Megjelent az ISO 22000:2018, az új élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek szabványa

A több mint kétszázféle betegség elterjedése az élelmiszerláncban nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az ISO 22000 új kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszer-biztonsági kockázatainak kezelésére.

Az ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények hivatkozási számú és című szabvány alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű veszélyek megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig. Mivel az élelmiszer-biztonsági veszélyek a folyamat bármely szakaszában jelentkezhetnek, az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő minden szervezetnek megfelelő ellenőrzést kell végeznie. Tény, hogy az élelmiszer-biztonságot csak az összes fél – a kormányzati szereplők, a gyártók, a kereskedők és a végső fogyasztók – együttes erőfeszítése révén lehet fenntartani.

Az új szabvány az élelmiszer-biztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok (PRP-k), valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei.

Az ISO 22000:2018 visszavonja és helyettesíti az ISO 22000:2005-öt. A szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésre az új változatra való áttéréshez.

A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium finanszírozza, melynek megjelenése az MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek műszaki bizottság tagjainak aktív közreműködésével, őszre várható. Az élelmiszerlánc bármely szervezetében tevékenykedő vagy az ISO 22000 bevezetése iránt érdeklődő szakemberek számára az MSZT még ebben az évben egy (ÉBIR) szinten tartó képzést szervez.

Az ISO 22000:2018 megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2301.html

Kurucz Csilla
2018. július