Az új élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálati szabványok bemutatása

Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), 2017. december 7.

Tájékoztatás a fórumról

Az MSZT 2017. december 7-én rendezi meg Az új élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálati szabványok bemutatása című szakmai fórumot.

Ezen a fórumunkon a szakemberek arra kaphatnak választ, hogy „A Bizottság 2073/2005/EK RENDELETE az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól" szóló és „A Bizottság (EU) 2017/1495 RENDELETE (2017. augusztus 23.) a 2073/2005/EK rendeletnek a levágott brojlercsirkékben előforduló Campylobacter tekintetében történő módosításáról" (amelyet 2018. január 1-jétől kell alkalmazni) szóló jogszabályok által meghivatkozott új, 2017-es kiadású, honosított, nemzetközi élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálati szabványokban az előző kiadáshoz képest milyen tartalmi változások következtek be. Sor kerül ezeknek a szabványoknak a következő, magyar nyelvű kiadásai szerinti vizsgálati módszerek részletes ismertetésére is:

  • MSZ EN ISO 6579-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017)
  • MSZ EN ISO 10272-2:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017)
  • MSZ EN ISO 11290-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp.kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 11290-1:2017)
  • MSZ EN ISO 11290-2:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp.kimutatására és számlálására. 2. rész: Számlálási módszer(ISO 11290-2:2017)
  • MSZ EN ISO 21528-2:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 21528-2:2017)

Az utolsó előadás során még azt is megismerhetik, hogy a fenti szabványok szerinti vizsgálati módszerek teljesítményjellemzőit hogyan kell meghatározni és értelmezni.

A fórumon való részvétel az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatokat végző valamennyi szervezet (gyártók, hatósági laboratóriumok, vizsgálólaboratóriumok) számára ajánlatos abból a célból, hogy megismerjék ezen a területen az új kiadású szabványok szerinti vizsgálati módszerek alkalmazását és az áttérés esetén a változásokat. A fórum lezárásaként lehetőség lesz a felvetődő szakmai kérdések megvitatására, szakmai eszmecserére is.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent szabványokat.

A szakmai fórum időpontja: 2017. december 7. (csütörtök), 10:00 óra

Tervezett program
Jelentkezési lap

A szakmai fórummal kapcsolatban további tájékoztatást ad:
Kurucz Csilla, e-mail-cím: cs.kurucz@mszt.hu