• Hírek
 • MSZT-tagság feltétele
 • Rólunk
 • Közlemények
 • Rendszerszabványokról

Hírek


2018. szeptemberben magyar nyelven megjelent szabványok:

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről

2018-ban magyar nyelven megjelent szabványok


Szabványok szeptemberi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. szeptember 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

 

tovább


Az MSZT-AKADÉMIA hírei

tovább


Világítástechnikai események 2018 őszén

tovább


A radiológia nemzetközi napja

Az évente megrendezésre kerülő megemlékező napra idén november 8-án kerül sor, melynek célja, hogy bemutassa a korszerű képalkotó berendezések szerepét a modern orvoslásban. A nemzetközi nap megrendezését az Európai Radiológiai Társaság (European Society of Radiology), az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (Radiological Society of North America) és az Amerikai Radiológiai Társaság (American College of Radiology) kezdeményezte abból az alkalomból, hogy Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. Röntgen halálának 100. évfordulóján 2011-ben Európai Radiológiai napot tartottak, s ennek sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy 2012-től évente megismételve ezt a megemlékezést kiterjesztik az egész világra.

tovább


CEN workshop – A felhőrendszerekben végrehajtott mikroszolgáltatások összeállítása és a skálázódás szabályai

A H2020 keretében finanszírozott UNICORN projekt célja, hogy megoldást nyújtson a biztonságos és rugalmas „multi-cloud” szolgáltatások tervezésének, telepítésének és kezelésének egyszerűsítésére. Az elképzelések szerint lehetővé válik a szoftverfejlesztők számára a biztonságos és rugalmas alkalmazások megtervezése és fejlesztése, valamint valamennyi érdekelt fél – különösen a kkv-k és az induló vállalkozások – tudatosságának növelése.

tovább


Új, továbbfejlesztett irányelvek a géppel olvasható útlevelek vizsgálatához

A géppel olvasható útlevelek segítségével a gyorsabb ügyintézés és a bevándorlási adatbázisok pontosabb feldolgozása valósítható meg. Annak érdekében, hogy az útlevelek megfeleljenek a nemzetközi szabályozási követelményeknek, szabványosították azokat a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) 9303 számú dokumentuma szerint.

tovább


Frissült a játékok biztonságáról szóló irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018. augusztus 10-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

tovább


Magyarország Kincsei – Épített örökségünk kiállítás – Várkert Bazár

A Magyar Építőművészek Szövetsége a Miniszterelnökség és a Várkert Bazár támogatásával Magyarország Kincsei – Épített Örökségünk címmel fotókiállítást rendezett.

tovább


Kimagasló magyar eredmények a 19. JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyen

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny magyarországi meghirdetésében és promotálásában a Magyar Szabványügyi Testület örömmel működött közre. Az idei versenyen több magyar gyermek is kimagasló eredményt ért el.

tovább


Áttérés az új ISO 22000:2018 szabványra

2018. június 19-én megjelent az ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények címűnemzetközi szabvány, amely az eddigi MSZ EN ISO 22000:2005 (ISO 22000:2005) szabványt váltja fel. A tanúsított szervezetek új szabványra való áttérésével kapcsolatos információkat a Nemzetközi Akkreditálási Fórum az IAF 2017-16 számú határozatában rögzítette.

tovább


Áttérés az új ISO 50001:2018 követelményszabványra

Az ISO 50001 korszerűsítésének eredményeként 2018. augusztus 21-én megjelent az ISO 50001:2018 Energiairányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató című nemzetközi szabvány. A Nemzetközi Akkreditálási Fórum az IAF 2017-14 számú határozatában rögzítette az ISO 50001:2018-ra való áttérési időszak feladatait, ezzel segítséget nyújtva az akkreditáló testületek, a tanúsító szervezetek és a tanúsítvánnyal rendelkező tanúsított szervezetek számára.

tovább


Nyolcadik tanúsítási ciklusát kezdte a GB-GANZ Tüzeléstechnikai Kft. – Sikeres áttérés az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra

A tüzelőberendezések gyártásával foglalkozó GB-GANZ Tüzeléstechnikai Kft.  1997 óta tanúsított ügyfele a Magyar Szabványügyi Testületnek. Az MSZT felkészült auditora 2018 júliusában végezte el a szervezet minőségirányítási rendszerének okirat-megújító és egyben a szabvány 2015. évi verziójára vonatkozó áttérési auditját.

tovább


A P.M.R. Kft. sikeres áttérési auditja az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványokra

