Útmutató az Online Szabványjegyzék használatához

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az online Szabványjegyzék a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzékének elektronikus változata előfizetőknek.

BELÉPÉS A RENDSZERBE

A jelszó és a felhasználói név beírása után a Belépés gombot kell megnyomni. Ekkor megjelenik a SZABVÁNYJEGYZÉK nyitóoldala, valamint az ÜGYFÉLMENÜ ablak. Az ügyfélmenü a szolgáltatás igénybe vételének ideje alatt végig látszik a képernyőn.

Az ÜGYFÉLMENÜ ablakban találhatók az ügyféladatok, az egyidejű felhasználók száma, a bejelentkezés ideje, az aktuális (nyitó) egyenleg, az eltelt (felhasznált) időt mutató óra, valamint a jelszó megváltoztatására (a jelszó maximum 10 karakter lehet) és az előfizetés meghosszabbítására vonatkozó lehetőség felajánlása. Szintén itt található a Kilépés gomb, amely gomb megnyomásakor a kilépési idő is látható.

A Belépés gomb megnyomása után a Szabványjegyzék felületén megjelenő számláló (óra) automatikusan elindul és az eltöltött/felhasznált időnek megfelelő díjat (eltöltött/felhasznált idő: a belépés és a kilépés idejének különbsége) levonja a felhasználó saját keretéből. A rendszer minden megkezdett percet számlál.

AZ ONLINE SZABVÁNYJEGYZÉK FUNKCIÓI

Szabványok bibliográfiai adatainak keresése a Szabványjegyzékben (katalógusban)

A Szabványjegyzékben a magyar nemzeti szabványok adatbázisában nyilvántartott szabványdokumentumok halmazában lehet keresni, amelyhez a belépés után ki kell választani a keresés módját az alábbi lehetőségek közül:

a "hivatkozási szám" vagy a "cím", illetve ezek által tartalmazott részlet (karakterlánc) ismeretében,

vagy pedig

a szakterületeket felsoroló Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ICS) alapján.

A "hivatkozási szám" vagy a "cím" szerinti keresési mód választásakor:

  • Ha pontosan (tényleg pontosan) tudja a keresett szabvány hivatkozási számát, írja be a keresés/szűrés mezőbe a teljes hivatkozási számot. Ekkor a kereső elindul és a találati listában megtalálja a keresés eredményét.
  • Ha hivatkozási szám által tartalmazott részlet szerint keres, írja be keresés/szűrés mezőbe valamely szabvány hivatkozási számának Ön által ismert részletét/részleteit (pl. 2700) a * ("Jolly Joker") karakter nélkül. A keresés elindulásához legalább 3 karaktert be kell írni. Ekkor a kereső azonnal elindul, és táblázatos formában megjelennek azok a hivatkozási számok,  amelyekben az Ön által megadott részlet szerepel. Ha több részletet (karaktert) ír be a keresőmezőbe, a találati lista fokozatosan szűkül. A találati listából közvetlenül kiválaszthatja az Önt érdeklő szabványt. Kérjük, ne használjon * (Jolly Joker) karaktert és / (per) jelet.  
  • Ennél a keresési módnál lehetőség van a cím szerinti keresésre.  A cím szerinti keresési módot a keresés/szűrés mező mellett lehet beállítani (legördülő menüből kiválasztva). Ha ezt a keresési módot választja, a keresés/szűrés mezőbe szabványcímet, vagy kulcsszót (pl. minőségügyi) kell beírni. A kereső elindulása után megjelenő találati listában azokat a szabványokat találja, amelyekben a megadott cím, vagy szó szerepel.
  • A keresés, illetve a találati lista tovább szűkíthető, ha a keresés/szűrés mező alatt található Érvényes szabványok megjelenítése vagy Visszavont szabványok megjelenítése opciók közül választ. Lehetőség van arra is, hogy a találati lista tartalmazza az érvényes és a visszavont szabványokat is.

A szakterületeket felsoroló Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ICS) szerinti keresési mód választásakor:

  • Válassza ki a kívánt szakterületet, és kattintson a megfelelő ICS kódszámra és szűkítse tovább a keresést a megjelenő ICS szerinti alszektorok segítségével, amíg megjelenik az adott területhez besorolt szabványok találati listája.
  • A találati listából válassza ki a keresett szabványt.
  • Ennél az opciónál választhatja az adott ICS-hez (szakterülethez) az utolsó 1, 2 vagy 3 hónapban megjelent szabványok táblázatos listázását is.

Bármelyik keresési mód eredményeképpen a választott keresési feltételeknek megfelelő találati lista jelenik meg a képernyőn.

Találati lista: A keresés eredményét megjelenítő táblázat (találati lista) mutatja a szabvány(ok) hivatkozási számát, címét, nyelvét, ICS-besorolását, a megjelenés/visszavonás dátumát.

Részletes adatlap: A szabvány összes bibliográfiai adatát tartalmazó szabványinformáció, amely a Találati listában megjelenített, adott szabvány hivatkozási számára kattintva tekinthető meg.

KILÉPÉS A RENDSZERBŐL

Ha befejezte a keresést vagy az olvasást, a kijelentkezéshez Kilépés gombot kell megnyomni, ellenkező esetben a számláló nem áll le. Amennyiben a rendszer inaktivitást érzékel, tehát a Szabványjegyzéket nem használják, viszont a kapcsolat fennáll és a kijelentkezés nem történt meg, a rendszer 5 perc inaktív kapcsolat után automatikusan kilépteti a felhasználót a hálózatból. Ezt az inaktív 5 percet azonban a rendszer felhasznált időként regisztrálja és levonja a felhasználó saját keretéből.

PERCDÍJAK

Szabványjegyzék  
Időtartam Ár (nettó)
5 perc 25 Ft
10 perc 250 Ft
15 perc 375 Ft
20 perc 500 Ft
25 perc 550 Ft
35 perc 650 Ft
40 perc 700 Ft
45 perc 750 Ft
50 perc 800 Ft
55 perc 850 Ft

 

A szolgáltatással kapcsolatban észlelt hibákat és egyéb kérdéseit honlapunk jobb oldalán, az Online hibabejelentő felületen jelezheti számunkra.