Az ISO 31000 irányelveinek alkalmazása az irányítási rendszerszabványokban ­– Új útmutató készül

Számos kis- és középvállalkozás érvényesíti nap mint nap az irányítási rendszerek bevezetésével járó előnyöket. Sokan közülük azonban kihívást látnak egy olyan komplex terület kezelésében, mint a kockázatmenedzsment (régebben: kockázatfelmérés és -kezelés). Az IWA 31 nemzetközi munkaértekezleti megállapodás (International Workshop Agreement) útmutatásai ezeket a kkv-kat kívánják támogatni.

Bár az ISO irányítási rendszerszabványait alkalmazó szervezetek száma egyre nő, sokan nem ismerik az MSZ ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment. Irányelvek szabványt, amely 2019. január 1-től már magyarul is elérhető. Mivel az új ISO irányítási rendszerszabványok kiemelten foglalkoznak a kockázatokkal, segítség lehet az alkalmazók számára a készülő újabb nemzetközi dokumentum.

Az IWA 31 Az ISO 31000 irányelveinek alkalmazása az irányítási rendszerekben kidolgozása az ISO/TC 262 Kockázatmenedzsment nemzetközi műszaki bizottság vezetésével valósul meg, de más műszaki bizottságokat is bevonnak a feladat elvégzésébe. A terv az, hogy az IWA 31 tartalmazzon olyan mellékleteket az ISO 9001-ről, az ISO 14001-ről, az ISO 45001-ről, az ISO 27001-ről stb., amelyek gyakorlati tanácsokkal látják el az alkalmazókat. A jelenlegi javaslat szerint minden egyes mellékletben egyszerű példákat találunk arra vonatkozóan, hogyan kell alkalmazni az ISO 31000-et a HLS* egy adott elemével, például a vezetői szerepvállalással együtt.

Az IWA 31 jelenlegi tervezete egy rövid, körülbelül 18 oldalas dokumentum; az egyes irányítási rendszerszabványok mellékleteit 2-3 oldal terjedelemben tervezik beilleszteni. Az irányítási rendszerszabványokat kidolgozó műszaki bizottságok várják a szakértők jelentkezését, akik segítenek a mellékletek kidolgozásában. Pl. az ISO/TC 283 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása nemzetközi műszaki bizottságba a jelentkezés határideje 2019. március vége volt, de valószínűleg szívesen veszik a későbbi bekapcsolódást is.

A dokumentum elkészítésének ütemezése a következő:

  • március 12. – április 11. szakértők jelentkezése az IWA 31 elkészítésében való közreműködésre;
  • április 12. – május 11. az elképzelés kidolgozása a tervezett mellékletekről;
  • május 23. telefonos egyeztetés – a szövegezés irányának tisztázása;
  • július 12. a mellékletek szövegének elkészítési határideje;
  • július 26. – augusztus 20. véleményezési időszak;
  • szeptember első hete: virtuális ülés az észrevételek megtárgyalása érdekében.

Az MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás tagjai, az ISO/TC 262 magyar tükörbizottságaként a munkaanyag készítését folyamatosan figyelemmel kísérik, és hírt adunk a megjelenésről is.

A cikk témájához kapcsolódó szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

HLS*: High Level Structure = Magas szintű szerkezet, az ISO-rendszerszabványok közös szerkezete.

Forrás:
- az ISO/TC 262 N 365 számú dokumentuma
- az ISO/TC 283 2019. március 25-ei levele

Czimer Gáborné, az MSZT/MB 258 titkára
2019. április