Az 1991-ben alakult P.M.R. Kereskedelmi Ipari és Szolgáltató Kft. fő tevékenysége a hasznosítható hulladékok elsősorban papír-, műanyag és fémhulladékok gyűjtése, szállítása, feldolgozása, újrahasznosításra való előkezelése, másodlagos nyersanyaggá alakítása a feldolgozóipar számára.  A szervezet sikeres felügyeleti és egyben az új szabványokra vonatkozó áttérési auditját követően az MSZT pozitív döntést hozott a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNet-tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a hulladékokkal, hulladékgazdálkodással kapcsolatban

Az EU által megalkotott hulladékgazdálkodási hierarchiának és az ezt elősegítő hulladékgazdálkodási törvényeknek köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kap a keletkező hulladékok újrahasznosítása, szelektív gyűjtése. A környezetünk és egészségünk védelme érdekében kulcsfontosságú a hulladékgazdálkodás helyes gyakorlatának kialakítása, az egyre korszerűbb technológiák, eljárások, valamint törvényi szabályozások alkalmazása.

tovább


Az acélszerkezetek tervezésének 1-11. része elérhető magyar nyelven

– Húzott elemes szerkezetek tervezése –

Folytatódik az Eurocode-szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítése, melynek keretében az MSZT 2018. szeptember 1-jén vezette be az acélszerkezetek tervezésével foglalkozó Eurocode 3, húzott elemeket tartalmazó szerkezetek követelményeit megadó 1-11. részét, amely az EN 1993-1-11:2006 európai szabvány magyar nyelvű változata és tartalmazza az EN 1993-1-11:2006/AC:2009 helyesbítést.

tovább


Magyarul is elérhető a levegőszűrők nemzetközi osztályozását megadó MSZ EN ISO 16890-1

2018 augusztusában megjelent az IMEX Filtertechnika Kft. támogatásával az MSZ EN ISO 16890-1:2017 Levegőszűrők általános szellőztetéshez. 1. rész: Műszaki előírások, követelmények és a szálló por szűrési hatékonyságán (ePM) alapuló osztályozási rendszer (ISO 16890-1:2016) szabvány magyar nyelvű változata, amely megteremtette a levegőszűrők egységes, nemzetközi osztályozásának alapjait.

tovább


Megjelent az auditálás szabványa (ISO 19011)

Az egyre népszerűbb irányítási rendszerek segítik a szervezeteket céljaik elérésében. A cégek belső és külső fél általi auditálása az üzleti érdekeket szolgálja. Az irányítási rendszerek (IR) auditálásának korszerűsített nemzetközi szabványát július 3-án tették közzé.

tovább


Az üzleti siker titkai — megjelent az új ISO 9004

A szervezetek működésének időtartama egyre inkább zsugorodik, egyesek mégis évszázadokon át tudják folytatni tevékenységüket. Hogyan lehet felszínen maradni ebben a hihetetlenül gyorsan változó világban?

tovább


Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága

– a 2013/53/EU irányelvhez kapcsolódó szabványok –

A napsütéses nyár közepén sokan indulnak tengerpartra és élvezik a kedvtelési célú vízi járművek nyújtotta kikapcsolódásokat.

tovább


Hogyan működnek együtt az ISO 55001 Vagyongazdálkodás és az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás szabványok a szervezeti teljesítmény és az életminőség javítása érdekében?

Az ISO egy sor irányítási rendszerszabványt hozott létre, amelyek segítik a szervezeteket teljesítményük javításában. Az irányítási rendszerek megteremtik a folyamatos fejlesztés, a vezetői jövőkép, az alkalmazotti tudatosság és az érintettek bevonásának szervezeti kultúráját. Az irányítási rendszereket alkalmazó szervezetek a szervezeti célok elérése érdekében jobban fókuszálnak az irányelvekre, a célokra és a folyamatokra.

tovább


CENELEC Stakeholder Workshop – Megbízható mesterséges intelligencia – Keretrendszer létrehozása szabványosítással

Az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) 2018. szeptember 18-án Brüsszelben egynapos workshopot szervez, melynek célja feltérképezni, hogy a mesterséges intelligenciára épülő technológiák elterjedése miképpen támogatható a szabványosítással.

tovább


Az IQNet 30. közgyűlése

2018. július 1–6. között tartotta az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) 30. közgyűlését Kuala Lumpurban, melynek az MSZT 1998 óta teljes jogú tagja. A tagok évente találkoznak, hogy frissítsék, megvitassák és döntéseket hozzanak a szervezet által nyújtott szolgáltatások, harmonizációs elvek, valamint tagsági kérdéseket érintő témákban. A közgyűlés szakmai programján kívül IQNet Fórum is megrendezésre került.

tovább


Az MSZT új ügyfele az integrált irányítási rendszer tanúsítása területén, a DAB Pumps Hungary Kft.

