A szabványok szerzői jogi védelme

Az MSZT fő célja a szabványok széles körben való terjesztése és használatuk, alkalmazásuk elősegítése úgy, hogy a szabványok szerzői jogainak védelme biztosítva legyen. Mivel a szerzői jogokról és a nemzeti szabványosításról szóló törvény értelmében a magyar nemzeti szabványok kiadói joga az MSZT-t illeti, valamint a nemzetközi és az európai szabványügyi szervezetek kizárólagos felhatalmazása alapján az MSZT jogosult és köteles ellátni a magyar nemzeti szabványok, illetve az európai és nemzetközi szabványok bevezetéseként kiadott magyar nemzeti szabványok szerzői jogi védelmét, az MSZT megtesz minden lehetséges intézkedést, hogy elejét vegye a szerzői jogok megsértésének.

Az MSZT fontosnak tartja, hogy minden szabványalkalmazót megfelelően tájékoztatasson a vonatkozó szabályokról. A szabványok szerzői jogi védelmére vonatkozó felhívás minden szabvány fedőlapján megtalálható, az ezzel kapcsolatos közlemények, tájékoztatók régóta olvashatók honlapunkon, továbbá a szerzői jogra és a szabványok használati feltételeire vonatkozó tájékoztatóinkat rendszeresen frissítjük honlapunkon és más információs forrásainkban is közzétesszük, figyelembe véve és követve az európai és a nemzetközi szabályozásokat és ajánlásokat.

Engedély legálisan megvásárolt szabványok saját célú felhasználására

A legálisan megvásárolt szabványok saját célú (kizárólag belső vállalati felhasználásra történő) másolása külön feltételekhez kötött, illetve a Magyar Szabványügyi Testületnél indított (MSZT) engedélykérési eljárás utáni megállapodás aláírásával lehetséges, bejelentési kötelezettség vállalásával és szerzői jogdíj megfizetésének kötelezettségével jár.
Az MSZT 2016. januárban írt alá megállapodást a CertUnion Hungary Tanúsító Kft-vel szabványok saját célú felhasználására.

További információ: kiado@mszt.hu; h.pongracz@mszt.hu; b.biro@mszt.hu