Az üzleti siker titkai — megjelent az új ISO 9004

A szervezetek működésének időtartama egyre inkább zsugorodik, egyesek mégis évszázadokon át tudják folytatni tevékenységüket. Hogyan lehet felszínen maradni ebben a hihetetlenül gyorsan változó világban?

Az ISO 9004:2018 Minőségirányítás. A szervezet minősége. Útmutató a tartós siker eléréséhez című szabvány elárul néhányat a világ hosszú ideig működő üzleti vállalkozásainak titkaiból és stratégiáiból, segítve a többi szervezetet, hogy teljesítményét optimalizálva felkészüljön a kihívásokra.

Charles Corrie, a szabványt kidolgozó ISO műszaki bizottság titkára elmondta, hogy az ISO 9004 nemcsak a túléléshez, hanem a „tartós siker" eléréséhez is hozzájárul. Véleménye szerint az üzleti kudarc gyakran a piaci változásokhoz, a versenyhelyzethez vagy az új technológiákhoz való nem megfelelő alkalmazkodásnak tulajdonítható. Az ISO 9004 a világ legsikeresebb vállalkozásainak stratégiáiból, legjobb gyakorlataiból és tapasztalataiból merít, valamint útmutatást ad mérettől és típustól függetlenül minden szervezet számára. Tartalmazza, hogy milyen módon lehet előre látni a jövőbeni kihívásokat és elérni a magasabb szintű teljesítményt.

A szervezet környezetének részét képező tényezők folyamatosan felbukkannak, továbbfejlődnek, növekednek vagy csökkennek az évek során, és a változásokhoz való alkalmazkodás fontos a tartós sikerhez. Ilyen tényezők például a társadalmi felelősségvállalás, a környezeti és kulturális tényezők, továbbá azok, amelyek már korábban is ismertek voltak, mint a hatékonyság, a minőség és az agilitás.

Az előző kiadáshoz képest a szabvány legfontosabb változásai a következők:

  • összehangolás az ISO 9000:2015 és az ISO 9001:2015 fogalmaival és terminológiájával;
  • nagyobb hangsúlyt helyez az olyan koncepciókra, mint a „szervezet minősége" és a „szervezet identitása".

Az MSZT az európai (EN ISO) szabványt előreláthatóan 2018. szeptember 1-jén jóváhagyó közleménnyel angol nyelven bevezeti. A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy a g.czimer@mszt.hu e-mail-címen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Kép: Pinterest

Czimer Gáborné
2018. augusztus