A DAB, több mint negyven éve, 1975-től van jelen a víz mozgásáért és kezelésért felelős technológia piacán. A szervezet – megőrizve a DAB csoport korábbi minőségirányítási hagyományait és eredményeit – megújította minőségirányítási rendszerét az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerint és kiegészítette az MSZ EN ISO 14001:2015 és MSZ 28001:2008 szabványokban rögzített követelményeknek való megfeleléssel. Az auditorok javaslata alapján 2018. augusztus 1-jén az MSZT pozitív döntést hozott az MSZT- és IQNet-tanúsítvány kiadásról.

tovább


Az MSZT új ügyfele az ULTINOUS Információtechnológiai Zrt. – Sikeresen lezajlott az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítási eljárása

Az ULTINOUS Információtechnológiai Zrt. 2017-ben alakult mesterséges intelligenciára alapozott videoanalitika-technológiát fejlesztő cég, a deep learning alapú arcfelismerő algoritmusuk első sorban kereskedelmi, biztonsági és webes alkalmazásokat támogat. A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága 1 felkészült auditorral 2018. júliusban végezte el az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítási auditját.

tovább


Játszótéri eszközök biztonságosságának ellenőrzése, az MSZT egyik népszerű szolgáltatása

A játszótéri eszközök üzemeltetői a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet szerint kötelesek a játszótéri eszközök állapotát, biztonságát szakmailag felkészült szervezettel ellenőriztetni, majd ezt a felülvizsgálatot az előírt rendszerességgel megismételni. A Magyar Szabványügyi Testület a gyártóktól, üzemeltetőktől független szervezetként végzi a játszótéri eszközök ellenőrzését. Az elmúlt időszakban jelentősen több játszótéri eszköz ellenőrzését rendelték meg az MSZT-től, mint a korábbi években.

tovább


Lökőhullámmal szembeni zavartűrési vizsgálat

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. augusztus 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN 61000-4-5:2014 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-5. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Lökőhullámmal szembeni zavartűrési vizsgálat (IEC 61000-4-5:2014) című szabvány és annak A1 módosításának (MSZ EN 61000-4-5:2014/A1:2018) magyar nyelvű változatait.

tovább


Frissült az EMC-irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018. július 13-án közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozó 2014/30/EU irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

tovább


A jövő útja ‒ az okos CE-jelölés használata

A CEN 2018 júliusában tette közzé a CWA 17316:2018 Az építési termékek okos CE-jelölése című munkaértekezleti megállapodást.

 

tovább


Észak-Korea és Dél-Korea szerepe és helye a nemzetközi szabványosításban

Ázsia rohamléptekkel fejlődő országai immáron gazdasági közép- és nagyhatalmakká váltak, és gazdasági erejükhöz méltó helyüket keresik a politika, a kultúra és a tudomány területén is. A gazdaság fejlettségével szorosan összefügg a szabványosításban betöltött szerepük. Ezt tekintjük át kétrészes cikksorozatunkban.

tovább


Mentorprogram a nemzetközi elektrotechnikai szabványosításban

Az IEC létrehozta saját mentorprogramját a fiatal szakemberek támogatására, a szabványosításba való bekapcsolódásuk megkönnyítésére.

tovább


Érzékszervi vizsgálatok

2018. július 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával és az illetékes nemzeti szabványosító műszaki bizottságok szakértőinek aktív együttműködésével 5 nemzeti szabvány korszerűsített/új kiadása jelent meg.

tovább


Megjelent az ISO 22000:2018, az új élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek szabványa

A több mint kétszázféle betegség elterjedése az élelmiszerláncban nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az ISO 22000 új kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszer-biztonsági kockázatainak kezelésére.

tovább


Szakértői tevékenységek szabványa

– részvételi felhívás –
A Magyar Szabványügyi Testület munkaprogramjába vette a szakértői szolgáltatások minimumkövetelményeit tartalmazó MSZ EN 16775:2016 Szakértői szolgáltatások. Szakértői szolgáltatásokra vonatkozó általános követelmények szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozását.

