Hogyan működnek együtt az ISO 55001 Vagyongazdálkodás és az ISO 41001 Létesítménygazdálkodás szabványok a szervezeti teljesítmény és az életminőség javítása érdekében?

Az ISO egy sor irányítási rendszerszabványt hozott létre, amelyek segítik a szervezeteket teljesítményük javításában. Az irányítási rendszerek megteremtik a folyamatos fejlesztés, a vezetői jövőkép, az alkalmazotti tudatosság és az érintettek bevonásának szervezeti kultúráját. Az irányítási rendszereket alkalmazó szervezetek a szervezeti célok elérése érdekében jobban fókuszálnak az irányelvekre, a célokra és a folyamatokra.

Ez a cikk kiemeli két, az általános szervezeti teljesítmény javítása érdekében kidolgozott irányítási rendszerszabvány fontos összefüggéseit:

  • ISO 55001 Vagyongazdálkodás. Irányítási rendszerek. Követelmények
  • ISO 41001 Létesítménygazdálkodás. Irányítási rendszerek.Követelmények alkalmazási útmutatóval
 

Szövegdoboz: Vagyongazdálkodás (AM = Asset Management): Egy szervezet összehangolt tevékenysége annak érdekében, hogy az eszközökből értéket teremtsen.  [Forrás: ISO 55000 Vagyongazdálkodás. Áttekintés, alapelvek és terminológia]    Az ISO 55001 segítségével a szervezetek nagyobb értéket érhetnek el eszközeikkel, ugyanakkor a szabvány nem magára az eszközre, hanem arra az értékre összpontosít, amelyet az eszközök nyújtanak a szervezet számára. A vagyongazdálkodás a vezetés és a munkahelyi kultúra összehangolásával a szervezeti célokat műszaki, pénzügyi döntésekké, tervekké és tevékenységekké alakítja, valamint biztosítja, hogy az eszközök teljesítsék a tőlük elvárt célokat.

 

Szövegdoboz: Létesítménygazdálkodás (FM = Facility Management):  Szervezeti funkció, amely integrálja az embereket, a helyet és a folyamatot az épített környezeten belül, az emberek életminőségének és a főtevékenység termelékenységének javítása céljából.  [Forrás: ISO 41011 Létesítménygazdálkodás. Szótár]    Az ISO 41001 segítséget nyújt a szervezetek számára a létesítmények, az eszközök, a szolgáltatások irányításában és fenntartásában azért, hogy azok hatékonyan és eredményesen megfeleljenek az állandóan változó működési követelményeknek. A létesítménygazdálkodás a különböző érdekelt csoportok követelményei, valamint a fő üzleti tevékenységek, a támogató szolgáltatások és a környezet közötti kölcsönhatásokat szervezi az igénylő szervezet szükségleteinek kielégítése érdekében.

Az ISO 55001 és az ISO 41001 szabványok bevezetése képessé teszi a szervezeteket arra, hogy jobban hasznosítsák, kezeljék a létesítményeket és az eszközöket, koncentrálják és optimalizálják a tevékenységeket, valamint megteremtsék a kívánt működést és értéket a célok elérése érdekében. Az ISO 55001 módszeres megközelítést nyújt az eszközökből származó értékek és szervezeti célok összekapcsolásához. Az ISO 41001 egy struktúrát biztosít a létesítmények működéséhez az erőforrás-gazdálkodáson, a pénzbeli értéken, a munkahelyi szabványokon, a megfelelésen, a környezeti hatásokon keresztül, valamint az eszközök és szolgáltatások átfogó hatékonysága és eredményessége révén az igénylő szervezet szükségleteinek megfelelően.

Ezek a szabványok együttesen alapot és keretet adnak a szervezetek számára annak biztosításához, hogy a létesítmények, az eszközök és a szolgáltatások hatékonyan és eredményesen legyenek kezelhetők a működési tevékenységek és kockázatok javítása, a szervezeti teljesítménycélok elérése és az életminőség javítása érdekében.

Ezeknek és a kapcsolódó szabványoknak a kidolgozásával foglalkozó ISO-bizottságok munkájával kapcsolatos további információk a következő oldalakon találhatók:

Forrás: az ISO/TC 267 cikke

Adok József
az MSZT/MB 267 tagja

2018. augusztus

Adok József az FM működését ismerteti.

A bizottság elnöke, László Miklós az FM stratégiáról tart előadást az ISO/TC 267 2018. májusi bogotai ülésén.