5G az ellenőrző alkalmazásokhoz

A 3GPP SA1 munkacsoportja nemrégiben befejezte a kiberfizikai ellenőrző alkalmazásokra (cyberCAV) vonatkozó 5G-s szolgáltatáskövetelmények kidolgozását a 22.104 műszaki specifikáció (TS) jóváhagyásával, előkészítve a részletesebb munkát a 3GPP Release 16 kiadásához.

A cyberCAV erőfeszítései az SA1 munkacsoportban elsősorban a különböző vertikumok – különösen az ipari automatizálás és az energetikai automatizálás – kiberfizikai ellenőrző alkalmazásaira koncentráltak. A valós idejű információk megosztásához, például a gépek között a gyártási ciklus különböző lépéseiben, rendkívül megbízható nagyon kis késleltetésű kommunikációra van szükség.

A TS 22.104 előírás tartalmazza a szolgáltatáskövetelményeket is, például a LAN típusú szolgáltatások hálózati óraszinkronizálását.
Az átfogóbb cyberCAV-követelményeket a TS 22.261 „Az 5G rendszer szolgáltatáskövetelményei” tartalmazza. Ez a specifikáció adja meg a biztonsági, a nem nyilvános 5G hálózatok, a hálózati képességek, a QoS monitorozás és az Ethernet átviteli követelményeit. A TS 22.261 hasznos leírást nyújt a cyberCAV területéről:

  • A vertikum egy olyan ipar vagy vállalkozáscsoport, amelyben hasonló termékeket fejlesztenek, gyártanak vagy szolgáltatásokat biztosítanak.
  • Az automatizálás olyan folyamatok, eszközök vagy rendszerek vezérlésére vonatkozik, amelyeket automatikus érzékelőkkel, távadókkal, vezérlőkkel és működtetőkkel vezérelnek.
  • A kiberfizikai ellenőrzési alkalmazásokat úgy kell értelmezni, mint a fizikai folyamatokat vezérlő alkalmazásokat. Az automatizálás során bizonyos aktivitási mintákat követnek (nyílt hurkú vezérlés, zárt hurkú vezérlés, szekvenciális vezérlés és kötegelt vezérlés).
  • A kiberfizikai ellenőrzési alkalmazásokat támogató kommunikációs szolgáltatásoknak rendkívül megbízhatónak, magas rendelkezésre állásúnak kell lenniük, és gyakran kicsi vagy (bizonyos esetekben) nagyon kicsi végponttól végpontig tartó késleltetést igényelnek.

A cyberCAV 5G-s specifikációi az ipari és energetikai automatizálásban és más vertikumokban az 5G kommunikáció fontos eszközei.

Forrás: https://www.3gpp.org/news-events/3gpp-news/2017-5g-cybercav

2019. április
Nagy Gábor