Programkezelés — Megjelent magyarul az MSZ ISO 21503:2019

A programkezelés fogalomtárában a program együtt kezelt és egymással kölcsönös kapcsolatban lévő programelemek ideiglenes struktúrája, amely hozzájárul a stratégiai és az operatív célkitűzések eléréséhez, megvalósítja a várt eredményeket, létrehozza a hasznot.

Projektvezetés, program- és portfóliókezelés általános cím alatt az MSZT 2017-ben bevezette a portfóliókezelésről szóló útmutatót, az MSZ ISO 21504-et. Folytatva a sort, 2019. március 1-jén kiadtuk a magyar-angol nyelvű MSZ ISO 21503-at, amely a programkezeléshez nyújt útmutatást a szervezetek irányítói és felső vezetői, a programszponzorok, a programok kezelésében és a szabványok kidolgozásában érintettek, valamint a programkezelési eljárások és folyamatok kidolgozói számára. A dokumentum testre szabható bármely szervezet vagy egyén igényeinek megfelelően.

Az MSZ ISO 21503 a programkezelés legfontosabb fogalmaival, előfeltételeivel és gyakorlataival foglalkozik.

A programok és a programkezelés fogalmai fejezet ismerteti pl. a programok jellegzetességeit, céljait, létrehozását, összehangolását, struktúráját, érdekelt feleit és életciklusát.

A program előfeltételei közé tartozik azoknak a tényezőknek az ismerete, amelyek értékelése alapján eldönthető, hogy szükség van-e programkezelésre. Ilyen tényezők pl. a stratégiai és operatív célkitűzésekkel való összehangolhatóság, a szervezet felépítése, érettsége és kultúrája, az emberi erőforrások rendelkezésre állása, a költségkeret vagy a megvalósításhoz szükséges erőfeszítések.

A programkezelés gyakorlatai szakasz témái a kockázatmenedzsment és az esetleges problémák kezelése, a változáskezelés, a minőségirányítás, az erőforrás-kezelés, az ütemezéskezelés, de nem maradhat ki a költségkeret, a pénzügyek, valamint az érintettek és a kommunikáció kezelése sem.

A szabvány magyar nyelvű változatát az MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás nemzeti szabványosítóműszaki bizottság dolgozta ki.

A kiadás MSZT-t terhelő költségeinek finanszírozásához a Fővállalkozók Magyarországi Szövetsége, Magyar Projektmenedzsment Szövetség, az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt., illetve rendhagyó módon két magánszemély – Horváth György és Ulicsák Bélais hozzájárult.

A cikk témájához kapcsolódó szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

MSZ ISO 21504:2017

Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez

MSZ ISO 21500:2015

Útmutató a projektvezetéshez

Fotó: Dreamstime.com

Czimer Gáborné, az MSZT/MB 258 titkára
2019. március