Útmutató az Online Szabványjegyzék használatához

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az online Szabványjegyzék a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzékének elektronikus változata.

BELÉPÉS A RENDSZERBE

A jelszó és a felhasználói név beírása után a Belépés gombot kell megnyomni. Ekkor megjelenik a SZABVÁNYJEGYZÉK nyitóoldala, valamint az ÜGYFÉLMENÜ ablak. Az ügyfélmenü a szolgáltatás igénybe vételének ideje alatt végig látszik a képernyőn.

Az ÜGYFÉLMENÜ ablakban találhatók az ügyféladatok, az egyidejű felhasználók száma, a bejelentkezés ideje, az aktuális (nyitó) egyenleg, az eltelt (felhasznált) időt mutató óra, valamint a jelszó megváltoztatására (a jelszó maximum 10 karakter lehet) és az előfizetés meghosszabbítására vonatkozó lehetőség felajánlása. Szintén itt található a Kilépés gomb, amely gomb megnyomásakor a kilépési idő is látható.

A Belépés gomb megnyomása után a Szabványjegyzék felületén megjelenő számláló (óra) automatikusan elindul és az eltöltött/felhasznált időnek megfelelő díjat (eltöltött/felhasznált idő: a belépés és a kilépés idejének különbsége) levonja a felhasználó saját keretéből. A rendszer minden megkezdett percet számlál.

AZ ONLINE SZABVÁNYJEGYZÉK FUNKCIÓI

Szabványok bibliográfiai adatainak keresése a Szabványjegyzékben (katalógusban)

A Szabványjegyzékben a magyar nemzeti szabványok adatbázisában nyilvántartott szabványdokumentumok halmazában lehet keresni, amelyhez a belépés után ki kell választani a keresés módját az alábbi lehetőségek közül:

a "hivatkozási szám" vagy a "cím", illetve ezek által tartalmazott részlet (karakterlánc) ismeretében,

vagy pedig

a szakterületeket felsoroló Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ICS) alapján.

A "hivatkozási szám" vagy a "cím" szerinti keresési mód választásakor:

  • Ha pontosan (tényleg pontosan) tudja a keresett szabvány hivatkozási számát, írja be a keresés/szűrés mezőbe a teljes hivatkozási számot. Ekkor a kereső elindul és a találati listában megtalálja a keresés eredményét.
  • Ha hivatkozási szám által tartalmazott részlet szerint keres, írja be keresés/szűrés mezőbe valamely szabvány hivatkozási számának Ön által ismert részletét/részleteit (pl. 2700) a * ("Jolly Joker") karakter nélkül. A keresés elindulásához legalább 3 karaktert be kell írni. Ekkor a kereső azonnal elindul, és táblázatos formában megjelennek azok a hivatkozási számok,  amelyekben az Ön által megadott részlet szerepel. Ha több részletet (karaktert) ír be a keresőmezőbe, a találati lista fokozatosan szűkül. A találati listából közvetlenül kiválaszthatja az Önt érdeklő szabványt. Kérjük, ne használjon * (Jolly Joker) karaktert és / (per) jelet.  
  • Ennél a keresési módnál lehetőség van a cím szerinti keresésre.  A cím szerinti keresési módot a keresés/szűrés mező mellett lehet beállítani (legördülő menüből kiválasztva). Ha ezt a keresési módot választja, a keresés/szűrés mezőbe szabványcímet, vagy kulcsszót (pl. minőségügyi) kell beírni. A kereső elindulása után megjelenő találati listában azokat a szabványokat találja, amelyekben a megadott cím, vagy szó szerepel.
  • A keresés, illetve a találati lista tovább szűkíthető, ha a keresés/szűrés mező alatt található Érvényes szabványok megjelenítése vagy Visszavont szabványok megjelenítése opciók közül választ. Lehetőség van arra is, hogy a találati lista tartalmazza az érvényes és a visszavont szabványokat is.

A szakterületeket felsoroló Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ICS) szerinti keresési mód választásakor:

  • Válassza ki a kívánt szakterületet, és kattintson a megfelelő ICS kódszámra és szűkítse tovább a keresést a megjelenő ICS szerinti alszektorok segítségével, amíg megjelenik az adott területhez besorolt szabványok találati listája.
  • A találati listából válassza ki a keresett szabványt.
  • Ennél az opciónál választhatja az adott ICS-hez (szakterülethez) az utolsó 1, 2 vagy 3 hónapban megjelent szabványok táblázatos listázását is.

Bármelyik keresési mód eredményeképpen a választott keresési feltételeknek megfelelő találati lista jelenik meg a képernyőn.

Találati lista: A keresés eredményét megjelenítő táblázat (találati lista) mutatja a szabvány(ok) hivatkozási számát, címét, nyelvét, ICS-besorolását, a megjelenés/visszavonás dátumát.

Részletes adatlap: A szabvány összes bibliográfiai adatát tartalmazó szabványinformáció, amely a Találati listában megjelenített, adott szabvány hivatkozási számára kattintva tekinthető meg.

KILÉPÉS A RENDSZERBŐL

Ha befejezte a keresést vagy az olvasást, a kijelentkezéshez Kilépés gombot kell megnyomni, ellenkező esetben a számláló nem áll le. Amennyiben a rendszer inaktivitást érzékel, tehát a Szabványjegyzéket nem használják, viszont a kapcsolat fennáll és a kijelentkezés nem történt meg, a rendszer 5 perc inaktív kapcsolat után automatikusan kilépteti a felhasználót a hálózatból. Ezt az inaktív 5 percet azonban a rendszer felhasznált időként regisztrálja és levonja a felhasználó saját keretéből.