Az új ISO 9001 szabvány 2015. szeptember 23-án megjelenik!

Az ISO/FDIS 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények 5. kiadását a szavazatot leadó 75 P-tag mindegyike elfogadta, azaz a szavazás 100%-os támogatottsággal zárult, amely a tervezet jóváhagyását jelenti. A végső javítások elvégzése után a szabvány, amely címlapján az ISO 14001:2015-tel összehangolt, 2015. szeptember 15-ei dátumot fogja hordozni,

2015. szeptember 23-án

jelenik meg.

Az ISO 9001 a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet „zászlóshajójának" tekinthető, mivel e szabvány szerint több mint 1,1 millió tanúsítványt adtak ki világszerte. A tanúsítvány azt üzeni a vevőknek, hogy a szervezet képes folyamatosan jó minőségű terméket előállítani vagy jó minőségű szolgáltatást nyújtani. A szabvány alkalmazásával a szervezetek korszerűsíteni tudják folyamataikat, ennélfogva működésük is hatékonyabbá válik és könnyebben alkalmazkodnak a változó világhoz.

A 2015-ös kiadás fontos változásairól a szabványt kidolgozó albizottság elnöke, Mr. Nigel Croft úgy nyilatkozott, hogy azok inkább evolúciós, mint revolúciós jellegűek. A korábbi változatok sok dokumentált eljárást és feljegyzést követeltek meg. A 2000-es és a 2008-as kiadásokban a folyamatok irányítása került előtérbe, a dokumentálás kisebb hangsúllyal szerepelt. Az ISO 9001:2015 elődeinél még kevésbé előíró jellegű, inkább a teljesítményre koncentrál. Ennek érdekében a folyamatszemléletű megközelítést ötvözték a kockázatalapú gondolkodással és a szervezet minden szintjén alkalmazták a PDCA-ciklust.

Az új kiadás figyelembe veszi, hogy a szervezetek több irányítási rendszerre is tanúsíttatják magukat, és célszerű a különféle irányítási rendszerek integrálása. Az irányítási rendszerszabványok közös szerkezete megkönnyíti összehangolásukat. A közös fejezetcímek a következők:

  1. Alkalmazási terület
  2. Rendelkező hivatkozások
  3. Szakkifejezések és meghatározásuk
  4. A szervezet környezete
  5. Vezetés
  6. Tervezés
  7. Támogatás
  8. Működés
  9. Teljesítményértékelés
  10. Fejlesztés.

A szervezeteknek a megjelenéstől számítva három év áll rendelkezésére az áttérésre, az ISO 9001:2008 szerinti tanúsítványok az új szabvány megjelenését követően 3 év múlva vesztik el érvényességüket.

Az ISO 9000 új kiadása, amely a minőségirányítási alapelveket és az ISO 9000 szabványcsaládon belül alkalmazott szakkifejezéseket, koncepciókat tartalmazza, szintén 2015. szeptember 23-án jelenik meg.

A Magyar Szabványügyi Testület a szabvány megjelenésétől számítva a lehető legrövidebb időn belül kiadja a magyar nyelvű változatokat, a szabványok kiadására támogatókat szívesen fogadunk.

Czimer Gáborné
2015. szeptember

Forrás: ISO News Release, ISO szavazófelülete

<<További hír>>