Megjelent A kulturális örökség megőrzése szabványcsalád történelmi épületek energetikai teljesítőképességének fejlesztésével foglalkozó része magyar nyelven

Az MSZT 2019. január 1-jén adta ki az MSZ EN 16883 A kulturális örökség megőrzése. Útmutatók a történelmi épületek energetikai teljesítőképességének fejlesztéséhez szabvány magyar nyelvű változatát, amely útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet fenntartható módon növelni a történelmi épületek – azaz történelmi, építészeti vagy kulturális okokból értékes épületek – energetikai teljesítőképességét, az örökségi jelentőségüket is figyelembe véve. E szabvány nem csak a jogszabályi felhatalmazás alapján örökségnek nyilvánított épületekre, hanem minden fajtájú és korú történelmi épületre alkalmazható.

Az európai épületállomány fontos kulturális és anyagi forrást jelenít meg. A klímaváltozás és az ehhez kapcsolódó politikai célkitűzések miatt egyértelművé vált az épületek energiafelhasználása miatti üvegházhatású gázok kibocsátásának (főként CO2) csökkentése. Azonban kihívás, hogy anélkül csökkentsük az energiaigényt és az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy annak elfogadhatatlan következményei legyenek a már meglévő épített környezet örökségi értékeire. Ez a nézőpont különbözteti meg a történelmi épületekkel való munkát az általános épületállománnyal való munkától. A történelmi épületek energetikai teljesítőképességének növeléséhez megfelelő eljárásokra van szükség. Az MSZ EN 16883 útmutatást nyújt ezekhez az eljárásokhoz. A szabvány kiegészíti az általános épületállományra vonatkozó energetikai teljesítménnyel kapcsolatos meglévő szabványokat azzal, hogy a történelmi épületek sajátos tulajdonságaira fókuszál, és bemutatja a meglévő szabványok megfelelő alkalmazását.

Ez az európai szabvány normatív eljárást mutat be az energiahatékonyság javítását célzó intézkedések kiválasztására az épületek örökségi jelentőségét is érintő kivizsgálása, elemzése és dokumentálása alapján. Az eljárás értékeli az intézkedések hatásait az épület karakterét meghatározó épületelemek fennmaradásával kapcsolatban.

Az MSZ EN 16883 az épülettulajdonosok, valamint a történelmi épületek megőrzésével és felújításával foglalkozó hatóságok és szakemberek általi alkalmazásra készült, és segítheti a felhasználót abban, hogy az energiahatékonyság területén meglévő szabványokat a történelmi épületeket érintő egyedi állapotokra alkalmazza. Egy szisztematikus megközelítést vagy eljárást mutat be annak érdekében, hogy minden esetben a lehető legjobb döntés születhessen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Bernáth Csaba és Zajdon Anna
2019. január