tovább


Beszámoló az IEC megújuló energia bizottság napenergia szektorának üléséről

Az IECRE Megújuló energia. IEC-rendszer a megújuló energiával kapcsolatos alkalmazásokban használt berendezésekre vonatkozó szabványok tanúsítására bizottság június 21. és 22. között Budapesten a Danubius Hotel Héliában rendezte meg szakmai ülését. A rendezvény elnevezése IECRE PV OMC (photovoltaic Operational Management Committee) Meeting, azaz IECRE Fotovillamos Operatív Irányító Bizottsági ülés volt.

tovább


Megjelent magyar nyelven az MSZ IEC 60050-447:2018 és az MSZ EN 60255-149:2014

– a mérőrelészótár és a hőmás relék működési követelményei –

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. június 1-jén és július 1-jén a két relészabvány magyar nyelvű kiadását tette közzé a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottság égisze alatt.

tovább


Változás a magyar vezetésű IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás nemzetközi szabványosító bizottságban

Az IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkársági teendőit az MSZT látja el. A bizottság titkára Kmethy Győző úr 2017. július 1-től nyugalomba vonult és lemondott a titkársági posztjáról.

tovább


Új nemzetközi szabvány készül a fogyatékkal élők segédeszközeinek vizsgálatára

A WHO fogyatékkal élőkről készült jelentése megállapítja, hogy a világon több mint egy milliárd ember él valamilyen fogyatékossággal, közöttük 200 millió jelentős nehézségekkel küzd. A segédeszközök konkrét megoldást jelenthetnek ezeknek az embereknek, reményt adva egy jobb életre.

tovább


Frissült a kisfeszültségű villamos termékek biztonsági követelményeiről szóló irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018. június 15-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a meghatározott feszültséghatáron belüli használatra tervezett villamos berendezések forgalmazására vonatkozó 2014/35/EU irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

tovább


Sikeres integrált akkreditációs eljárás az MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, MSZ 28001, MSZ EN ISO 50001 szabványok és a Magyar Egészségügyi Eljárási Standardok szerint

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH)  2018 márciusában és áprilisában öt napon át tartotta az irodai helyszíni szemléit az MSZT-nél az irányítási rendszerek (MIR, KIR, MEBIR, EIR, MEES) tanúsítása területén integrált eljárásban. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot az auditorok helyszíni megfigyelése egészítette ki, pozitív eredménnyel. Köszönjük azoknak az ügyfeleinknek és auditorainknak, akik segítő támogatásukkal biztosították a zökkenőmentes és sikeres eljárás lebonyolítást. A NAH 2018. június 21-én döntött az akkreditálási okirat kiadásáról.

tovább


Lezajlott az ÁTI DEPO Közraktározási Zrt. négyes integrált irányítási rendszerének tanúsítási eljárása

Az ÁTI DEPO Közraktározási Zrt. Magyarország egyik legnagyobb raktárkapacitásával rendelkező logisztikai szolgáltatója, jelenleg főleg raklapos áruval és gabona tárolásával, illetve rakodásával foglalkozik. A szervezet négyes integrált irányítási rendszerét 2018 májusában eredményesen tanúsíttatta a Magyar Szabványügyi Testülettel.

tovább


ARANYOKLEVÉL az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet részére

Az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet 2003 óta kiemelt tanúsított ügyfele a Magyar Szabványügyi Testületnek.
Az immáron hatodik tanúsítási ciklusába lépett Intézetben, 2018 májusában sikeresen lezajlott az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra történő áttérés és a modellszabvány követelményeinek megfelelő működést bizonyító, megújító tanúsítási eljárás. Az MSZT pozitív döntést hozott az újabb három évig érvényes MSZT és IQNet tanúsítási okiratok kiadásáról. Mindezek mellett az MSZT ügyvezető igazgatója Aranyoklevél kiadásával ismerte el az Intézet minőségirányítási rendszerrel kapcsolatos elkötelezettségét, a rendszer eredményes működtetését, folyamatos fejlesztését és a tanúsítás fenntartását az MSZT-nél.

tovább


Információbiztonsági auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2018. június 13-án került sor az információbiztonsági auditorok interaktív továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Horváth Mihály téri székházában. A képzés célja az új ismeretek megosztásán túl az auditálási folyamatok harmonizálása és az auditori, illetve akkreditálási tapasztalatok cseréje volt. A találkozón az ISMS-auditorokon kívül ISMS-auditorjelöltek és integrált eljárásokban érdekelt MIR-auditorok is részt vettek.

tovább


2018 júniusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Gépek biztonsága – Elektromosan érzékelő védőszerkezetek

Elektromosan érzékelő védőszerkezetet olyan gépeken kell alkalmazni, ahol fennáll a személyi sérülés kockázata. Az elektromosan érzékelő védőszerkezet olyan módon véd, hogy a gépet biztonságos állapotba állítja vissza, mielőtt valaki veszélyes helyzetbe kerülne.

