Gyakran ismételt kérdések I.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Miért érdemes az MSZT-n belül működő nemzeti szabványosító műszaki bizottságok/munkacsoportok (MSZT/MB; MSZT/MCS) tagjává válni?

Válasz:

  • A nemzeti szabványok kidolgozásakor a különböző szervezetek érvényesíteni tudják érdekeiket, ezáltal a szabványok tartalmi részére ráhatásuk van.
  • Mindenkinél előbb értesülhetnek a nemzeti, az európai és a nemzetközi szabványok változásairól, korszerűsítéséről, visszavonásáról, így időben felkészülhetnek a változásokra.
  • Az európai (EN) és a nemzetközi (ISO, IEC) szabványok munkaanyagait a tagok megkapják, azokat véleményezhetik, érdekeiket érvényesíthetik, egyeztetve az MB, valamint az MCS tagjaival.
  • A szabványtárgyalások során a szakértők tisztázhatják a számukra nem egyértelmű szabványrészeket az MB/MCS tagjainak segítségével, ezzel a megjelenő szabvány(ok) alkalmazása zökkenőmentesebbé válik.

Petrányi Adrienn
2019. február