Folyamatban az élelmiszer-biztonság irányításáról szóló ISO 22000 szabvány felülvizsgálata

A mai modern társadalom egyik fő problémája a teljes élelmiszerlánc biztonságos élelmiszerrel való ellátása, mivel mielőtt a termékek a végső fogyasztókhoz kerülnének, több határon is áthaladhatnak.

Az élelmiszer-biztonság irányításáról szóló ISO 22000 szabvány 2005-ös első kiadása óta az élelmiszerlánc szereplőinek, – gyártók, fogyasztók, kormányzat – szembe kellett nézniük az új élelmiszer-biztonsági követelményekkel, amely arra ösztönözte őket, hogy ezen szabványt felülvizsgálják. A felülvizsgálatért felelős ISO-munkacsoport (ISO/TC 34/SC 17/WG 8) 2015. február 23–25-én Dublinban találkozott, ahol megvitatták, hogy a szabvány korszerűsítésekor mely irányba haladjanak.

Tavaly a szabványfelhasználók között felmérést készítettek, hogy feltárják a jelenlegi változat hiányosságait. A visszajelzések alapján a felülvizsgálatot végző csoportnak a következő problémákat kell kezelnie:

  • Bizonyos kulcsfogalmak tisztázása, különösen a kezelendő kritikus szabályozási pontok, a szükséges működési programok, a kockázatok megközelítése, a termékek visszahívása vagy visszavonása és a külső szabályozó intézkedések kombinációja.
  • A szakkifejezések és meghatározásuk korszerűsítése.
  • A szabvány egyszerűbbé és tömörebbé tétele.
  • A túlságosan előírásszerű tartalomtól való tartózkodás.
  • A kkv-k nagyobb lefedettségének biztosítása.

Mi több, az új ISO 22000 ugyanolyan felépítésű lesz, mint az új irányítási rendszerszabványok (MSS-ek), amelyek azonos szerkezetűek lesznek, közös szövegekkel és a szakkifejezések, meghatározások tekintetében. Az összehangolt formátum a szabványok közötti összekapcsolódást biztosítja, egyszerűsíti az integrált felhasználásukat és megkönnyíti az olvasásukat, valamint a felhasználók számára a megértést.
Ebbe a felülvizsgálatba főként az élelmiszer-ipari szakértőket kívánják bevonni, de igény szerint más szabványfelhasználókat is megcéloznak. Közéjük tartoznak a kkv-k, a takarmánygyártók, a kisállateledelek iparágának szereplői, illetve a hatóságok, akik az élelmiszer-biztonsági irányítási szabályozói követelményeket kifejleszthetik; illetve olyan gyártók, akik közvetlenül nem "élelmiszert kezelnek", de akiknek tevékenysége a szabvány alkalmazási területébe esik (pl. a víz).

A felülvizsgálati munkacsoport október közepén fog újra összeülni. Ha minden a tervek szerint halad, a szabvány várhatóan 2017-ben jelenik meg.

Amennyiben a munkálatokat szeretné végigkövetni, hogy felkészülhessen a változásokra az MSZT tagjaként megteheti, valamint kísérje figyelemmel honlapunkat, ahol rendszeres időközönként beszámolunk a fejleményekről.

Forrás: ISO honlapja

Kurucz Csilla

2015. május