tovább


Új CEN-szabványok a biometánra vonatkozóan, az éghajlatváltozás mérsékléséért

Az éghajlatváltozás globálisan megfigyelhető jelenség, és amíg egyesek számára ez melegebb teleket, másoknak pusztító viharokat és szárazságot jelent. Az európai emberek biztonsága és a környezet fenntarthatósága érdekében a klímaváltozás mérséklése, a megújuló energiaforrások használatának elterjesztése az Európai Uniós politika megkerülhetetlen elemévé vált.

tovább


Magyar nyelvű szabványok jelentek meg az egészségügyi termékek sugársterilizálásáról

Csak a steril orvostechnikai eszköz mentes az életképes mikroorganizmusoktól. Még a minőségirányítási rendszerek (pl. az ISO 13485) követelményei szerint gyártott orvostechnikai eszközökön is lehetnek mikroorganizmusok, bár csak kis számban. A sterilizálás célja a mikrobiológiai szennyezők inaktiválása, a nem steril orvostechnikai eszközök sterilekké alakítása.

tovább


Kidolgozás alatt az etikai kijelentésekre vonatkozó ISO/TS 17033 munkaanyag, az ISO/CASCO gondozásában

A sokáig egyértelmű sikertörténetként értelmezhető etikai kijelentések, és az ezek alapján, a termékeken elhelyezett etikai címkék mennyisége az utóbbi időszakban akkora mértékben megnövekedett, hogy megfelelő szabályozás nélkül veszélybe kerülhetnek az eredeti törekvések. Az ISO/CASCO vezetésével létrejöhetnek azok az irányelvek, amelyekkel újra megbízhatóvá válhatnak ezek a kijelentések.

tovább


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Szabványosítási Titkársága irodai asszisztens munkakörbe keres munkavállalót

tovább


Megjelent az új létesítménygazdálkodási rendszerszabvány – ISO 41001:2018

Ha igaz a Forbes magazin megállapítása, mely szerint a munka jövőjét az alkalmazottak tapasztalata határozza meg, akkor mi a szerepe a munkahelynek? Az az igény, hogy lépést tartsanak a munkavégzés módjában és helyében jelentkező állandóan változó tendenciákkal, a létesítménygazdálkodást a szervezet sikerének alapvető elemévé teszi.

tovább


A CEN-CENELEC Ipari Tanácsadó Fóruma [Industry Advisory Forum (IAF)]

A CEN-CENELEC Igazgatási Központja mindig törekedett arra, hogy közvetlen kapcsolatot találjon az ipar képviselőivel. Mivel a teljes világra kiterjedő verseny és a gyorsuló műszaki fejlődés világszerte és Európában is átalakítja a társadalmat és az üzleti világot, időszerűvé vált egy ilyen, az ipar szempontjait képviselő testület létrehozása.

tovább


Nemzeti Akkreditáló Hatóság – KÖFOP projekt nyitórendezvénye – sajtóközlemény

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2018. június 7-én megtartotta „A Nemzeti Akkreditáló Hatóság hatósági eljárásainak tudásalapú átalakítása és az ehhez kapcsolódó szervezeti és informatikai fejlesztés a közigazgatási szolgáltatások átfutási ideje csökkentésének és minősége javításának érdekében" c. kiemelt KÖFOP projekt nyitórendezvényét. A NAH által kiadott hivatalos sajtóközlemény:

tovább


A Nemzeti Akkreditáló Hatóság hatósági eljárásainak tudásalapú átalakítása és a szabványosítás

Az akkreditálás és a megfelelőségértékelés tudásalapjának és minőségének meghatározó részét képezik az ISO Megfelelőségértékelés bizottsága (Committee on conformity assessment, ISO/CASCO) által kidolgozott szabványok.

tovább


CWA a papír és a karton értékláncáról

Az európai papíripar az eddigi szabványosítási tevékenység kiterjesztése, tudatos fejlesztése mellett döntött, és megkereste igényével ez európai szabványügyi testületeket. A CEN felkarolta az ügyet és egy új workshop-ban (WS) tervezi megindítani a jövőről való együttgondolkodást.

tovább


CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról

A meglévő épületek energiahatékonyságának növelése legalább annyira fontos feladat lenne, mint az új épületek energiahatékony tervezése és kivitelezése. A CEN új workshop-ja (WS) most a saját tulajdonú többlakásos társasházak fenntartóinak kínál megfelelő útmutatást a felújítási munkafolyamatok és kezelési folyamatok szabványos megvalósításához.

