállításnak számos előnye van az áruszállítás szempontjából – a megbízhatóság, a gyorsaság és a költséghatékonyság. Hozzájárul a környezetszennyezés és a forgalmi torlódások csökkentéséhez, valamint társadalmunk tisztábbá és gazdaságunk környezeti szempontból fenntarthatóbbá tételéhez.

tovább


Szabványok májusi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


2019. májusban magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről

2019-ben magyar nyelven megjelent szabványok


Szabadalom és szabvány

A nagyon hasonló hangzás miatt teljesen érthető, hogy gyakran összetévesztik e két kifejezést, azonban nem összekeverendő a kettő. Számos esetben előfordul, hogy a szabványosító menedzsereknél érdeklődnek a szabadalmak felől, s feltételezhetően az SZTNH-t is felkeresik olykor szabványosítási kérdésekben.

tovább


Szilárd bio-tüzelőanyagok minőségbiztosítása és előírásai magyar nyelven

A tűzifa minőségével kapcsolatban két magyar nyelvű szabvány jelent meg 2019. április 1-jével, az MSZ EN 15234-5:2012 és az MSZ EN ISO 17225-5:2014. A szabványokat a hatóságok, a kitermelést végzők, a kereskedő cégek, valamint a vevők figyelmébe ajánljuk.

tovább


Design for all – Egyetemes tervezés

A CEN 2019 márciusában közzétette az EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. Termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége az „egyetemes tervezés (Design for All)” szemléletmód alapján. A használók körének kiterjesztése című európai szabványt. Ez a szabvány az Európai Bizottság M/473 számú szabványosítási mandátuma alapján készült annak érdekében, hogy releváns dokumentum foglalkozzon az „egyetemes tervezés” szemléletével.

tovább


Befejeződött az MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein című szabvány szakmai egyeztetése

Az MSZT 2019. április 9-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, valamint az MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok munkacsoport szakértőinek aktív közreműködésével befejezte az MSZ 12172 nemzeti szabvány szakmai egyeztetését.

tovább


Gyakran ismételt kérdések III.

Mit jelent a szabványok alkalmazása?

 

tovább


Tévhitek és tények V.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.
Tévhit: Az MSZT ingyen megkapja az európai, a nemzetközi és a külföldi nemzeti szabványokat, amelyeket azután a Szabványboltban értékesít.

tovább


Az új élelmiszer-mikrobiológiai szabványok bemutatása

A korábbi sikeres mikrobiológia fórum példáját követve, az ez évi májusi fórum résztvevői tájékoztatást kapnak az új, magyar nyelven megjelenő mikrobiológia témájú szabványokról, valamint a lényeges változásokról az előző kiadásokhoz képest.

Tervezett program
Jelentkezési lap
Szabványmegrendelő lap

tovább


Megjelent az energiagazdálkodási irányítási rendszerekre vonatkozó MSZ EN ISO 50001:2019 magyar nyelvű kiadása

Az MSZT 2018 szeptemberében már jelezte, hogy szeretné az ISO 50001 új kiadását magyar nyelven is megjelentetni. A sikeres előkészítés és az angol nyelvű változat 2019. januári kiadását követően, 2019. április 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018) nemzeti szabvány hivatalos magyar nyelvű változata.

tovább


Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár

A tűzbiztonság területén az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek. Figyelemre méltó a fejlődés a tűzbiztonsági mérnöki tervezésben, különösen az építési projektekkel és a teljesítményalapú tervezéssel kapcsolatban. A folyamatos fejlődéssel együtt növekedett az igény egy közös tűzbiztonsági terminológia kialakítására, illetve ennek folyamatos naprakészen tartására. Ennek megfelelően készítette el az ISO a Tűzbiztonság. Szakszótár nemzetközi szabvány harmadik kiadását, amelynek magyar–angol kétnyelvű változata 2019. április 1. óta érhető el, MSZ EN ISO 13943:2017 hivatkozási számmal.

tovább


5G az ellenőrző alkalmazásokhoz

A 3GPP SA1 munkacsoportja nemrégiben befejezte a kiberfizikai ellenőrző alkalmazásokra (cyberCAV) vonatkozó 5G-s szolgáltatáskövetelmények kidolgozását a 22.104 műszaki specifikáció (TS) jóváhagyásával, előkészítve a részletesebb munkát a 3GPP Release 16 kiadásához.

tovább


Új irányelvek a tűzjelző berendezések tervezéséhez, kivitelezéséhez, létesítéséhez, üzembe helyezéséhez, használatához és karbantartásához

Európában már számos különböző szervezet tett közzé iránymutatásokat és szabályzatokat a tűzjelző rendszerek tervezésére, kivitelezésére, telepítésére, üzembe helyezésére, használatára és karbantartására vonatkozóan. Ezeknek az eltérő előírásoknak a gyakorlati összehangolása céljából a CEN tavaly közzétette a CEN/TS 54-14 műszaki specifikáció átdolgozott kiadását, melyet a Magyar Szabványügyi Testület 2019. március 1-jén vezetett be nemzeti szabványként, MSZ CEN/TS 54-14:2019 Tűzjelző berendezések. 14. rész: Irányelvek a tervezéshez, kivitelezéshez, létesítéshez, üzembe helyezéshez, használathoz és karbantartáshoz címmel.

tovább


CEN/CENELEC munkaértekezlet a gépekről szóló irányelvhez harmonizált szabványok kidolgozásáról

A CEN és a CENELEC egy workshopot rendez május 23-án, Brüsszelben, amely lehetőséget teremt a szabványalkotók számára, hogy a 2006/42/EK gépekről szóló irányelvhez harmonizált szabványok kidolgozásáról eszmecserét folytassanak.

tovább


Összefoglaló a 10. ETSI Intelligens Közlekedési Rendszerek workshopról

2019. március 4–6. között került megrendezésre az idei ETSI Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) workshop Franciaországban, Sophia Antipolisban, amelyen az ipari szereplők, az Európai Bizottság és a kooperatív ITS (C-ITS) telepítésében részt vevők tartottak intenzív eszmecserét. Ez az esemény minden évben kiemelt jelentőséggel bír, mind a piac fejlődése, mind az ETSI ITS-szabványosítási munkaprogramja szempontjából.

tovább


Az MSZT új ügyfele – a minőségirányítási és az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítása területén – az eCon Engineering Kft

Az eCon Engineering Kft. az ügyfelei számára innovatív és stabil partner, elkötelezett munkatársaikkal, a professzionális műszaki szolgáltatások meghatározó brandje és a tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az Ügyfelek adatainak biztonságára és bizalmasságára. Ennek érdekében működtetik és 2019 februárjában eredményesen tanúsíttatták az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti minőségirányítási és az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti információbiztonsági irányítási rendszerüket.

tovább


Aranyoklevél a Flash'4 Számítástechnikai Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója aranyoklevelet adományozott a Flash’4 Számítástechnikai Kft.-nek minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan, eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2019. április 2-án került sor a MIR-MEES auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Hor