tovább


30 éves az ETSI

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját.
Az ETSI 1988-ban jött létre azzal a céllal, hogy az egész világon alkalmazható szabványokat dolgozzanak ki az informatika és a távközlés területén.

tovább


Tanúsított partnereink visszajelzései

A partnerek elégedettsége, előremutató véleménye kiemelten fontos minden szervezet számára. Az MSZT Tanúsítási Titkárságának tevékenységéről, auditorainak munkájáról folyamatosan gyűjti és értékeli az észrevételeket. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évek során sok dicsérő szót és elismerést kaptunk, ezek közül emeltünk ki néhányat.

tovább


Hatodik tanúsítási ciklusát kezdte a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. – Sikeres áttérés az ISO 9001:2015 szabványra

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. országos lefedettséggel tevékenykedő egészségügyi intézményrendszer. A társaság mottója a „Megelőzés és gyógyítás egy kézben”, célja nem csak a gyógyítás és megelőzés rendelkezésre állásának egyszerű biztosítása, hanem fontos a páciensek elégedettsége, a mérhető és értékelhető állapotjavulásuk is. A hatodik tanúsítási ciklusába lépett intézményben, 2018 áprilisában sikeresen lezajlott az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványra való áttérés és a modellszabvány követelményeinek megfelelő működést bizonyító, megújító tanúsítási eljárás.

tovább


Sikeres új környezetközpontú tanúsítási eljárás a Hőtechnika Kőolajipari Kemenceépítő Kft.-nél

A Hőtechnika Kőolajipari  Kemenceépítő Kft. a szolgáltatásaik fejlesztése érdekében 1998 óta folyamatosan fenntartja minőségirányítási rendszerüket és fejleszti működésüket. Felelős vállalatként az idei év során, az új szabványra való áttérés mellett, környezetközpontú irányítási rendszerük tanúsíttatása mellett is döntöttek. Az auditorok javaslata alapján a sikeres környezetközpontú tanúsítási eljárással egy időben az MSZT a minőségirányítás területén aranyoklevelet adott ki a szervezet részére.

tovább


Aranyoklevél kiadása a Tűzállótechnika Kft. részére

A Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója 2018 májusában a Tűzállótechnika Kft. részére aranyoklevelet adományozott minőségirányítással kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket kiválóan és eredményesen működtetik, fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a felszín alatti vízzel és földtani közeggel kapcsolatban

Felszín alatti vízkészleteink kiemelkedő természeti erőforrást jelentenek, hiszen ivóvízellátásunk több mint 95%-ban felszín alatti vizekből ered. A felszín alatti vizek jelentősége ugyanakkor a természetes növényzet és a mezőgazdaság szempontjából is nagy. Több olyan természetvédelmi szempontból kiemelt terület van hazánkban, ahol az alulról felszivárgó nedvesség biztosítja a különleges élővilág életfeltételeit, ezért megóvásuk fontos feladat.

tovább


Az örökségvédelemmel kapcsolatos nemzeti szabványosítás változásai az új minisztériumi struktúra és a tervezett műszaki bizottság létrejöttével

Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi V. törvény II. Fejezetének 2. Módosító rendelkezések szakasza több helyen módosította az 1997. évi LXXVIII. törvényt az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint az egyéb jogszabályokat. Cikksorozatunkban az építőipari szabványosításra vonatkozó hatásairól adunk tájékoztatást, ebben az első részében a kulturális örökségvédelem területén.

tovább


Nők a férfiak világában

A nők hozzájárulását a tudomány, a technológia, a matematika fejlődéséhez gyakran figyelmen kívül hagyják, tetteik és eredményeik gyakran kimaradnak a történelemkönyvekből.

 

tovább


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület gépészmérnök végzettségű munkatársat keres szabványosító menedzser munkakörbe.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2018. április 11-én került sor a minőségirányítási és MEES-auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Horváth Mihály téri székházában. A MIR-MEES MSZT-auditortalálkozó – melyen több mint harminc auditor vett részt – célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, illetve az audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább


Áttérési útmutató – Áttérés az új ISO 45001:2018 szabványra

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. 03. 12-vel kiadták:
– az ISO 45001:2018 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval címűnemzetközi szabványt, amely az eddigi MSZ 28001:2008 (BS OHSAS 18001:2007) szabványt fogja kiváltani.

Az új MEBIR-szabványra történő áttérés valamennyi akkreditált tanúsítvánnyal rendelkező szervezetet érinti, melyre a cégeknek 3 év áll rendelkezésre az ISO 45001:2018 szabvány közzétételétől számítva. A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságának áttéréssel kapcsolatos általános tájékoztatását az alábbi Áttérési útmutató tartalmazza.

tovább


Nagyvállalati Beruházási Támogatási program

A nagyvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdaság növekedéséhez, különösen a feldolgozó- és építőiparhoz, valamint a modernizációhoz. Idén összesen 15 milliárd forint beruházási támogatásra pályázhatnak nagyvállalatok. Az elszámolható költségek között szerepel a termelő eszköz beszerzéséhez kapcsolódó minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésének és tanúsíttatásának költsége.

tovább


Megjelent az ISO/IEC 17025:2017 szabvány, 3 év van az átállásra

Az ISO/IEC 17025:2017 Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei nemzetközi referencia azoknak a laboratóriumoknak, amelyek bizonyítani szeretnék, hogy képesek megbízható eredmények elérésére. A szabvány javítja a laboratóriumok és más szervezetek közötti együttműködést azzal, hogy az egyes országokban kapott eredmények szélesebb körben elfogadottá válnak. A vizsgálati jelentések és tanúsítványok további vizsgálat nélkül átvehetők, mely elősegíti a nemzetközi kereskedelmet.

tovább


Népszerű energetikai pályázatok

Az Unió a tagállamai számára forrástámogatást biztosít az energiafelhasználás korszerűsítésére és hatékonyabbá tételére a nemzeti kormányokon keresztül. Magyarországon a vállalkozások, intézmények számára kiírt energetikai korszerűsítésekre, felújításokra vonatkozó ismertebb pályázatok a következők.

tovább


GAP-elemzés – önálló előaudit az irányítási rendszerek követelményeinek való megfelelés elősegítésére

Azon szervezetek, akik hosszú távon gondolkodnak, jellemzően működtetnek valamilyen irányítási rendszert, melynek egy nemzetközi szabvány az alapja. Az MSZT új szolgáltatásával, a cégeknél már működő, újonnan megjelenő irányítási rendszer megfelelőségének, vagy a már működtetett rendszerek és az azokban rejlő továbblépési lehetőségek feltérképezésében kíván segítséget nyújtani.

tovább


Beszállítói audit – a beszállítói lánc megfelelősége a siker egyik záloga

A mai globális gazdasági környezetben a beszállítói lánc milyensége nagyban meghatározza egy vállalat sikerét. A beszállítók rákényszerülnek arra, hogy a meglévő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. 

tovább


KKV-k logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

Magyarország földrajzi elhelyezkedése kedvező a logisztikai központok kialakításához. Nagy piaci kereslet mutatkozik komplex, környezetbarát logisztikai és intermodális szolgáltatások iránt. A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kis- és közepes vállalkozások alacsony számban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok hasonló vállalkozásaival szemben.

tovább


Belső auditori vizsgalehetőség felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók részére

Az MSZT először 2016. júliusban tette lehetővé a vonatkozó tantárgyi feltételeket sikeresen teljesítő egyetemi hallgatók részére, hogy információbiztonsági belső auditori (IBIR BA) vizsgát tehessenek.

tovább


A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen.

tovább


Tévhitek és tények a szabványokról, a szabványosításról és az MSZT-ről

Energy Audit ServiceA szabványosítással; a szabványokkal; a szabványok felhasználásával és alkalmazásával; a hazai (európai és nemzetközi) szabványügyi szervezettel; a szabványok önkéntességével és egyéb, a szabványosításhoz kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban számos félreértés, téves, illetve hiányos információn alapuló tévhit él a köztudatban. Ezek akadályozzák a szabványok hasznosságának felismerését, a szabványosítás során az érdekérvényesítést, a szabványok által közvetített ismeretekhez a hozzáférést, a tudástranszfert. A tévhitek és az ezekkel kapcsolatos tények megismerése mindenki számára előnyös….

tovább


Legyen hatékonyabb a szabványok alkalmazásában és a szabványosításban

Interaktív, személyre szabott konzultációs lehetőségek
(a választható, illetve igény szerint kombinálható témakörök)

Jelentkezési lap 

tovább


 

A tagság feltételei

Az MSZT Alapszabálya tartalmazza a tagsággal kapcsolatos legfontosabb információt.

Az MSZT tagja lehet bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, ha teljesíti a tagság feltételeit, amelyek a következők:
 • az Alapszabály elfogadása,
 • a felvétel kérése,
 • az Alapszabály szerinti tagdíj befizetése.
Az MSZT-be, illetve a szabványosító műszaki bizottságokba való belépéshez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez kitöltendő és beküldendő űrlapok a következők és itt letölthetők:
 • BELÉPÉSI NYILATKOZAT AZ MSZT-TAGSÁGHOZ 
 • VÁLTOZÁSBEJELENTŐ 
Az MSZT-be való belépéssel kapcsolatban dr. Bíró Béla Tel.: 456-6819
ad felvilágosítást.
 

A tagok jogai és kötelezettségei

 • a közgyűlés összehívására, illetve napirendjére javaslatot tenni,
 • a közgyűlésen részt venni és szavazni, a közgyűlésnek javaslatokat tenni,
 • a tisztségviselők megválasztását és visszahívását kezdeményezni,
 • megválasztása esetén az MSZT szervezeteiben tisztséget viselni,
 • a tagoknak járó kedvezményeket igénybe venni, MSZT tagjait a tagdíjból megillető kedvezmények,
 • a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok létrehozását és megszüntetését kezdeményezni, annak munkájában részt venni,
 • a Szabványügyi Közlönyt térítésmentesen megkapni,
 • az MSZT-tagságot jelző logót használni,
 • MSZT céljait támogatni,
 • a nemzeti szabványok alkalmazását elősegíteni,
 • az MSZT Alapszabályát és az MSZT szervei által az MSZT céljainak elérése érdekében hozott határozatokat betartani, az ajánlásokat figyelembe venni,
 • az MSZT munkájához szükséges információkat a tag méltányolható érdekeit figyelembe véve rendelkezésre bocsátani,
 • a tagdíjat határidőn belül befizetni.

Az MSZT-tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. évi munkaprogramja

tovább


A Magyar Szabványügyi Testület 2018. II. félévi szabványosítási terve

A szabványosítási terv az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat és az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait tartalmazza. Érdeklődni a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen és a 456-6840 telefonszámon lehet.

tovább


Járműazonosító szám (VIN)

(gyártóazonosító (WMI) igénylése)

tovább


Nemzeti szabványok tervezett visszavonása

tovább


Szabványok helyesbítése

tovább


Új európai szabványkiadványok

tovább


Kidolgozás alatt lévő európai szabványok

(szabványtervezetek listája felszólalási határidővel)

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítási projektek

(aktuális munkaanyagok listája)

tovább


CEN/CENELEC notifikációk

tovább


Új megközelítésű irányelvek és a hozzájuk harmonizált szabványok

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

tovább


A szabványosítás hatása a gazdaságra

tovább


A közérdekű MSZT-adatok meghatározása és nyilvánosságra hozataluk rendje

tovább


A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézése

tovább


Tévhitek és tények

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


Közlemény a szabványok engedély nélküli használatáról 

A szabványok és a szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.), valamint a nemzetközi (ISO/IEC) és az európai (CEN/CENELEC/ETSI) szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján a Magyar Szabványügyi Testület jogosult és köteles ellátni a nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét.

tovább


Tájékoztató az MSZT környezettudatos működéséről

tovább


Rendszerszabványokról

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) irányítási rendszerszabványai modellként szolgálnak az irányítási rendszerek kialakításához és bevezetéséhez. Azok a szervezetek, amelyek ilyen rendszereket építenek ki, élvezhetik a világ minden tájáról összegyűjtött irányítási tapasztalatok és jó gyakorlatok előnyeit.

Az irányítási rendszerszabványok minden szervezetre alkalmazhatók függetlenül annak méretétől, termékeitől és szolgáltatásaitól.

Egy hatékony irányítási rendszer:

 • erőforrás- és költségmegtakarítást eredményez;
 • hozzájárul a kockázatok felméréséhez és kezeléséhez;
 • segíti az érdekeltek elvárásainak teljesítését, javítja a szervezet társadalmi és piaci megítélését.

 

Az irányítási rendszerek szabványai

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabványok/szabvány jellegű dokumentumok/munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetettségéről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/ingyenes-szabvanylista
A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetéséről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.mszt.hu/web/guest/nemzeti-szabvanyok-kidolgozasa

Az egyes irányítási rendszerekről hírek, aktualitások megtekinthetők a linkekre kattintva:

ISO 50001
Energiairányítás

ISO 14001 Környezetközpontú irányítás


ISO 9001
Minőségirányítás

ISO 22000
Élelmiszer-biztonság

Integrált irányítási rendszerek tanúsítása

ISO 20121
Fenntartható események

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 27001 Információbiztonság

ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek

ISO 41001 Létesítménygazdálkodás

ISO 55001 Vagyongazdálkodás